• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTV

02.03.2023

21:14

KIJEV I SVET NA NOGAMA, O ČEMU SU LAVROV I BLINKEN RAZGOVARALI "U HODU" DESET MINUTA NA SAMITU G20! Moskva mudro ćuti, a Vašinton tvrdi...

Tanjug/AP

Vesti

KIJEV I SVET NA NOGAMA, O ČEMU SU LAVROV I BLINKEN RAZGOVARALI "U HODU" DESET MINUTA NA SAMITU G20! Moskva mudro ćuti, a Vašinton tvrdi...

Podeli vest

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov i američki državni sekretar Antoni Blinken danas kratko razgovarali na sastanku G20 u Indiji, javlja TASS.

Kako prenosi ruska agencija, to nije bio nikakav sastanak dvojice šefova diplomatija, niti se radilo o pregovorima, već su oni samo razgovarali "u hodu".

Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta ranije je saopštio da su Blinken i Lavrov razgovarali manje od 10 minuta na marginama ministarskog samita G20 u Nju Delhiju, javlja AP.

On je rekao da je Blinken iskoristio priliku da Lavrovu iznese tri američka stava: da ce SAD podržavati Ukrajinu u sukobu onoliko dugo koliko je potrebno da se rat okonča, da Rusija treba da poništi svoju odluku da suspenduje učešce u nuklearnom sporazumu Novi START, kao i da oslobodi pritvorenog Amerikanca Pola Vilana, navodi američka agencija.

Indijski premijer Narendra Modi pozvao je u Nju Delhiju ministre spoljnih poslova iz Grupe 20 (G20) da se danas dogovore o globalnim pitanjima na početku sastanka kojim ce, izgleda, dominirati rat u Ukrajini, a biće reči i o ekonomskim pitanjima.

Sastanku u Nju Delhiju prisustvuje 40 delegacija, uključujuci ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i kineskog ministra spoljnih poslova Cin Gang.

Istina, Državni sekretar SAD Entoni Blinken poručuje kako je ruskom kolegi Sergeju Lavrovu na ministarskom susretu G20 u Indiji rekao da će Vašington nastaviti da podržava Ukrajinu dokle god bude trebalo, i da će gledati da se rat završi kroz uslove na koje Kijev bude pristao. 

- Potrebno je završiti agresivni rat, početi sa diplomatijom koja može da donese dugotrajan mir. Predsednik Putin je demonstrirao nezainteresovanost za to, rekavši da nema o čemu da se priča dok, citiram, 'Ukrajina ne prihvati novu teritorijalnu realnost' - rekao je Blinken, prenosi AP. 

On je na konferenciji za novinare dodao da je u razgovoru apelovao na Rusiju da povuče "svoju neodgovornu odluku i vrati se u nuklearni sporazum Novi START". 

- Rekao sam Lavrovu da je obostrano poštovanje sporazuma u interesu naših zemalja. Bez obzira na to šta se još dešava u svetu, u našim odnosima, SAD su uvek spremne da razgovaraju o kontroli naoružanja, baš kao što su to radile SAD i SSSR čak i u vreme Hladnog rata - dodao je Blinken. 

On je rekao da je treća tema razgovora sa Lavrovom bilo oslobađanje Amerikanca Pola Vilana iz Rusije i da su "SAD poslale ozbiljnu ponudu". "Rusija bi trebalo da je prihvati", poručio je Blinken. Amerikanac Vilan uhapšen je 2018. godine u Rusiji i optužen je za špijunažu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija