• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mondo

22.02.2023

06:15

PLANIRA SE ANEKSIJA BELORUSIJE?! Zidojče cajtung objavio TAJNI DOKUMENT, naveli i TAČAN DATUM?! Ako je OVO istina, Rusi su već ZAPOČELI PROCES?!

YoutubePrintscreen/Boris Tюmencev

Vesti

PLANIRA SE ANEKSIJA BELORUSIJE?! Zidojče cajtung objavio TAJNI DOKUMENT, naveli i TAČAN DATUM?! Ako je OVO istina, Rusi su već ZAPOČELI PROCES?!

Podeli vest

Plan za političku, ekonomsku i vojnu infiltraciju Belorusije navodno je otkriven objavlivanjem dokumenta koji datira iz leta 2021. godine.

Rusija planira da pripoji susednu Belorusiju do 2030. godine, navodi se u dokumentu koji je navodno procurio iz ruske predsedničke administracije. Dokument je nabavio i o njemu izvestio međunarodni konzorcijum novinara iz novinskih organizacija, uključujući Jahu njuz i nemački Zidojče cajtung.

Dokument, koji navodno datira iz leta 2021. godine, je plan za političku, ekonomsku i vojnu infiltraciju Belorusije. Planovi su postavljeni u različitim fazama: kratkoročni ili do 2022. godine, srednjoročni ili do 2025. godine i dugoročni, odnosno 2030. godine. Dugoročni plan se pretvara u formiranje zajedničke "sindikalne države“ pod ruskim vođstvom.

Obe zemlje su već formalno deo takozvane "države unije", prema sporazumu iz 1999. godine. Sporazum postavlja pravni osnov za integraciju dve zemlje. Međutim, mediji koji su dobili dotični dokument sugerišu da su planovi Rusije više o aneksiji Belorusije do 2030. godine.

Šta kaže dokument?

Pod naslovom "Strateški ciljevi Ruske Federacije u Belorusiji“, dokument na 17 stranica govori o potiskivanju zapadnog uticaja u regionu i utvrđivanju protiv NATO-a. Ukoliko bi se takav plan ikada ostvario, Rusija bi postala neposredni sused Litvanije i Poljske, dve članice NATO-a i Evropske unije.

Foto: Reuters

Nekada deo bivšeg Sovjetskog Saveza, Belorusija je zadržala čvrste veze sa Rusijom nakon raspada Unije zahvaljujući politici Aleksandra Lukašenka, koji je predsedavao zemljom od 1994. godine. Poslednji izbori u zemlji 2020. bili su sporni i naišli su na zatvaranje opozicionih kandidata i proteste širom zemlje nakon što se Lukašenko proglasio pobednikom. Hiljade je uhapšeno u akciji koja je usledila. SAD i Evropska unija odgovorile su time što više ne priznaju Lukašenka kao predsednika zemlje.

Koliko je dokument autentičan?

Oba pomenuta medija su rekla su da su razgovarali sa analitičarima i stručnjacima koji su potvrdili autentičnost dokumenta. Jahu Njuz je citirao neimenovanog zapadnog zvaničnika koji je rekao da je dokument pripremila predsednička direkcija za prekograničnu saradnju.

Pododeljenje Putinove predsedničke administracije osnovano je u oktobru 2018. Izvor je rekao za Jahu Njuz da je dobilo zadatak da predloži nove strategije za postizanje strateških ciljeva Rusije u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Belorusiji, Ukrajini i Moldaviji. Neimenovani zapadni obaveštajni oficir rekao je za Jahu Njuz da su ruske obaveštajne službe i oružane snage doprinele planu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

Veoma dobro se sećam kada je Lukašenko pre izbora želeo da se približi zapadu, a dobio je pokušaj Majdena.

Rade R

pre 1 godinu

Mislim da je ovo odluka Rusije i Belorusije da se spoje i naprave zajedničku državu! Šta je u tome loše, šta je ružno! Ispada da jedino Amerika ima pravo, da kroz NATO pakt, pripaja i osvaja druge države!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija