• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

18.02.2023

07:00

KAKVA PARANOJAI! Bajden raketom od 400.000$ oborio balon od samo 13,33$!

Reuters/AP

Vesti

KAKVA PARANOJAI! Bajden raketom od 400.000$ oborio balon od samo 13,33$!

Podeli vest

Društvu radio-amatera iz Ilinoisa nestao balon u isto vreme i na istom mestu u Kanadi na kojem je stelt avion F-22 američke vojske raketom AIM-9 oborio neidentifikovani leteći objekat. Veruje se da je vojska pucala na taj najobičniji radio-amaterski balon.

Najmanje jedan od tri neidentifikovana leteća objekta (NLO) koje je američka vojska oborila posle kineskog meteorološkog balona izgleda je bio najobičniji radio-amaterski balon!

Društvo radio-amatera Nortern Ilinois botlkep balun brigejd (NIBBB) objavilo je da njihov balon odgovara opisu oborenog objekta, te da su sa njim izgubili kontakt baš u vreme kad je oboren, i to dok se kretao u smeru mesta gde je srušen. Ukoliko se to ispostavi kao tačno, značiće da je američki predsednik Džo Bajden podigao stelt avion F-22 da bi raketom od 400.000 dolara srušio balon vredan 13,33 dolara.

Foto: Tanjug/AP

Kineski meteo balon
Bezbednosna pretnja

Javnost u SAD veruje da su svi leteći objekti oboreni posle kineskog balona bili bezopasni

Bio u vazduhu 123 dana

Reč je o objektu koji je američka vojska oborila 11. februara nad regionom Jukon u Kanadi, u blizini Aljaske. Pentagon ga je opisao kao "metalik sivi balon cilindričnog oblika, koji je nosio nepoznati tovar." Upravo to odgovora opisu balona radio-amaterskog društva iz Ilinoisa.

Ono je saopštilo da je u subotu, 11. februara, rano ujutru nad severozapadnom Aljaskom na visini od 11.560 metara izgubilo kontakt sa svojim balonom, koji je u tom trenutku bio u vazduhu 123 dana i 18 sati i obišao je Zemlju šest puta.

Foto: AP/Tanjug

Obaranje balona

Bajden: Nisu bili špijunski objekti

Predsednik SAD Džo Bajden priznao je da su svi leteći objekti oboreni nakon kineskog balona pripadali privatnim kompanijama i da nisu predstavljali nikakvu pretnju po bezbednost zemlje, ali su srušeni iz predostrožnosti.

- I dalje se ne zna precizno svrha balona, ali trenutno ništa ne ukazuje na to da su deo kineskog špijunskog programa, niti da su izviđački objekti iz bilo koje druge zemlje. Međutim, nemojte da sumnjate, ako ijedan objekat predstavlja pretnju bezbednosti američkog naroda, oboriću ga - rekao je Bajden.

On je dodao da očekuje razgovor sa kineskim predsednikom Si Đinpingom povodom oborenog kineskog balona u SAD.

- Ne izazivamo novi hladni rat, ali neću se izvinjavati. Nastavićemo da se takmičimo sa Kinom i da budemo odgovorni da se to takmičenje ne pretvori u konflikt - kazao je Bajden.

Malo kasnije, američki F-22 raketom AIM-9 oborio je neidentifikovani leteći objekat na visini od 12.192 metra nad Mejom u regionu Jukon u Kanadi, što je samo nekoliko stotina metara dalje od mesta gde su radio-amateri izgubili kontakt sa svojim balonom.

Prema proračunima društva NIBBB, njihov balon se kretao upravo u tom smeru. Kad je reč o "teretu", prema Pentagonovom opisu, on odgovara maloj solarnoj ploči i transmiteru lokacije, koji nije veći od platne kartice, a kojima su opremljeni svi radio-amaterski baloni.

Društvo iz Ilinoisa ne tvrdi da je američki F-22 oborio baš njihov balon, ali svi dosadašnji dokazi idu u prilog tome. Građanima je naročito sumnjivo to što niko od zvaničnika iz Vašingtona nije dao nikakve detalje o srušenim letećim objektima, te javnost veruje da su svi leteći objekti oboreni posle kineskog balona bili bezopasni i da nisu predstavljali nikakvu bezbednosnu pretnju.

Foto: AP/Tanjug

Balon nije predstavljao nikakvu pretnju

Radio-amaterski baloni

- u pitanju su baloni prečnika do metar
- obično su metalik sive, ali mogu biti i druge boje
- pune se helijumom ili vodonikom
- nose male solarne ploče, koje napajaju transmitere lokacije, a u retkim slučajevima šalju i meteorološke podatke
- mogu da lete na visinama do 15.000 metara
- lete oko Zemlje sve dok ne budu oštećeni ili ih ne obori loše vreme (ili američka vojska)

Neki Amerikanci su odmah bili svesni toga šta se dešava, te su pokušavali da upozore vlasti na to da ruše radio-amaterske balone, koji su u SAD poslednjih godina veoma popularni. Jedan od njih je Ron Medouz, osnivač "Sajentifik balun solušonsa", firme koja se, između ostalog, bavi i proizvodnjom radio-amaterskih balona.

- Pokušao sam da kontaktiram sa vojskom i FBI, ali su me samo šetali od jednog do drugog. Hteo sam da ih prosvetlim, da im kažem da gore u vazduhu ima mnogo tih balona i da neće izgledati preterano inteligentno ukoliko ih obore. Nisu me slušali - rekao je Medouz za "Aviejšon vik".

Pravi cirkus

Podsetimo, američka vojska je prvo 4. februara steltom F-22 oborila kineski meteorološki balon, koji je slučajno zalutao na teritoriju SAD. Pentagon je saopštio da je u pitanju špijunski leteći objekat koji je nadgledao strateške vojne objekte, što je Peking demantovao.

Šest dana kasnije vojska SAD je opet steltom F-22 oborila neidentifikovani leteći objekat nad Aljaskom. Samo dan kasnije dogodio se incident u Kanadi, a dan posle toga avion F-16 oborio je još jedan leteći objekat nad jezerom Hjuron u Mičigenu, ali tek iz drugog puta, odnosno na to je potrošio dve rakete AIM-9, od kojih svaka košta 400.000 dolara.

Pentagon je nakon toga saopštio da su svi leteći objekti oboreni iz bezbednosnih razloga. Ukoliko se ispostavi da su u pitanju bili radio-amaterski baloni, biće to velika sramota za američku vojsku.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Žigolo

pre 1 godinu

Koja je to sila, definitivno najmoćnija sila na kugli zemaljskoj - da bi oborili radio-amaterski balon popularno nazvan "pico balloon" vredan oko 50$ Pentagon je ispalio čak dve rakete od kojih svaka vredi 400.000$ i angažovao najsavremeniji stelt borbeni avion vredan 200 MILIONA Dolara! Ma bravo majstori ... Jel tome treba da težimo i u takvoj državi da gledamo uzor i put kojim treba da idemo?

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!
Društvo

Upaljeni meteoalarmi usled vrućine: Evo koja grupa građana treba da bude na oprezu!

Nakon najtoplije zime u istoriji, moguće je da je pred nama zbog klimatskih promena, koje su povećale temperature u svetu za 1 stepen, a u Srbiji čak za 2, jer se naša zemlja brže zagreva, i jedno od najtoplijih proleća, a bogami i leta. Tek što je ovo godišnje doba stiglo, meteorolozi su upalili i prve meteoalarme zbog vrućine koja sledi narednih dana.

28.03.2024

14:50

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija