• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mediji/Webtribune/Informer

02.03.2023

20:16

KRENULI SU NA RUSIJU I NAPRAVILI KOBNU GREŠKU, SAD NE ZANIMA UKRAJINA, nikad je i nije interesovala!

Fotoilustracija/AP/Reuters

Vesti

KRENULI SU NA RUSIJU I NAPRAVILI KOBNU GREŠKU, SAD NE ZANIMA UKRAJINA, nikad je i nije interesovala!

Podeli vest

Sjedinjene Države su zloupotrebile svoju dominantnu poziciju u svetu i tako okrenule protiv sebe veliki deo čovečanstva. Ove zaključke je izneo američki ekonomista Robert Friman. Istovremeno, kolumnista Njuzvika Džoš Hamer ističe da SAD nisu zainteresovane da vrate Ukrajinu na granice iz 1991. godine, što bi Kijev želeo!

Nakon početka ukrajinske krize, SAD i njeni saveznici uveli su ekonomske sankcije Rusiji a takođe su prebacili ogromne količine naoružanja u Kijev. 

Kobna greška Zapada

Prema Robertu Frimenu svi pokušaji Zapada da uspe u borbi protiv Moskve pretvaraju se u neuspeh. To je potvrdilo i neispunjeno predviđanje američkog predsednika Džoa Bajdena, posvećeno Rusiji, prenosi Consortium News.

- SAD su izgubile ekonomski rat. Sećate se ludog predviđanja Džoa Bajdena da će Sjedinjene Države videti da se rublja pretvara u ruševine - napominje kolumnista američkog izdanja.

Kao rezultat toga, Bajdenovo proročanstvo se nije ni delimično ostvarilo. Prošle godine rublja je dostigla najviši kurs u poslednjih nekoliko godina, a trgovinski suficit Rusije porastao je za 86 odsto. Poređenja radi, trgovinski deficit SAD za isti period porastao je za 12,2 odsto i približava se milijardu dolara.

Robert Friman je izjavio da antiruske sankcije Zapadu nisu dale željene rezultate. Štaviše , međunarodna zajednica je postala još nepoverljivija prema Zapadu. Počeo je da se formira antizapadni blok na čelu sa Rusijom i Kinom.

- Na čelu sa Kinom i njenim strateškim saveznikom Rusijom, ovaj blok uključuje više od deset trgovinskih i bezbednosnih organizacija - rekao je kolumnista Consortium News.

Antizapadni blok trenutno ne samo da sprovodi niz velikih ekonomskih projekata, već i gradi međunarodni finansijski i trgovinski sistem koji se ne oslanja na dolare. Umesto toga, koriste se lokalne valute, zlato, nafta i druga sredstva.

- Proći će godine pre nego što se razvije jednako funkcionalna zamena za dolar, ali ono što je počelo kao curenje pre nekoliko godina dobilo je zamah i hitnost kao rezultat američkih akcija u Ukrajini - smatra analitičar.

SAD nisu zainteresovane za Ukrajinu

Sjedinjene Države nisu zainteresovane da vrate Ukrajinu na granice iz 1991. godine, što bi Kijev želeo, napisao je kolumnista Džoš Hamer, u članku za „Njuzvik".

- Sjedinjene Države imaju vrlo malo, ako uopšte imaju, interesovanje za to, gde će tačno biti povučene državne granice na istoku Ukrajine - rekao je on.

Prema rečima novinara, glavni interes Vašingtona u ukrajinskoj krizi, ostaje očuvanje kijevskog režima na čelu sa Zelenskim, ali američka administracija ne nastoji da razgovara o pitanjima vezanim za teritorijalne sporove.

Hamer je istovremeno upozorio, da će nastavak snabdevanja Oružanim snagama Ukrajine oružjem, neminovno dovesti do iscrpljivanja vojnog arsenala SAD, pošto sistemi za odbranu rakete „Patriot" i raketni bacači HIMARS „ne rastu na drveću".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.
Politika

Vučević: Dunavski koridor biće završen do septembra 2025.

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević obišao je danas radove na izgradnji završnog sloja asfalta na prvoj deonici Dunavskog koridora kod petlje Požarevac i najavio da će ta brza saobraćajnica biti završena u septembru 2025. godine, što je 15 meseci pre ugovorenog roka.

26.06.2024

14:03

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!
Politika

Da verujem u laži i besmislice ne mogu! Vučić iz Brisela: Ja imam srpski pristup i ne inetersuje me niko osim Srbije!

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić boravi u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje se odvojeno sastao sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varhejijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

26.06.2024

13:59

TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)
Live TV

Roditelji odgovaraju za nezakonita dela svoje maloletne dece! Nastavnica ranjena u "Ribnikaru" ima pravo na naknadu materijalne štete! (VIDEO)

Pred Višim sudom u Beogradu, u ponedeljak, održan je parnični postupak protiv tuženih Miljane i Vladimira Kecmanovića, roditelja maloletnog dečaka koji je 3. maja prošle godine počinio masakr u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru po tužbi ranjene nastavnice Tatjane Stevanović. Na ovu temu govorili su novinarka Informera Jelena Rafailović i advokat Dragoš Cukavac.

26.06.2024

13:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija