• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

24.02.2023

08:20

AKO ZAPAD ODBIJE OVO... Kinezi objavili PLAN U 12 TAČAKA za rešavanje SUKOBA U UKRAJINI, zahtevaju TEŠKU ODLUKU od Kijeva i Moskve!

Reuters, Pngwing

Vesti

AKO ZAPAD ODBIJE OVO... Kinezi objavili PLAN U 12 TAČAKA za rešavanje SUKOBA U UKRAJINI, zahtevaju TEŠKU ODLUKU od Kijeva i Moskve!

Podeli vest

Ministarstvo spoljnih poslova Kine objavilo je dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o rešavanju konflikta u Ukrajini, a kao najvažnija stavka navodi se momentalni prekid neprijateljstava i prelazak na mirovne pregovore.

U dokumentu pod nazivom „Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize“, koji je objavljen na veb stranici Ministarstva, kineski spoljnopolitički resor navodi da ́će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora.

1. Pod prvom tačkom navodi se potreba da se poštuje suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja, te se ocenjuje da su sve zemlje jednake nezavisno od njihove veličine, snage i bogatstva. Takođe se ukazuje na potrebu da se na jednak način primenjuje međunarodno pravo bez primene duplih standarda.

2. Po drugom tačkom Peking poziva da se napusti hladnoratovski mentalitet i ističe važnost regionalne bezbednosti koju nije moguće osigurati na račun širenja vojnih blokova. Takođe se ističe da je neophodno uzimati u obzir zakonske interese bezbednosti i zabrinutosti svih zemalja.

Foto: Tanjug/AP

3. Treća tačka podrazumeva prekid svih borbenih dejstava, te se navodi da u konfliktima nikad nema pobednika. Kina smatra da sve strane treba da budu suzdržane, da ne dolivaju ulje na vatru i da ne dopuste dalju eskalaciju ukrajinske krize. Takođe se naglašava potreba da se ponovo aktivira direktan dijalog Moskve i Kijeva.

4. Četvrta tačka posvećena je mirovnim pregovorima, a Kina smatra da su dijalog i pregovori jedini realni izlaz iz ukrajinske krize. Takođe se ističe i potreba da se stvore uslovi kako bi se fomrirala platforma za te pregovore.

5. Pod petom tačkom Peking navodi potrebu da se podržavaju sve mere koje bi dovele do rešavanja humanitarne krize, kao i da se ne dozvoli da se humanitarna pitanja politizuju.

6. Zvanični Peking je u šestoj tački izrazio podršku razmeni vojnih zarobljenika između moskve i Kijeva i ocenio da sve zemlje treba da doprinesu da se stvore dobri uslovi kako bi se taj proces sproveo.

7. Pod tačkom sedam Kina je izrazila potrebu da se obustave svi oružani napadi na nuklearne objekte, uključujući i nuklearne elektrane.

Foto: Tanjug/AP

8. U osmoj tački se ističe stav o nedopustivosti primene nuklearnog naoružanja ili oružja za masovno uništenje.

9. Deveta tačka predstavlja poziv svim zemljama da se sprovede Sporazum o žitu, kao i da se dodatno aktivira međunarodna saradnja kako bi se rešila globalna prehrambena kriza.

10. U desetoj tački Peking navodi da nije saglasan sa primenom jednostranih sankcija u kontekstu ukrajinske krize budući da takve restrikcije ne doprinose rešavanju krize već samo produbljuje aktuelne probleme.

11. Jedanaesta tačka predstavlja poziv da se osigura proizvodna stabilnost kao i potreba da se obustavi politizacija svetskog ekonomskog sistema.

12. I u poslednjoj, dvanaestoj tački, Kina navodi da je spremna da pruži svu neophodnu pomoć i da odigra konstruktivnu ulogu u posleratnoj obnovi zone konflikta.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Doca

pre 1 godinu

Na kraju ništa konkretno nisu rekli - kao uvek. Da li će tako pričati i za Tajvan?

Duda

pre 1 godinu

Kino, Kino, ti kao da ne znas, znam da znas, sa kim imas posla. Lepo je to zamisljeno, ali te hijene koje napadaju Rusiju, ne zele to lepo, oni zele krv.

Duda

pre 1 godinu

Vidim da ne objavljujete komentare, bilo bi ljudski da to objavite, a ne da nas zamajavate.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17