• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/N.ĆORIĆ

24.02.2023

15:56 >> 15:57

EVROPA PLAĆA NAJVEĆU CENU! EU na kolenima nakon godinu dana SUKOBA u Ukrajini, analitičar Aleksandar Pavić predviđa TEŠKU SUDBINU - Vašington je BACA U OKOVE!

Informer.rs

Vesti

EVROPA PLAĆA NAJVEĆU CENU! EU na kolenima nakon godinu dana SUKOBA u Ukrajini, analitičar Aleksandar Pavić predviđa TEŠKU SUDBINU - Vašington je BACA U OKOVE!

Podeli vest

Ako ne dođe do poraza Ukrajine, Amerika će uz pomoć Poljske, njihovog "trojanskog konja", čvrsto vladati starim kontinentom i srušiti svaku nadu lidera EU da Evropa jednog dana može da vodi samostalnu politiku, smatra analitičar Aleksandar Pavić.

Analitičar Aleksandar Pavić je za portal informer.rs povodom godišnjice sukoba u Ukrajini analizirao prilike u Evropi i svetu. On je izneo svoja stručna predviđanja o tome kako će odvijati situacija na geopolitičkom planu u 2023. godini.

Evropa je najveći gubitnik

Pavić smatra da su prognoze za Evropu "jako loše" zbog trenutne zavisnosti od američkih energenata.

- Amerikanci su praktično naterali EU da se odrekne sopstvenih interesa i da ih podredi američkim interesima. Naterali su ih da, umesto da kupuje jeftine i pouzdane ruske energente, kupuju daleko skuplje američke energente. Oni su praktično uveli EU u krizu sankcijama prema Rusiji, zato što Evropa nema resurse tog tipa. Ona je zavisna od uvoza resursa i sirovina, a one dobrim delom upravo dolaze iz Rusije, kao i iz Kine - kaže Pavić.

Foto: AP/Photo

Volodimir Zelenski, Olaf Šolc i Emanuel Makron
Evropa nema snage

Amerikanci su nametnuli svoju volju, priče o vojsci Evrope su prošlost

- Aleksandar Pavić

On se osvrnuo i na nekadašnje želje evropskih lidera za formiranjem vojnih snaga EU.

- Nekadašnja priča Makrona o evropskim oružanim snagama je jedan od razloga zašto su Amerikanci krenuli đonom ka Rusiji, jer su oni praktično ponovo nametnuli NATO kao jedino rešenje, i time potisnuli sva druga. Nametnuli su svoju volju i isključili pitanje formiranja bilo kakvog drugog zapadnog vojnog saveza. Ovo je uterivanje Evropljana u NATO, i to će biti uspešno sve dok ne dođe do poraza Ukrajine. Evropska unija je definitivno najveći gubitnik u ovom sukobu - smatra analitičar.

Poljska - glavni američki "balvan" u EU

Pavić ističe da Poljska igra glavnu ulogu u američkim naporima da vlada Evropom.

- Poljska ima ogroman uticaj u jačanju američke pozicije u Evropi. Poljska je glavni američki "balvan" i trojanski konj. Predsednik Poljske, Andržej Duda, je na sastanku sa Bajdenom izjavio da će glavna tema predsedavanja Poljske Evropskom unijom 2025. godine biti "Više Amerike u Evropi", time je sve rečeno. Poljaci žele da uz pomoć Amerike reše ne samo svoje geopolitičke probleme, da svoje istorijske animozitete prema Rusima ispolje sa američkom snagom oružja i dolara koliko je god to moguće - izjavio je Pavić

Ponuda koja se ne odbija

Poljaci imaju šansu da reše geopolitičke probleme uz pomoć SAD

- Aleksandar Pavić

On smatra da, zbog američkog uticaja, Poljaci postaju najuticajnija zemlja u EU.

- Ovo je za Poljake prilika koja se ne ponavlja, i Poljska praktično postaje najuticajnija zemlja Evropske unije zbog toga, jer oni nekritički prihvataju i uvlače SAD u Evropsku uniju, i u sukob protiv Rusije. Kratkoročno, oni su ovde profitirali, ali u srednjem roku, smatram da će oni zažaliti i možda će im se na kraju desiti i četvrta podela Poljske - kaže Pavić.

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden i Andržej Duda

Pavić se osvrnuo i na priče o mogućoj "podeli Ukrajine."

- Moguće je da će doći i do pripajanja zapadnih delova Ukrajine Poljskoj, ali to je onda veliki rizik jer mogu da uđu u direktan sukob sa Rusima. Uzimajući u obzir planove poljskih snaga da podignu brojno stanje na 400.000 vojnika, njihovo permanentno neprijateljstvo prema Rusima i njihovom ulogom "isturenog mača" Amerike, veliko je pitanje da li će Rusija dozvoliti takav scenario. Varšava ima ambicije da uđe u zapadni deo Ukrajine, ali time dosta rizikuju, jer pored Rusa, imali bi i problem sa samim Ukrajinicma koji tu žive, jer se oni ne vole mnogo. U ovoj slučaju, Poljska je jedna od glavnih država koje guraju sve ovo ka još gorem sukobu i svetskom ratu - tvrdi analitičar.

Kraj sporazuma START

On ističe da je Rusija naterana da se povuče iz sporazuma o strateškom ofanzivnom naoružanju.

- Ovakva odluka je apsolutno očekivana. Kada su Rusi pre nekoliko nedelja rekli da su ukrajinski dronovi pokušali da napadnu mesto gde se nalazi strateško nuklearno naoružanje Ruske Federacije, praktično su za to optužili Amerikance, jer su im oni dali koordinate. U takvoj situaciji, kako Rusi mogu da onima, koji javno govore da žele poraz Rusije, dozvole inspekciju najosteljivijih vojnih postrojenja - kaže Pavić.

Prema njegovom mišljenju, Amerika je odavno krenula da ruši stubove ovog sporazuma.

- Amerikanci su sami doprineli ovoj odluci, još prošle godine su izašli iz sporazuma o otvorenom nebu, više ne mogu da se vrše inspekcije nuklearnog naoružanja tipa da jedna strana nadleće drugu, to je bio jedan od stubova kontrole naoružanja. Sjedninjene Države su praktično htele da izguraju Rusiju iz ovog sporazuma, i Rusi su na kraju posle neverovatnog strpljenja sami rekli da ne izlaze, već obustavljaju učešće u sporazumu - izjavio je analitičar.

Globalni sukob - novi front na Balkanu?

Pavić upozorava da se sukob iz Ukrajine može proširiti i na naše prostore.

- Zapad želi globalni sukob, i spreman je da ga izazove. Dolazi u mogućnost otvaranje nekih novih ratišta, ako za njih stvari u Ukrajini krenu po lošem. To može biti Iran, a može i na našim prostorima, na primer, u Republici Srpskoj. Republika Srpska je njihova permanentna meta. Oni se neće smiriti ili dok ova elita na Zapadu postoji, ili dok Srpska postoji. Oni ne mogu da se pomire sa njenim postojanjem. Milorad Dodik je prošle godine i javno optužio Britance da planiraju njegovu otmicu - izjavio je analitičar.

Foto: Pixabay

On tvrdi da Amerikanci mogu iskoristiti "neuralgične tačke" Balkana za pokretanje novog konflikta.

- Svašta je moguće. Od Bosne i Hercegovine, Makedonije koju Amerikanci mogu svaki čas da zapale, kao i deo Crne Gore, pa i kod nas na Kosovu i Metohiji, imajući u vidu da je njihov "agent destrukcije" na Kosovu Aljbin Kurti spreman na sve. Jednostavno, oni su osetili mnogo neuralgičnih tački koje mogu da iskoriste za pokretanje novih sukoba, i takav scenario ne smemo da isključimo, već moramo da se pripremimo i za tu mogućnost - kaže Pavić.

Kinezi i Rusi će biti čisti pred svetom

Analitičar smatra da Kinezi mogu izaći sa mirovnim sporazumom koji će Zapad sigurno odbiti.

- Kina principijelno podržava teritorijalni suverenitet svih država, zbog Tajvana. Ona je suštinski na strani Rusije u ovom sukobu, a njena želja je da ojača svoju diplomatsku ulogu na globalnom nivou. Sumnjam da će Kinezi podržati bilo kakvo rešenje koje bi išlo na štetu Rusije, i siguran sam, pogotovo što je sada Vang Ji u Moskvi, i što će uskoro i Si Đinping stići u Rusiju, da su te dve zemlje u stalnoj komunikaciji i da razmatraju mirovne predloge. Moguće je da Kinezi javno izađu sa mirovnim predlogom, znajući da će Zapad sigurno da ga odbaci. Oni bi time, zajedno sa Rusima, izašli čisti pred svetom i pokušali da dokažu svima da se sa Zapadom ne može ništa dogovoriti - rekao je Pavić.

Eskalacija rata

Pavić tvrdi da Rusi imaju mogućnost za ostvarivanje svojih ciljeva, zbog velike vojne nadmoći nad protivnikom.

- Rusi imaju sve kapacitete da ostvare svoje ciljeve u Ukrajini, s time da mi nikada ne možemo da znamo šta je krajnji ruski cilj, osim onoga šta su naveli na početku sukoba - denacifikacija, demilitarizacija i naravno ne samo oslobađanje Donbasa već još minimum dve oblasti. Njihov plan uključuje verovatno i stvaranje sanitarnog koridora između Zapada i Rusije. Ne možemo sa sigurnošću znati šta će Rusi da smatraju uspehom Specijalne vojne opreacije. Možda je to Odesa, možda izbijanje na Dnjepar, ali vojno gledano, Moskva ima širok izbor jer poseduju apsolutnu superiornost na terenu - kaže analitičar.

Foto: Tanjug/AP

Tenkovske barikade u Odesi

Prema njegovom mišljenju, trenutno smo jako daleko od smirivanja sukoba kako u Ukrajini, tako i u celom svetu.

- Sada je samo pitanje koliko su neokonzervativni manijaci u Vašingtonu spremni da eskaliraju sukob. To može uključivati guranje Poljske u direktno uključivanje u ukrajinski sukob, uvlačenja Rumuna u rat, ili ulazak NATO trupa u Odesu, da bi se unapred sprečilo rusko zauzimanje grada. Te stvari ne smeju da se ignorišu. Deeskalacija sukoba nije na vidiku, jer vidmo da sa Zapada stiže veoma ratoborna retorika, a Rusi više nemaju poverenja u bilo kakve mirovne predloge koje dolaze sa njihove strane, tako da u dogledno vreme se ne vidi stišavanje kako u Ukrajini, tako i na globalnom nivou - zaključuje Pavić.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Branko

pre 1 godinu

Pavic je izuzetno informisan, ima siroke poglede, analiticke sosobnosti i iznad svega je dobar covek. Uvek pratim njegova gostovanja na raznim kanalima.

Predragm

pre 1 godinu

Ovaj Putinov placenik je govorio kada je poceo rat da ce Rusi osvojiti Ukrajinu za 7 dana. Pogledajte tv Hepi sta je tada pricao a sta ce tek da prica jednog dana na sudjenju kao ruskog spijuna.

Raka

pre 1 godinu

Ovi Happy rusi pozivali preko tik tokova, yutubea, facebooka,....na proteste...Pavić, Petrović, Lučić, Berić....

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

- Amerikanci su praktično naterali EU da se odrekne sopstvenih interesa i da ih podredi američkim interesima Njih su naterali Amerikanci a kobijagi predsednika Srbije Aleksandra Vučića je na odricanje od srpskih interesa naterao američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil - stvarni predsednik Srbije, stvarni premijer srpske Vlade i stvarni predsedsednik Skupštine Srbije.

kirta

pre 1 godinu

Ne znam što čeka russia,bacite atomsku manjeg intenziteta pa da vidimo šta će biti

Sladjan

pre 1 godinu

Rusija osvoji li Ukrajinu,pada Evropa!!!!!čime se mučenici da se hrane ako ne kupe žito od Rusije?bez djubriva iz Rusije prinos manji 20 %minimalno.....znači pukli su skroz,ne pomažu ni gliste crvi za hranu

NIKOLALONDONKRAJINA

pre 1 godinu

Sadama Huseina je objesio njegov narod.,,,Gadafija takodjer ubio njegov narod. Ovog zelenskog ce na kraju smaknuti evropljani jer ukrainci na kraju rata vise nece postojati.

Peđa

pre 1 godinu

Paviću analize su ti malo šuplje,Evropa još stoji,možda će pasti možda ne(pre će ući u konzervatizam i letargiju).Više brinu crne rupe Evrope(istočna Evropa duž granice sa Nemačkom bivši Varšavski pakt).Evropa posle 1945je i bila kolonija SAD,pigledaj Eu parlament glavni jastrebovi politike su zelene stranke kojima novac ne smrdi,ti isti zeleni (Joška Fišer)su aminovali bombardovanje Srbije.Tako da je istok Evrope potrošan materijal ili ti neka gine stoka.

Bozidar

pre 1 godinu

Ovo je onaj gospodin analitičar šta je rekao da će EU da se smrzne i propadne bez ruskog gasa prošle godine ( nešto nisu...), onaj šta je rekao da je NATO slab i da će da se raspadne do jesni 2022 ( evo ga čitav i još jači nego šta jeste), onaj šta je rekao da će Ukrajina biti zauzeta do Nove godine i da će rusi ući u Poljsku i Rumuniju ( UA još stoji, a rusi u Poljskoj i Rumuniju nisu...), da će Amerika da bankrotira do novembra 2022 ( neće nešto da bankrotiraju ti bezobrazni amerikanci) i slična predviđanja....ispade da su analize gospodina Pavića, vojnim rečnikom, "rednik manevarske municije" i ništa više....tako da je i ova najnova verovatno isto samo "rednik manevarske municije"...

sledeća vest

Vesti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja
Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja

Odbornici Skupštine opštine Prijepolje doneli su odluku da za izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji Opštine Prijepolje u oblasti ekonomskog razvoja, infrastrukturnih projekata, podrške lokalnoj zajednici i unapređenju političkog dijaloga da se predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dodeli priznanje „Počasni građanin“ Opštine Prijepolje.

03.07.2024

22:24

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana
Politika

Vesić i Čubrilović obišli radove na putu Bijeljina-Rača: Gradimo jače saobraćajne veze za bolji život svih građana

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić, sastao se danas u Banjaluci sa ministrom saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljkom Čubrilović, a zatim su zajedno obišli radove na deonici Bijeljina-Rača, budućeg auto-puta Beograd - Sarajevo, jednog od dva koja će povezati Srbiju i Srpsku, odnosno Bosnu i Hercegovinu.

03.07.2024

21:48

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija