• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

23.02.2023

21:17 >> 18:16

BITKA ZA BAHMUT! GRČKA ODBILA KIJEV! Zelenski traži sastanak sa Kinom! NATO iscrpeo zalihe!

Tanjug/AP

Vesti

BITKA ZA BAHMUT! GRČKA ODBILA KIJEV! Zelenski traži sastanak sa Kinom! NATO iscrpeo zalihe!

Podeli vest

Rat u Ukrajini 365. dan

Bitka za Bahmut

Prema nekim izveštajima, ukrajinske formacije su se povukle iz Berhovke, a naselje je prešlo pod potpunu kontrolu jurišnih odreda Vagnerovog PMC-a. Selo se čisti.

Borbe za selo traju proteklih dana, a juče su „vagnerovci“ potisnuli formacije Oružanih snaga Ukrajine na zapadnu periferiju. Noću su ukrajinske jedinice krenule za Dubovo-Vasilevku i Jagodnoje.

Sada se nastavlja juriš na selo Jagodnoje, gde su Oružane snage Ukrajine dan ranije prebacile pojačanje. Trenutno se nastavljaju sukobi u blizini rasadnika Bahmut, gde su se ukopali ukrajinski padobranci.

Podrška Ukrajini od EU

Države članice su danas izdale zajedničku izjavu na godišnjicu invazije na Ukrajinu u kojoj se kaže da će Evropska unija nastaviti da podržava Ukrajinu u političkom, ekonomskom, humanitarnom, finansijskom i vojnom smislu, uključujući brze koordinirane nabavke iz evropske industrije.

"Takođe ćemo podržati obnovu Ukrajine, za koju ćemo nastojati da koristimo zamrznutu rusku imovinu u skladu sa EU i međunarodnim pravom. Dalje ćemo pojačati kolektivni pritisak na Rusiju da okonča svoj agresorski rat. U tom cilju ćemo usvojiti deseti paket sankcija i preduzeti korake protiv onih koji pokušavaju da zaobiđu mere EU", piše u izjavi u kojoj se dodaje da EU podržava "formulu mira predsednika Zelenskog".

Zelenski: Želim sastanak sa Kinom

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je u četvrtak da nije video nikakav kineski mirovni plan, ali da bi pozdravio susret Ukrajine i Kine.

Grčka odbila Kijev: S-300 ne ide u Ukrajinu

Grčka ne može priuštiti da pokloni svoje ruske protivvazdušne raketne sisteme S-300 Ukrajini, izjavio je u sredu ministar odbrane Nikolaos Panagiotopulos.

Stoltenberg: Iscrpeli smo zalihe

Jens Stoltenberg je ocenio da sukob u Ukrajini postaje "bitka logistike"

Izgubljena dva Su-25

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) i ukrajinsko vazduhoplovstvo izgubile su po jedan Su-25 Grač istog dana. Rusko Ministarstvo odbrane prenosi obe vesti.

Usled pada aviona Su-25 Vazduhoplovstva Ruske Federacije u Belgorodskoj oblasti, poginuo je pilot. Ovo je saopštilo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije u četvrtak, 23. februara.

"Posle izvršenja borbenog zadatka, pri povratku na bazni aerodrom u Belgorodskoj oblasti, srušio se Su-25 ruskog vazduhoplovstva. Pilot je poginuo, avion se srušio u napušteno područje i nije bilo oštećenja na tlu", naveli su u resoru.

Odatle su precizirali da se avion srušio u pustom području, a na zemlji nije bilo oštećenja. Ruski medij Izvestija objavio je fotografiju sa mesta nesreće. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, uzrok katastrofe je tehnički kvar.

Pao ruski Su-25!

 

Eksplozije u Kijevu i centru Odese, javljaju ukrajinski mediji

 

Ministarstvo odbrane Rusije: Spremaju provokaciju

Kijevski režim priprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovlja, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije na svom Telegram kanalu.

"Prema dostupnim informacijama, kijevski režim u bliskoj budućnosti priprema oružanu provokaciju protiv Pridnjestrovske Moldavske Republike, koju će izvesti jedinice Oružanih snaga Ukrajine, uključujući i nacionalističku formaciju Azov", kaže se u izveštaju.

Kao izgovor za invaziju, Kijev planira da izvede „ofanzivu ruskih trupa“ sa teritorije Pridnjestrovlja. Da bi to uradili, diverzanti će se presvući u ruske vojne uniforme, dodaje Ministarstvo.

Ministarstvo odbrane je istaklo da pomno prati situaciju na granici Ukrajine i Pridnjestrovske Moldavske Republike i da je spremno da odgovori na svaku promenu situacije.

Pridnjestrovlje, čiji su 60 odsto stanovnika Rusi i Ukrajinci, tražilo je otcepljenje od Moldavije i pre raspada SSSR-a, plašeći se da će se ta republika na talasu nacionalizma pridružiti Rumuniji. Godine 1992. godine, nakon neuspešnog pokušaja moldavskih vlasti da silom reše problem, region je praktično postao teritorija koju ne kontroliše Kišinjev.

Mir u zoni sukoba podržavaju zajedničke mirovne snage, uključujući operativnu grupu ruskih trupa, naslednika 14. kombinovane armije, koja je posle raspada SSSR-a prešla pod jurisdikciju Rusije.

Gutereš upozorio!

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš ocenio je rusku vojnu operaciju u Ukrajini kao kršenje Osnivačke povelje UN i međunarodnog prava i upozorio da postoji pretnja da Rusija upotrebi nuklearno naoružanje.

- 'Čuli smo implicirane pretnje o upotrebi nuklearnog oružja. Takozvana taktička upotreba nuklearnog oružja je krajnje neprihvatljiva. Krajnje je vreme da se povučemo sa te ivice' - rekao je Gutereš u sredu na sastanku UN, povodom obeležavanja prve godišnjice rata u Ukrajini, preneo je Rojters.

Britanska agencija navodi da, otkako je Moskva izvršila invaziju na Ukrajinu 24. februara prošle godine, ruski predsednik Vladimir Putin je više puta nagovestio da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako bude ugrožena.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan Bartoš

pre 1 godinu

"Rusi krše Povelju UN i međunarodno pravo" kaže Gutereš, čovek koji je bio portugalski premijer 1999. godine. A Portugal je 1999. godine izvršio agresiju na SRJ najgrublje kršeći sve norme međunarodnog prava. I počinio brojne ratne zločine. Kao i zločin protiv čovečnosti. Ili možda po Guterešu međunarodno javno pravo ne važi za Srbiju? Ili je tako ili je čovek krajnji licemer, što će pre biti. Samo me čudi kako su Rusi, pa i Kinezi, pristali da ovakav "čovek" bude gen-sek UN?

Vasilije

pre 1 godinu

U Mariopolju eksplozije 6 skladista municije na nekoliko mesta u gradu i na aerodromu javlja ruski vojni bloger Ivan Utenkov, najverovatnije ukrajinci vec koriste GLSDB projketile dometa 150km ispaljivane iz HIMARSA a navodjene satelitski. U Moldaviji vlada u ostavci i Predsednica zemlje, razmatraju da se organizuje hitna vojna vezba moldavskih i americko-rumunskih snaga za brze intervencije ( 101. padobranska divizija US Army i rumunske specijalne jedinice) u sledecih 20 dana na teritoriji Moldavije i njenog glavnog grada. Tako bi parirali svakom pokusaju drzavnog udara...

festan

pre 1 godinu

sto se tice Antonia Guteresa i ujedinjenih nacija , ovaj video prikazuje kako ujedinjene nacije svojim zapadnim projektima financiraju masovno silovanje i orgijanje sa porobljenom decom radnicke klase , silovatelji dobijaju pare od ujedinjenih nacija i kupuju sebi privatne avione i podmornice Lolita Ekspres , i to je sve na celu sa Klintonom , britanskim princom Endrjuom , Epstajnom i Vajnstajnom u privatnom izraelskom solomonovom hramu kao saudisjkom haremu na devicanskim ostrvima , i naravno poslovni partner i financijer im je Antonio Guteres , zanimljivo je da se u UN nacijama ne vodi t tema i polemika , a svi znamo vec odavno da su ujedinjene nacije su kriminalna orgganizacija koja je umesana u krsenje povelje UN i vrsenje nacisticke i teroristicke agresije na istorijsku mirovnu uniju radnicku drzavu Jugoslaviju , Ujedinjene Nacije su odavno kao zlocinacka organizacije umesane u agresiju i pljacku nad drzavom jugoslavijom i njenim gradjanima . Ustav na kjudska i gradjanska prava su prekrsena bas od te zlocinacke kriminalne organizacije UN koja sebe lazno predstavlja da radi za humane interese . https://www.youtube.com/watch?v=kzL5ev0vjbw

vasilije

pre 1 godinu

Na Telegram kanalu ratnog blogera Vladalena Tatarskog objavljene su nove optuzbe sefa Wagnera na racun komandanata vojske RF koji odbijaju da wagnerovce snadbevaju municijom raznih kalibara. Na istom kanalu objavljeno je odbijanje da se ide u napad, kozaka-dobrovoljaca, koji su dodeljeni ostacima 155. brigade mornaricke pesadije u napadima na Vuhledar U Mariopolju je odletelo u vazduh 6 skladista municije vojske RF ( 5 u raznim delovima grada i 1 na aerodromu), najverovatnije gadjani satelitski navodjenim projektilima GLSDB dometa 150km ispaljenih iz lansera HIMARS ( prva upotreba takvih projektila), zato sto se Mariopolj do sada nalazio van dometa ukrajinske artiljerije i HIMARS projektila ( 80km). Grci nemaju nameru da daju svoj s-300 ali ce poslati u ukrajinu 50 borbenih oklopnih vozila bmp-1 bivse istocnonemacke vojske, dobijeni 90-ih i 15 tenkova Leopard 1 kao i odredjenu kolicinu starijih modela PA rakete Sidewinder ( IC) za spanske lansere tipa Aspide isporucene ukrajinskoj vojsci.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija