• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

05.03.2023

21:27

ŽESTOKE BITKE ZA AVDEJEVKU I MARJINKU, ŠTA ĆE BITI SA VAGNEROVCIMA POSLE BAHMUTA! Ukrajinski vojnih analitičari neće da ćute, Rusi napreduju (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

ŽESTOKE BITKE ZA AVDEJEVKU I MARJINKU, ŠTA ĆE BITI SA VAGNEROVCIMA POSLE BAHMUTA! Ukrajinski vojnih analitičari neće da ćute, Rusi napreduju (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 375. dan.

Šolc postavio težak uslov za Putina!

Foto: informer/ilustracija

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je danas da pregovori o zavšretku rata u Ukrajini mogu da počnu samo kada ruski predsednik Vladimir Putin shvati da neće pobediti.
"Prema mom mišljenju, neophodno je da Putin shvati da neće uspeti u svojoj invaziji i njegovoj imperijalistikoj agresiji, odnosno, da treba da povuče vojsku. To je osnova za razgovore", rekao je Šolc za Si-En-En.
On je rekao da veruje da je Ukrajina "spremna za mir".

Šef "Orkestra" o tome šta će biti sa
Vagnerovcima posle Bahmuta (VIDEO)

PMC Vagner „treba da se od puke privatne, najbolje na svetu, vojske sposobne da brani državu, pretvori u vojsku sa ideologijom". - saopštio Prigožin i dodao
- Ideologija je jednostavna - borba za pravdu. Danas su moja majka, moja deca primarni - mi imamo pravo da branimo svoju Otadžbinu.
- Ministri dolaze i odlaze, ali ruski narod ostaje, a Vagnerov PMC se sastoji od ruskog naroda - istakao je on.
Jevgenij Prigožin je naglasio da njemu ili njegovim borcima niko ne može uskratiti pravo da se bore za Rusiju gde god da treba.

Vojnici OSU pod vatrom Vagnerove artiljerije (VIDEO)

 

Povlačenje Oružanih snaga

Ukrajine u pravcu Artemovskog (VIDEO)

 

 

Ofanziva u Bahmutu: Rezime podataka
ukrajinskih vojnih analitičara

 

 

Teške borbe dolaze sa svih strana.
- Rusi nastavljaju da istiskuju Oružane snage Ukrajine sa Zabahmutke. Napadi se nastavljaju sa ciljem napredovanja na Bogdanovku, Orehovo-Vasiljevku i Dubovo-Vasiljevku. Povećana je podrška neprijateljske artiljerije. Linija dodira na jugu grada i u blizini autoputa za Konstantinovku nije imala prilagođavanja. PMC pokušavaju da se probiju u oblasti Belogorovke (zajednica Soledar), ali je situacija tamo još uvek nepoznata, piše analitičar. 
Na severu Bahmuta u Dubovo-Vasiljevki, vagnerovci su napredovali na istočnim prilazima naselju, priznaje drugi.
-Na severu je teško. Ali do sada je bilo moguće usporiti tempo ruskog napredovanja. To je jedino što možemo da uradimo u ovoj situaciji.
Sa istoka vagnerovci pritiskaju veoma snažno, sve je manje naših pozicija u Zabahmutki, navodi se u trećem izveštaju.
Jug je pod kontrolom, prijavljeni su pokušaji kontranapada Oružanih snaga.
Istočno od Ivanovskog, Oružane snage Ukrajine takođe pokušavaju da izvrše kontranapad kako bi odgurnule PMC od autoputa T0504, ali još nema značajnijih rezultata.

Žestoke bitke za Avdejevku i Marjinku

Ruska vojska pokušava da probije odbranu Oružanih snaga Ukrajine, naglo intenzivirajući napade između Marjinke i Avdejevke u DNR.
Broj jurišnih akcija ovde je porastao na neviđene nivoe - 55 ih je izvedeno u protekla 24 sata, rekao je spiker Odbrambenih snaga Tavričegskog pravca.
-Analizujući akcije Rusa, možemo reći da 55 jučerašnjih i današnjih jutarnjih napada na naše položaje mogu ukazivati na to da neprijatelj ima za cilj da pronađe jaz kako bi ušao upravo u ovom pravcu - između Marjinke i Avdejevke - rekao je pukovnik Dmitraškovski.
Ranije je objavljeno da je u Donjeckoj oblasti povećana aktivnost avijacije koja pogađa Avdejevku.

Ruska atriljerija uništava položaje OSU na Artjomovskom pravcu (VIDEO)

Artiljerijske jedinice 2. 8. armije Južnog vojnog okruga Oružanih snaga Rusije  uništavaju položaje Oružanih snaga Ukrajine na Artjomovskom pravcu.

 

 

Gde je poslednja linija ukrajinske odbrane?

Bahmut je na poziciji druge linije odbrane vojske kijevskog režima utvrđen prema instrukcijama SAD i Velike Britanije, rekao je Srđan Perišić, profesor geopolitike.
Perišić je naveo da je Ukrajina podeljena u više segmenata, nacionalno, verski, ideološki još od 1991. godine te da bilo je mnogo neslaganja koja su rezultovali ovim sukobom.
- Poslednja linija odbrane, utvrđene od zapadnih instruktora, je Kramatorsk i Slavjansk - istakao je Perišić gostujući u Jutarnjem programu RTRS.

Ruski komandanti obavestili Šojgua o trenutnoj situaciji

Vrhovni komandanti Rusije obavestili su ministra odbrane Rusije Sergeja Šojgua o trenutnoj situaciji i akcionim planovima u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
Šojgu je boravio u retkoj poseti ruskim snagama raspoređenim u Ukrajini, gde je dodelio ordenje vojnim licima i sastao se sa višim komandantima, saopštilo je rusko ministarstvo.

VSU izgubila najbolje jedinice u Bahmutu

Foto: AP/Photo

Ruske snage su u poslednjih nekoliko meseci porazile nekoliko najobučenijih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u oblasti Artjomovska (Bahmut), piše Vol strit džornal, pozivajući se na ukrajinske oficire.

Ruski izvori o ukrajinskim gubicima

Do početka marta 2023. godine ukupni gubici ukrajinske strane tokom godine specijalne vojne operacije iznosili su 207.000 ljudi.
Od toga, 99 hiljada su nenadoknadivi gubici (trajno izbačeni iz stroja).

Kopel: Putin je upozoravao Zapad, nisu ga slušali

Švajcarski političar Rodžer Kopelje napomenuo da je ruski predsednik Vladimir Putin više puta rekao da je Ukrajina crvena linija, i da ako Zapad pokuša da je potčini, to će dovesti do sukoba.

Zaharova: Rusija je spremna da nastavi ispunjavanje prehrambenog sporazuma

Rusija je spremna da nastavi da ispunjava svoj deo dogovora u okviru prehrambenog sporazuma, ukoliko ostali njeni učesnici ravnopravno budu ispunjavali svoje obaveze, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova za televiziju „Rusija 1“.

Foto: AP PHOTO

- Ako ovaj sporazum znači obaveze strana, a ne obaveze samo jedne strane i podsticanje i mahinacije sa druge strane, ako je ovaj sporazum ravnopravan, onda smo mi uvek ispunjavali svoj deo i nameravamo da ispunjavamo sve dogovore - odgovorila je Zaharova na pitanje o izgledima za produženje sporazuma.
 

 

Snimak ruskog gneva obišao planetu

Ruske snage rešile su navođenom raketom problem ukrajinskih dronova kod Avdejevke, a snimak sa fronta pokazuje pravu razmeru uništenja.

Rogov: Kijev priprema ofanzivu na Krim

Ukrajinske trupe formiraju udarne snage za napad na oslobođeni deo Zaporoške oblasti kako bi stigli do obale Azovskog mora, Vladimir Rogov, predsednik pokreta „Mi smo zajedno sa Rusijom“, član glavnog saveta regionalne administracije, rečeno je za RIA Novosti.

 

Ruski "Grad" dejstvuje na bahmutskom pravcu

 

 

Promena uloga u Ukrajini?

Tokom posete nemačkog kancelara Olafa Šolca Vašingtonu, američke vlasti su možda otkrile novu ulogu Nemačke u ukrajinskom sukobu, rekao je na svom Telegram kanalu Andrej Klimov, šef komisije Saveta Federacije za zaštitu državnog suvereniteta Rusije.

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

◾Ruske trupe su tokom dana likvidirale oko 180 ukrajinskih vojnika u području Krasnog Limana;

◾Oružane snage Rusije su likvidirale više od 210 ukrajinskih vojnika u području Donjecka;

◾U području Kupjanska život je izgubilo više od 40 ukrajinskih vojnika;

◾Ruske oružane snage uništile su kontrolni punkt bespilotnih letelica i opreme za elektronsko ratovanje u oblasti Avdejevke;

◾Gubici Oružanih snaga Ukrajine na južnodonjeckom i zaporoškom pravcu iznosili su 80 vojnika;

◾Ruske trupe uništile su skladišta municije Oružanih snaga Ukrajine u oblastima Tonjenko i Avdejevka u DNR;

◾Ruske oružane snage su pogodile komandni centar ekstremističkog puka „Azov“ (zabranjenog u Ruskoj Federaciji) u Zaporoškoj oblasti;

◾Oružane snage RF uništile su skladište raketnog i artiljerijskog naoružanja 110. brigade odbrane Oružanih snaga Ukrajine u Zaporoškoj oblasti;

◾Ruski sistemi PVO oborili su ukrajinski helikopter Mi-8 i 12 dronova.
 

Zastrašujući snimak iz Ukrajine

Dok je bitka za Bahmut u punom jeku, društvene mreže preplavio je snimak jednog ukrajinskog vojnika koji je, uprkos neprijateljskoj paljbi potpuno smiren dok obavlja svoj posao.

 

Rusi našli rešenje za raketne napade?

Rusija je završila državna ispitivanja specijalnih granata koje mogu da zaštite ljude i tehniku od udara visoko preciznih navođenih raketa, izjavili su Sputnjiku u državnoj korporaciji „Rosteh“.

Ruski minobacač uništava grupu ukrajinskih vojnika

 

 

Podubni: Rusi kontrolišu 40 odsto Bahmuta

- Četrdeset odsto Bahmuta već kontroliše ruska pešadija. Pripadnici grupe Vagner potisnuli su protivnika u centar grada, naše snage kontrolišu istočni, severni i južni deo Bahmuta. Protivničke snage se nalaze u operativnom okruženju, apsolutno sve linije snabdevanja su pod vatrom naše artiljerije. U gradu se nalazi 10-12.000 ukrajinskih vojnika. Međutim, ukrajinski režim je već počeo da povlači snage na pozicije u Časnom jaru i u pravcu Slavjanska - napisao je poznati ruski ratni reporter Evgenije Podubni na svom telegram kanalu.

Podubni se nalazi u Bahmutu.

Čomski: Globalni jug odbija sankcije Rusiji

Istoričar i lingvista Noam Čomski smatra da su se jedna za drugom države dizale i govorile – ovo nije naš sukob. Želimo mir i kraj ove noćne more, a ne eskalaciju: Indija, Indonezija, Brazil, Kolumbija, Afrika i tako dalje, rekao je filozof.

ISW: Ruske trupe ostvarile su pozicionu prednost u Bahmutu

U izveštaju Američkog instituta za proučavanje rata (ISW) navodi se da su ruske snage ojačale pozicije kako bi okružile određene delove grada.

Istovremeno, ukrajinska komanda razmatra mogućnost povlačenja iz Bahmuta kako bi izbegla potpuno opkoljavanje jedinica, ali još nije donela konačnu odluku.
 

Češki general: Kijev je već izgubio

Ukrajina je izgubila mogućnost da vrati izgubljene teritorije – Oružane snage Ukrajine trpe neuspehe, izjavio je bivši šef vojne obaveštajne službe Češke, general Andor Šandor za češki „Parlamentarni list“.

Rusi zauzeli železničku stanicu na severu Bahmuta


Raščišćavanje železničke stanice Stupki na severu Bahmuta je u potpunosti završeno, saopštila je Narodna milicija Donjecke Narodne Republike (DNR).

Foto: Printscreen/Telegram

Ovo područje grada je sada u potpunosti pod kontrolom boraca "Vagner".

Danas se odlučuje sudbina Estonije

U Estoniji se danas održavaju parlamentarni izbori na kojima je favorit vladajuća Reformska partija premijerke Kale Kalas, a najveći izazov biće desničarska stranka EKRE, koja se protivi daljem prihvatanju izbeglica iz Ukrajine.

Ukrajinske snage zaglavljene u blatu

Ruski izvori tvrde da je snimak teškog kretanja ukrajinskog ljudstva i tehnike kroz blato načinjen u blizi Bahmuta.

 

 

Ukrajinci iz Britanije stigli u Zaporožje

Kijev je poslednjih dana prebacio oko 3.500 vojnika obučenih u Velikoj Britaniji u deo Zaporoške oblasti koja se nalazi pod njihovom kontrolom, rekao je Vladimir Rogov, član glavnog saveta regionalne administracije.

- Poslednjih dana u grad Zaporožje stiglo je oko 3.500 ukrajinskih militanata koji su prošli obuku u Britaniji - rekao je Rogov Sputnjiku.

Prema njegovim rečima, obuka vojnika u Velikoj Britaniji traje oko 3,5-4 nedelje.
 

Ruski novac na raspolaganju Ukrajini?

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je da će ukrajinska vlada iskoristiti sredstva zaplenjena iz dve ruske banke, "MR banke" i "Promnivestbanke" kako bi obnovila zemlju.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata


▪ Ruske snage su nastavile sa pokušajima da opkole Bahmut, napreduju duž linije fronta u DNR.

▪ Čini se da su ruske snage obezbedile dovoljno pozicione prednosti da izvedu bočne operacije protiv određenih delova ukrajinskih snaga u Bahmutu. Rusi su možda nameravali da opkole ukrajinske snage, ali je ukrajinska komanda jasno stavila do znanja da će se radije povući nego rizikovati opkoljavanje.

▪ Ruske trupe su izvele ofanzivne operacije na liniji Kupjansk-Svatovo-Kremena.

▪ Ruske trupe nastoje da stvore uslove za ofanzivne operacije na jugu.

▪ Ruska administracija pojačavaja mere za sprovođenje zakona na prisvojenim teritorijama.

 


 

 

Rogov: Snažna eksplozija u Zaporožju 

 - Jaka eksplozija potresla je grad Zaporožje koji kontroliše Kijev - rekao je Vladimir Rogov, član Glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti.

Napad na Kupjansk

U oblasti Harkova grupa trupa „Zapad“ nastavlja da napada položaje i uništava Oružane snage Ukrajine, pišu ruski mediji.

Uz podršku artiljerije i avijacije, jurišne grupe izbacuju jedinice VSU sa svojih položaja, krećući se napred.

Postoje aktivne borbe u oblasti Novoselovskog, Grjanikovke i Dvurečnog.

Krajem nedelje, ruske trupe su se ukopale u oblasti Sinkovke, približavajući se Kupjansku na udaljenosti od 5 km.

Ukrajinski piloti stigli u SAD


Dva pilota stigla su u SAD iz Ukrajine kako bi američka vojska mogla da proceni njihove veštine za potencijalnu obuku za upravljanjem zapadnim udarnim avionima, uključujući lovce F-16, preneo je u En-Bi-Si.

Foto: Reuters

Prema njegovim rečima, Pentagon će testirati ukrajinske pilote na simulatorima u vojnoj bazi u Arizoni. Napominje se da će u martu u SAD stići još osam pilota. Ovaj korak ima za cilj da se odredi koliko će vremena trebati da se obuče u budućnosti.
 

Tramp: Rešio bih sukob za 24 sata

Bivši američki lider Donald Tramp smatra da bi, ukoliko pobedi na predsedničkim izborima, SAD mogle da reše situaciju u Ukrajini za jedan dan.

- Mogao bih da rešim ovu situaciju za 24 sata da sam predsednik - rekao je Tramp novinarima 4. marta uoči govora na konferenciji Republikanske partije u predgrađu Vašingtona.

Foto: AP/Photo

Prema njegovim rečima, to „ne bi bilo teško“.

- Ovo treba odmah da se reši, sve može biti gotovo za 24 sata ako bi ljudi razumeli šta rade - dodao je republikanac.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Analiza američkog Instituta za proučavanje rata je pogresno prevedena ( namerno ili nenamerno ) ▪ Čini se da su ruske snage obezbedile dovoljno pozicione prednosti da izvedu bočne operacije protiv određenih delova ukrajinskih snaga u Bahmutu. Rusi su možda nameravali da opkole ukrajinske snage, ali je ukrajinska komanda jasno stavila do znanja da će se radije povući nego rizikovati opkoljavanje. Engleska verzija glasi: #Russian forces appear to have secured a sufficient positional advantage to conduct a turning movement against parts of #Bakhmut but have not yet forced #Ukrainian forces to withdraw and will not likely be able to encircle the city soon. Posledna recenica na prevodu sa ruske stranice koja "citira" institut ne slaze se sa egleskom verzijom na stranici instituta

Nikola

pre 1 godinu

Svaki dan čitamo ove ruske vesti sa fronta, svaki dan ukrajinske snage trpe ogromne gubitke ali nikako nešto da izgube? Kako sad to? Prestanite već jednom da širite lažne vesti po nalogu ruske FSB i ambasade Rusije u Beogradu.

Ja

pre 1 godinu

Opet vam Bocan narucio tekst. Kao i ova vlast zavlacite zapad da niste na strani teroristicke Rusije, ali nisu oni glupi, uskoro slede vize i sankcije. Zar nisu ruski teroristi osvojili Bahmut pre mesec dana?

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija