• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.02.2023

15:06

POČINJE NOVA FAZA RATA! Bajden stigao u POLJSKU, kritičan TRENUTAK za SAD posle PUTINOVOG GOVORA, ako sada NE POKAŽU snagu...

Tanjug/AP

Vesti

POČINJE NOVA FAZA RATA! Bajden stigao u POLJSKU, kritičan TRENUTAK za SAD posle PUTINOVOG GOVORA, ako sada NE POKAŽU snagu...

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden sastao se danas u Varšavi sa poljskim kolegom Andžejem Dudom u okviru serije razgovora i konsultacija sa liderima zemalja istočnog krila NATO, a u sklopu priprema za narednu fazu rata u Ukrajini.

Kako navodi AP, Bajdenovo obraćanje najavljeno za danas neće biti ''neka vrsta direktnog odgovora'' na Putinov današnji govor, u kojem je ruski lider poručiio da je ''nemoguće poraziti Rusiju na bojnom polju''.

Sekretar Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je rekao da to neće biti ''retoričko nadmetanje s bilo kime, već izjava o vrednostima, viziji kako treba da izlgeda svet koji pokušavamo da izgradimo i branimo".

Duda je rekao da Bajdenovo prisustvo na poljskom tlu u vreme prve godišnjice početka rata u Ukrajini šalje ''važan signal'' o posvećenosti SAD evropskoj bezbednosti i dodao da Bajdenov govor ''očekuje veliki deo sveta, ako ne i ceo svet''.

AP navodi da je, s obzirom da se ratu ne nazive kraj, godišnjica kritičan trenutak za Bajdena da pokuša da ojača evropsko jedinstvo i ponovi da je Putinova invazija bila frontalni napad na međunarodni poredak, kao i da se Bela kuća nada da će predsednikova poseta Kijevu i Varšavi pomoći u jačanju američke i globalne odlučnosti.

Uoči Bajdenovog putovanja, Bela kuća je istakla napore Poljske da pomogne Ukrajini, kao i da se više od milion i po ukrajinskih izbeglica nastanilo u Poljskoj od početka rata, a milioni su prošli kroz Poljsku na putu ka drugim zemljama.

Bajdenova administracija je prošlog leta objavila da uspostavlja stalni američki garnizon u Poljskoj, stvarajući trajno američko uporište na istočnom krilu NATO, prenosi agencija.

SAD su od prošle godine izdvojile oko 113 milijardi dolara pomoći Ukrajini, dok su evropski saveznici poslali još desetine milijardi dolara i poželeli dobrodošlicu milionima ukrajinskih izbeglica koje su pobegle od sukoba.

- Izgradili smo koaliciju od Atlantika do Pacifika. Cilj Rusije je bio da zbriše Ukrajinu sa mape. Putinov osvajački rat propada - rekao je Bajden.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
GojaIllusion

pre 1 godinu

Najgluplji potez Putina ikada i naj štetniji za Rusiju i ruski narod! Ponela ga je žeđ za vlašću, obožavanje, lečenje kompleksa i očuvanje diktature, onemogućavanjem da na granici dođe demokratija i prosperitet, da to ne vidi deo rusa-ovčica-glasača. Sve ostalo je laž o razlozima agresije na Ukrainu. Ali upao je u klopku, blato rata, niko sa zapada mu neće naftu i gas a mislio je da će ih time uplašiti i uceniti. Sad je postao vazal Kine, Indije, nekih iz Afrike... Tužno za ruski narod koji ce kad tad, ubrzo izboriti njegovu smenu i Rusija i Rusi postati deo prosperitetnog sveta!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!
Košarka

Petrović kuje planove sa Kaboklom i Jagom!

Proslavljeni hrvatski košarkaš i trener Aleksandar Petrović (65) ponovo je preuzeo košarkašku reprezentaciju Brazila, a pre nego što se zaputio u Južnu Ameriku da se prihvati dužnosti, obavio je važne razgovore sa košarkašima "večitih" Brunom Kaboklom i Jagom Dos Santosom koji igraju za tamošnji nacionalni tim.

19.04.2024

13:22

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija