• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

24.02.2023

16:27

KLJUČA U AZOVSKOM MORU! Ukrajina zadala težak udarac Rusiji! Iz Moskve nedvosmisleno poručuju: Biće posledica!

Pixabay

Vesti

KLJUČA U AZOVSKOM MORU! Ukrajina zadala težak udarac Rusiji! Iz Moskve nedvosmisleno poručuju: Biće posledica!

Podeli vest

Vrhovna rada napušta sporazum sa Rusijom o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza, obelodanio je poslanik ukrajinskog parlamenta.

Raskid ugovora između Rusije i Ukrajine o saradnji u Azovskom moru imaće posledice po Kijev, rekao predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije, direktor Drugog departmana Zajednice nezavisnih država (ZND) Andrej Rudenko.

- Ako Kijev zaista donese odluku o povlačenju iz sporazuma o Azovskom moru, to je njihova stvar. Naravno, to će imati određene posledice i za Ukrajinu i za Rusiju - rekao je diplomata.

Sporazum između Rusije i Ukrajine o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza potpisali su 24. decembra 2003. godine u Kerču predsednik Rusije Vladimir Putin i tadašnji predsednik Ukrajine Leonid Kučma.

Poslanik ukrajinskog parlamenta Jaroslav Železnjak saopštio je da Vrhovna rada napušta sporazum sa Rusijom o saradnji u korišćenju Azovskog mora i Kerčkog moreuza.

- Parlament je otkazao sve sporazume sa Ruskom Federacijom o Azovskom moru! - napisao je Železnjak na svom Telegram kanalu.

Sporazum, koji je stupio na snagu aprila 2004. godine, definiše status Azovskog mora i Kerčkog moreuza, predviđa slobodu plovidbe trgovačkih i ratnih brodova koji mogu da se kreću u navedenoj akvatoriji, rusko-ukrajinsku saradnju, i određene su zajedničke aktivnosti u oblasti pomorstva, uključujući njeno regulisanje i navigacionu i hidrografsku podršku, ribolov i zaštitu mora.

Eventualni sporovi u vezi sa ugovorom bi se rešavali "kroz konsultacije i pregovore, kao i drugim mirnim sredstvima", proizilazi iz teksta sporazuma.

Vrhovna rada Ukrajine je u više navrata najavljivala otkazivanje ovog sporazuma. Predlog zakona o raskidu sporazuma sa Ruskom Federacijom registrovan je u Parlamentu još 2015. godine.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova i jedan broj ukrajinskih agencija za sprovođenje zakona nisu preporučili Radi da otkaže sporazum, jer, kako je Ministarstvo tada objasnilo, to bi moglo da dovede do blokade ukrajinskih luka u Azovskom moru.

Pitanje korišćenja voda Azovskog mora eskaliralo je nakon što je ukrajinska granična služba 25. maja 2018. godine zadržala ribarski brod "Nord" sa ruskom zastavom u Azovskom moru, kada su samo dva mornara uspela da se vrate kući. Državna granična služba Ukrajine nije htela da pusti ostale članove posade sa ruskim dokumentima, pošto ih zvanični Kijev smatra državljanima Ukrajine koji žive na Krimu.

Nakon ovog incidenta, ruski graničari su pojačali kontrolu ukrajinskih brodova, a Kijev je najavio potrebu da poveća svoje vojno prisustvo u Azovskom moru kako bi se suprotstavio tome.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija