• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

15.02.2023

20:00

GERASIMOV I SUROVIKIN ĆE ZAOBIĆI UKRAJINSKU "MAŽINO-LINIJU"! ZA KIJEV JE OVO SMRTNA PRESUDA, vojnog odgovora na to nema!

AP/Photo

Vesti

GERASIMOV I SUROVIKIN ĆE ZAOBIĆI UKRAJINSKU "MAŽINO-LINIJU"! ZA KIJEV JE OVO SMRTNA PRESUDA, vojnog odgovora na to nema!

Podeli vest

Ruski vojni eksperti otkrivaju da neće biti napada na ukrajinsku „mažino-liniju", koja se proteže od Slavjanska i Kramtorska ka Konstantinovki i Družkovki. U svakom slučaju, ne sa istoka - sa strane sa koje bi u Kijevu najviše voleli da dolaze napadi.

Vašington je podsticao vojni i državni vrh Ukrajine da Bahmut (Artjomovsk) brane do poslednjeg metka i poslednjeg vojnika. Da ga pretvore u svoj „Staljingrad".

A sada iz Bele kuće i Pentagona - kad je pad tog strateški važnog grada postao neizbežan - počinju i javno da se saglašavaju sa oriznavanjem poraza i bekstvom Ukrajinaca na zapad - prema Kramatorsku i Slajvansku.
       
Predstavnik Saveta Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi, odgovarajući na pitanja novinara, čak je rekao:

       
- Ako Bahmut padne, to neće biti od strateškog značaja. To neće strateški uticati na tok rata u celini.

Bahmut je za Amerikance prestao da bude od „strateškog značaja" nakon što su Rusi zauzeli njegovo severno predgrađe Krasnaja Gora, severozapadno (Paraskovievku) delom uzeli, delom zaobišli i prodrči dalje na zapad. A još mu značajno zašli s leđa sa jugozapada, gde već vode borbe za Časov Jar.
       
Vrh ruske specijalne vojne operacije smatra da će Bahmut pasti - čak i ako bude ozbiljno branjen - već za koji dan, a da je verovatnije da će ga Ukrajinci (organizovano, koliko god budu mogli) napustiti.  
       
Naglašava se da su upravo zbog toga iz Bahmuta izbačeni svi strani novinari i snimatelji, a u grad zabranjen ulazak i proverenim proukrajinskim aktivistima i dobrovoljcima.

U suštini, i Rusi i Ukrajinci se već sada spremaju za postbahmutsku fazu rata (za njim će pasti i Seversk). A svi su izgledi da ona neće ličiti na borbe za liniju Bahmut-Soledar-Seversk.
       
Na ovakav zaključak navode dve ruske ofanzivne operacije koje su u toku.
       
Oni, ne previše brzo ali uporno, nadiru od grada Kremenaja prema reci Severski Donjec i u smeru Slavjanska, a Ukri zasad uspevaju jedino da ih uspore.

Istovremeno napadaju s juga. Više od trećine Ugljedara su već uzeli pod svoju kontrolu, a krenuli su i na Guljaj Polje.

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska sprema brutalnu ofanzivu u Ukrajini, može lči je Kijev osujetiti?

        
Ruski vojni eksperti ove dve okolnosti uzimaju ka siguran znak da neće biti napada na ukrajinsku „mažino-liniju", koja se proteže od Slavjanska i Kramtorska ka Konstantinovki i Družkovki. U svakom slučaju, ne sa istoka - sa strane sa koje bi u Kijevu najviše voleli da dolaze napadi.
        
Sva ukrajinska utvrđenja na toj liniji (dugoj oko 100 kilometara) „gledaju" na istok. Zato će, po procenama, ruska vojska imati naredbu da je zaobiđe i da glavne udare nanosi s juga i severa.
        
Zaobilažnje je obesmisliti ukrajinsku „mažino-liniju" zbog čijeg postojanja su u Kijevu ponosno tvrdili da će Slavjansk i Kramatorsk za Ruse biti „neuništive tvrđave".

Oni bi to mesecima i bili kad bi Rusi na njih jurišali frontalno...
        
Što je bar jednako važno, generali armije Valerij Gerasimov i Sergej Surovikin će u severno i južno zaobilaženje ubaciti varovatno dosad najveće snage uključene u istu operaciju.
        
Ukrajina iza Ugljedara i Slavjanska nema značajnijih utvrđenja...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija