• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Jutarnji.hr/Meduza

21.02.2023

16:45

PUTIN VRAĆA SOVJETSKI SAVEZ IZ MRTVIH!? Procurio TAJNI DOKUMENT iz Kremlja! Belorusija će se pripojiti Ruskoj Federaciji, a evo i kada

Vesti

PUTIN VRAĆA SOVJETSKI SAVEZ IZ MRTVIH!? Procurio TAJNI DOKUMENT iz Kremlja! Belorusija će se pripojiti Ruskoj Federaciji, a evo i kada

Podeli vest

Grupa novinara iz celog sveta dobila je uvid u interni dokument ruskih vlasti pod nazivom „Strateški ciljevi Ruske Federacije u pravcu Belorusije“, prema kojem Kremlj planira da preuzme punu kontrolu nad politikom, ekonomijom i vojnim potencijalom Belorusije, prenosi Meduza, pozivajući se na Dosije centar.

Prema ovom izvoru, Kremlj planira da potpuno preuzme Belorusiju do kraja decenije. Prema istom izvoru, u izradi plana učestvovali su glavni štab vojske, agencija FSB (ranije KGB), GRU, strana vojnoobaveštajna agencija i predsednička administracija na čelu sa Vladimirom Putinom.

To nije novi plan. Prema dokumentu, strategija je izrađena 2021. godine. Napisana je na samo 17 stranica, a politički, odbrambeni, trgovinski i društveni ciljevi ruskih vlasti u Belorusiji podeljeni su na kratkoročne (do 2022.), srednjoročne (do 2025.) i dugoročne (2030.) planove.

Ruske vlasti očekuju da do 2030. godine prilagode belorusko zakonodavstvo ruskom, preuzmu kontrolu nad spoljnom politikom zemlje i njome upravljaju u interesu Ruske Federacije.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Lukašenko

Prema pomenutom dokumentu, Rusija treba da poveća svoje vojno prisustvo u zemlji, broj ruskih medija i ostvari prevlast ruskog jezika nad beloruskim. Pojednostavila bi se i procedura izdavanja ruskih pasoša građanima Belorusije, čime bi se „stvorio sloj Rusa zainteresovanih za integraciju“, prenosi Meduza sadržaj dokumenta.

Ruske vlasti očekuju da šire svoj uticaj kroz nauku i obrazovanje, a u tu svrhu bi, navodi se, otvorile ispitne punktove širom zemlje i osnovale nekoliko centara nauke i kulture u Mogilevu, Grodnu i Vitebsku.

Belorusija je praktično odavno ruski satelit, a tamošnji diktator Aleksandar Lukašenko o svemu konsultuje „šefa” Putina. Meduza podseća da su Rusija i Belorusija još 1999. godine potpisale sporazum o saveznoj državi i da su se pregovori otegli 20 godina. Još 2019. godine objavljeno je da su zemlje uspele da se dogovore oko 28 sindikalnih programa vezanih za ekonomska pitanja poput usklađivanja monetarne politike i poreskog zakonodavstva.

Foto: Tanjug/AP

Vladimir Putin

U novom internom dokumentu o kojem piše Meduza, navodi se da su u razvoju plana učestvovali Glavni štab Oružanih snaga Ruske Federacije, radnici GRU-a, SVR-a, FSB-a i odeljenja predsedničke administracije - predsedničkog odeljenja za pograničnu saradnju koji vodi Aleksej Filatov. Dosije Centar piše kako je Filatov zastupao interese Kremlja u Južnoj Osetiji i Abhaziji, a takođe je nadgledao humanitarnu i političku interakciju sa samoproglašenim Narodnim Republikama Donjeck i Lugansk, prenosi "Jutarnji list".

Meduza piše da su novinari dokument pokazali spoljnim stručnjacima, koji su potvrdili da izgleda verodostojno i da ga treba shvatiti ozbiljno. Ovo mišljenje, istakla je Meduza, izneo je i ambasador SAD u Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Majkl Karpenter: „Ciljevi Rusije u odnosu na Belorusiju su isti kao i u odnosu na Ukrajinu, samo u slučaju Belorusije Rusija se oslanja na prinudu, a ne na rat“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!
Politika

Obeležen Međunarodni dan devojčica u IKT!

Narodna Skupština Republike Srbije, Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, Udruženje poslovnih žena Srbije i Program Ujedinjenih nacija za razvoj, svečano su obeležili Međunarodni dan devojčica u sektoru informaciono-komunikacionih tehnologija, u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

25.04.2024

16:35

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!
Politika

Srpska lista: Od dolaska Kurtija na vlast zabeleženo 500 napada na Srbe!

Napad i pljačka Petra Kostića (20) pre dve noći u centru Kosovske Mitrovice nedaleko od glavnog gradskog šetališta, vrtića i osnovne škole od strane grupe Albanaca je 500. etnički motivisan napad od dolaska na vlast Aljbina Kurtija što je i najbolja slika i prilika njegovog odnosa prema Srbima i svemu što je srpsko, saopštila je danas Srpska lista.

25.04.2024

16:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija