• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Webtribune

25.02.2023

22:02

ISPRAVKA: Ne postoji oružje koje izaziva zemljotrese

twitter.com/printscreen

Vesti

ISPRAVKA: Ne postoji oružje koje izaziva zemljotrese

Podeli vest

Na našem portalu 25.02.2023 objevljen je tekst naslovom "TRAGEDIJA U TURSKOJ INSCENIRANA?! ŠEF TURSKE SVEMIRSKE AGENCIJE ŠOKIRAO TVRDNJAMA! Video sam kako rade na oružju za izazivanje zemljotresa (VIDEO)" u kom smo preneli da postoji oružje koje izaziva zemljotrese a analizom raskrinkavanje.ba utvrđeno je da se radi o manipulisanju činjenicama i da takvo oružje ne postoji.

Ovim putem unosimo ispravku i izvinjavamo se čitaocima koje smo doveli u zabludu.

Na brojnim portalima je objavljen videosnimak u kom predsednik Nacionalne svemirske agencije Turske Serdar Hussein Jildirim govori o oružju koje navodno metalnim šipkama može izazvati zemljotres. Ovaj snimak se najpre delio u medijima na turskom i engleskom govornom području, a njegove izjave dovođene su u zaverološki kontekst, koji uključuje tvrdnje da je zemljotres koji je pogodio delove Turske i Sirije veštački izazvan i da predstavlja napad na Tursku.

Kako navodi Raskrinkavanje u svojoj analizi, video‚snimak govora šefa turske svemirske agencije ustvari je isečak iz obraćanja emitovanog uživo 4. novembra 2021. na YouTube kanalu Stratejik Düşünce Enstitüsü (tur. Institut za strateško razmišljanje).

Šef turske svemirske agencije serdar Husein Jildirim je tada rekao da postoje sistemi naoružanja koji rade po principu lansiranja dugačkih metalnih stubova iz svemira, koji se onda zabijaju duboko u zemlju i izazivaju zemljotrese:

"Ne možete ništa da uradite u prostoru od svemira do Zemlje. Posebno u zemljama poput nas. Ništa! Dozvolite mi da vam dam primer. Kažem ovo jer sam video kako rade na takvom sistemu naoružanja, a ono je vrlo jednostavno. Znate one stubove ulične rasvete na ulicama. Slični su ovim stubovima, visoki oko 8-10 metara. Metalne šipke. Unutar šipke nema ničega, nema eksploziva, ničega, ali to je metalna šipka napravljena od tvrdog materijala legure titanijuma. Stavili su ih u satelit. Određenu količina. A onda ih ciljaju i lansiraju na Zemlju.

To je kao kolac, oštar vrh. Na primer, ne daj Bože, negde DA padne, nećemo sada da imenujemo scenario katastrofe, ali čim padne na zemlju prodire do 5 kilometara duboko u zemlju. To se dešava veoma brzo i stvara zemljotres magnitude 7-8 stepeni. Usled udara sve što se tamo nalazi biće uništeno. Vidite, ovde nema oružja, nema eksploziva, nema bombi, ništa slično. Jednostavan sub. Ali postoji takva sila koja dolazi iz svemira i nemate šanse da je vidite, zaustavite ili da se odbranite", rekao je Jildirim.

Pošto su njegove tvrdnje postale viralne u člancima i objavama na društvenim mrežama, u kojima su povezivane sa zemljotresima u Turskoj i Siriji, Jildirim je demantovao da je govorio o oružju koje je moglo uzrokovati zemljotrese u Turskoj. On je na svom Twitter profilu 15. februara 2023. godine naveo da je videosnimak pogrešno protumačen.

- Mnogo je pitanja o videu koji već nekoliko dana kruži društvenim mrežama. Ovaj kratki video je isečak sa konferencije koju sam davno održao u jednom strateškom institutu. Tada sam govorio o sistemu oružja koji može uništiti jedan grad kada se rasporedi i koristi u Zemljinoj orbiti

U nastavku je pojasnio:

- Ovaj sistem oružja nema funkciju kao što je pokretanje linija raseda ili stvaranje tektonskih potresa. Dakle, to nema nikakve veze s katastrofom u Marašu (grad u Turskoj). Ne želim da budem pogrešno shvaćen. Efekat ovog oružja je uporediv sa udarom meteorita, napisao je Jildirim.

Izvinjavamo se našim čitaocima, i svima koje je ova nenamerna greška dovela u zabludu da veruju da je zemljotres u Turskoj mogao biti namerno izazvan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marsovac

pre 1 godinu

Da li je moguće da je taj čovek nekakav rukovodilac svemirske agencije? Skoro nisam video veću budalaštinu, čak ni od polupismenih "stručnjaka" a ne od nekoga na takvom položaju. Svašta ...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17