• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

14.02.2023

18:55

AMERIKANCI NISU OBORILI KINESKI BALON?! Pentagon formira stručan tim, nije isključeno ni da su vanzemaljci

Tanjug/AP

Vesti

AMERIKANCI NISU OBORILI KINESKI BALON?! Pentagon formira stručan tim, nije isključeno ni da su vanzemaljci

Podeli vest

Veliki broj uočenih "neidentifikovanih letećih objekata" zabrinuo je američke zvaničnike, neki od njih kažu da bi oni mogli biti vanzemaljskog porekla

Nakon serije incidenata tokom kojih je američka vojska oborila tri neidentifikovana leteća objekta (NLO), u Beloj kući su najavili da bi mogli da formiraju stručni tim za izučavanje tih objekata i potencijalnih bezbednosnih rizika koje oni predstavljaju.

Novi tim, koji je formiran na predlog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana, bio bi sastavljen od ljudi iz Pentagona, Savezne vazduhoplovne administracije, Ministarstva unutrašnje bezbednosti i drugih državnih agencija, prenosi "Volstrit džornal".

Stručnjaci bi analizirali posledice detekcije, analize i uništavanja objekata, rekao je portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

- Vlada će udvostručiti napore da razume i ublaži posledice ovih događaja - rekao je on.

Američki avioni oborili su 4. februara kineski balon, za koji Vašington tvrdi da je špijunski, što Peking demantuje. To je očigledno dovelo do povećane opreznosti u američkoj administraciji, pošto su u narednih nedelju i po dana oborena još tri neidentifikovana objekta.

Američki zvaničnici tvrde da u ovom trenutku ne mogu da objasne o kakvim je objektima reč, čak i nakon što su oni ispitani pre obaranja. Neki američki zvaničnici, poput vođe demokrata u Senatu Čaka Šumera, neke od ovih objekata nazvali su "balonima", dok ih u Pentagonu i dalje nazivaju samo "objekti".

Ni vanzemaljci nisu isključeni

Prikupljanje ostataka srušenih letelica otežano je usled loših vremenskih i terenskih uslova, tvrde američki zvaničnici.

Kako je rekao Kirbi, predsednik SAD Džozef Bajden je prvi izveštaj u vezi sa neidentifikovanim letećim objektima dobio još 21. juna 2021. godine.

Načelnik Severnoameričke komande za vazdušnu bezbednost general Glen Van Herk rekao je da se u ovom trenutku ne može isključiti ni mogućnost da bi ti objekti mogli biti vanzemaljskog porekla.

- Pustićemo obaveštajnu zajednicu da otkrije o čemu je reč, ali u ovom trenutku ništa se ne može isključiti - rekao je on u subotu.

Portparol Bele kuće Karin Žan-Pjer smatra da, ipak, SAD nisu posetili gosti sa druge planete. "Nema nikakvih, ponavljam, nikakvih indikacija da je reč o vanzemaljcima", rekla je ona.

U Pentagonu je rečeno da su objekti bili nenaoružani, kao i da ne umeju da objasne na koji pogon su se kretali, što dodatno "produbljuje misteriju", navodi "Volstrit džornal".

Pentagon je prošle godine formirao Kancelariju za razrešenje anomalija, koja je do sad obradila 366 izveštaja o viđanjima NLO, od kojih je 171 "pokazalo neobične performanse i karakteristike letenja ili, koje zahtevaju dalje ispitivanje", piše u izveštaju koji je objavila Kancelarija direktora za nacionalnu bezbednost.

Kirbi: Oboreni objekti možda jesu benigni

Američke obaveštajne službe razmatraju mogućnost da su tri neidentifikovana objekta koja su oborili američki avioni imali komercijalnu ili neku drugu benignu svrhu, saopštio je Kirbi.

On je ocenio da SAD još uvek nemaju potpune informacije o ta tri objekta, prenosi Rojters.

Kirbi je rekao da nema naznaka da su ta tri objekta povezana sa kineskim špijunskim balonom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Ma to su neki Rusi koji su došli sa neke druge planete! Očigledno ima Rusa po čitavom univerzumu! I sve na jadne Amerikance! .....! Kakvi bolesnici ovi Ameri! Šta sve oni neće da izmisle!

ratko

pre 1 godinu

kako stoka nacisticka planira nesto a uradi a skrece temu kao na NLO . klosarcine jedne to ni ptice na grani ne piju

sledeća vest

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija