• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.02.2023

09:57

ODLUČUJE SE SUDBINA UKRAJINE?! Vang Ji stigao u MOSKVU, Kinezi BACAJU sve KARTE na STO, Rusi ČEKAJU odluku PEKINGA, ako ih podrže...

Reuters

Vesti

ODLUČUJE SE SUDBINA UKRAJINE?! Vang Ji stigao u MOSKVU, Kinezi BACAJU sve KARTE na STO, Rusi ČEKAJU odluku PEKINGA, ako ih podrže...

Podeli vest

Najviši kineski diplomata, direktor Kancelarije Komisije za spoljne poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, Vang Ji doputovao je u Moskvu na razgovore o mogućem mirovnom planu za Ukrajinu, objavio je moskovski list Komersant.

List tvrdi da je glavni cilj njegove posete da pojača ulogu Pekinga kada je reč o rešenju za sukob u Ukrajini. Vang je na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji ponovio poziv na dijalog i predložio evropskim zemljama da „smireno razmišljaju” o tome kako da okončaju rat.

Vang je rekao i da postoje „neke sile koje naizgled ne žele da pregovori uspeju, ili da se rat uskoro završi", ali nije precizirao na koga se to odnosi. Predsednik Kine Si Đinping održaće „govor mira” na godišnjicu invazije na Ukrajinu, izjavio je u petak italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani.

Vang: Kina neće prihvatiti mešanje SAD

Kina nikada neće prihvatiti da se SAD mešaju u kinesko-ruske odnose, izjavio je danas portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

Vang je, na redovnoj konferenciji za novinare, odgovarajući na pitanje o sastanku najvišeg kineskog diplomate Vang Jia i američkog državnog sekretara Entonija Blinkena tokom vikenda u Minhenu, rekao da se kinesko sveobuhvatno strateško partnerstvo zasniva na saradnji zasnovanoj na nezavisnosti i nekonfrontaciji u okviru suvereniteta dve nezavisne zemlje.

Vang je istakao da SAD nisu u poziciji da postavljaju zahteve Kini, kao i da Peking ne prihvata pritisak ili prinudu.

Vang je time odgovorio na zahtev novinara da prokomentariše Blinkenovo upozorenje Kini da ne pomaže Rusiji u ratu u Ukrajini, preneo je Rojters.

Blinken je u razgovoru sa Vang Jiem rekao da kineske kompanije već pružaju podršku Rusiji, a da nove informacije sugerišu da bi Peking mogao poslati i oružje i municiju za rat u Ukrajini i upozorio da bi takva eskalacija imala ozbiljne posledice za Kinu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija