• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnikportal.rs

04.03.2023

19:23

SRBIJA DOBRO IZABRALA, EVROPA ZVANIČNO SAHRANJENA?! Neka im je Bog u pomoći! Lavrov potvrdio: Sa Zapadom smo završili okrećemo se Kini i Indiji

AP/Tanjug

Vesti

SRBIJA DOBRO IZABRALA, EVROPA ZVANIČNO SAHRANJENA?! Neka im je Bog u pomoći! Lavrov potvrdio: Sa Zapadom smo završili okrećemo se Kini i Indiji

Podeli vest

Rusija se više neće oslanjati na zapadne zemlje u svojoj energetskoj politici i neće dozvoliti Zapadu da ponovo „diže u vazduh gasovode“.

Ovo je u petak izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na međunarodnoj politikološkoj konferenciji „Raisina Dialogue“.

- Rat koji pokušavamo da zaustavimo i koji je Zapad pokrenuo protiv nas koristeći Ukrajince, naravno uticao je na rusku politiku, uključujući i energetsku. Ono što se promenilo je da se više nećemo oslanjati ni na jednog partnera sa Zapada. Ne smemo im dozvoliti da ponovo dižu u vazduh gasovode - naglasio je Lavrov.

Ministar je podsetio da kada je Rusija zatražila istragu o eksplozijama Severnog toka, „zahtev je odmah odbijen“. „Amerikanci su to nazvali ’glupostima’, a kada je Simor Herš objavio svoja saznanja, videli ste reakciju Evropljana i Amerikanaca“, dodao je šef ruske diplomatije. „Nemačka je bila ponižena fizički, moralno i u bilo kom drugom smislu“.

On je napomenuo da su sve akcije SAD danas usmerene na to da Evropa postane „podređeni igrač“ Vašingtonu.

- Ruska energetska politika će se fokusirati na pouzdane partnere od poverenja. Među njima su svakako Indija i Kina - zaključio je Lavrov.

Nord Stream AG je 27. septembra prošle godine prijavio „razaranje bez presedana“ koje se dogodilo dan ranije „na tri niza morskih gasovoda Severni tok i Severni tok 2.“ Švedski seizmolozi su 26. septembra registrovali dve eksplozije duž trasa gasovoda. Ruska Federacija pokrenula je pokretanje postupka za akt međunarodnog terorizma nakon oštećenja gasovoda.

Dana 8. februara, Simor Herš, američki istraživački novinar, pozivajući se na izvor, naveo je u svom članku da su eksplozivne naprave ispod ruskih gasovoda Severni tok i Severni tok 2 postavljene u junu 2022. godine pod okriljem vežbi Baltops od strane ronilaca američke mornarice uz podršku norveških stručnjaka.

Prema Heršovim rečima, odluku o sprovođenju operacije doneo je predsednik Džo Bajden nakon devet meseci razgovora sa zvaničnicima nacionalne bezbednosti u administraciji. Šefica pres-službe Saveta za nacionalnu bezbednost Bele kuće, Adrian Votson je u odgovoru na zahtev TASS-a verziju koju je izneo Herš nazvala „potpunom laži i potpunom fikcijom“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
TT

pre 1 godinu

A sta je Srbija dobro izabrala, koliko znam mi i dalje ulazimo u EU i trgujemo sa njima 70%, investicije iz iste su nam kljucne ? O cemu vi tacno pisete?

Normalac

pre 1 godinu

Ruski agresor će goreti u paklu a sa njim zajedno i deformersko-informbirovska gamad.

Vejo

pre 1 godinu

Ne verujem da će moći rakete Ukrajni gas iz Rusije?

Jovica

pre 1 godinu

Mudra politika precednika Vucica. Srbiji je mesto uz Rusiju I Ruse, nasu bracu, u borbi protiv zapada. Sada, jos samo da prestanenemo da izvozimo municiju u Ukrajinu. Jer ono sto prodajermo Ukrajincima, ubija nasu bracu.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija