• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT Balkan

05.03.2023

17:02

LEOPARDI POSVAĐALI NEMAČKU U POLJSKU, ZA KIJEV JE OVO KATASTROFA! Pukla tikva, pale su preteške reči da bi ovo moglo proći tek-tako!

Tanjug/AP

Vesti

LEOPARDI POSVAĐALI NEMAČKU U POLJSKU, ZA KIJEV JE OVO KATASTROFA! Pukla tikva, pale su preteške reči da bi ovo moglo proći tek-tako!

Podeli vest

Varšava tvrdi da je nemačka politika dovela do toga da Putin dobije novac za jačanje svoje vojske, a nemački ambasador ih podseća koliko su novca izdvajali za ruske energente

Dok NATO saveznici navodno zbijaju redove ne bi li Ukrajini poslali što više oružja, raskol između Nemačke i Poljske oko slanja raketa, tenkova i rezervnih delova, te optužbi zbog odugovlačenja sa isporukom borbenih vozila, dostiže vrhunac, ocenjuje "Blumberg".

Varšava preko zamenika premijera i ministra odbrane Poljske, Marijuša Blaščaka, tvrdi da je nemačka politika dovela do toga da Vladimir Putin dobije novac za jačanje svoje vojske, a nemački ambasador u Poljskoj Tomas Bager ih podseća koliko su novca prebacili Moskvi u zamenu za ruske energente.

U raspravu se uključio i poljski zamenik ministra poljoprivrede, Januš Kovalski, podsećajući da je upravo Nemačka realizovala projekat gasovoda Severni tok, koji je bio usmeren protiv Ukrajine.

- Poljska je ostvarila nezavisnost od ruskih ugljovodonika. Da bismo to uradili, izgradili smo LNG terminal i 'Baltički cevovod', a vi i Putin ste izgradili Severni tok, usmeren direktno protiv Ukrajine. Da nije bilo Severnog toka i nemačke politike iz ere Gerharda Šredera i Angele Merkel, danas ne bi bilo rata u Evropi - napisao je Kovalski.

Nakon što je nemački kancelar Olaf Šolc dao zeleno svetlo za slanje najsavremenijih tenkova "leopard", za šta je Poljska preuzela veliki deo zasluga, Poljaci su optužili da će stariji modeli "leoparda" koje su se obavezali da pošalju, imati ograničenu upotrebu bez rezervnih delovi iz Nemačke.

- Najveća odgovornost leži na Saveznoj Republici Nemačkoj, glavnom proizvođaču tih tenkova. Toliko dugo smo pozivali Nemačku da se pridruži tenkovskoj koaliciji i ne samo da isporuči borben vozila, već i rezervne delove za njih - rekao je poljski predsednik Andžej Duda prošle nedelje.

Jaroslav Kačinjski, najuticajniji političar Poljske, počeo je prošle godine da ističe Nemačku kao glavnu metu u kampanji, zahtevajuću da Nemačka plati 1,3 milijardi dolara na ime kompenzacije za ratnu odštetu.

Povodom stava Poljske u konfliktu u Ukrajini, Kačinjski se osvrnuo i na nedavno pisanje nemačkog "Bilda", koji je izvestio o razgovorima u kojima je navodno postavljen ultimatum Vladimiru Zelenskom. Prema ovom izveštaju, ako ukrajinska kontraofanziva ne uspe, zapadne države će želeti da Kijev sklopi mir.

Kačinjski je, ovog puta, rekao da je Evropa reagovala na različite načine.

- Postoje zemlje - Nemačka je primer toga - koje su se opredelile za saradnju s Rusijom. Stara je Bizmarkova tradicija da se saradnjom s Rusijom stekne dominacija u Evropi - rekao je on.

Dodao je da je Nemačka poslednjih godina i decenija služila izgradnji Rusije zahvaljujući ozbiljnom snabdevanju njihovim energentima i time pomagala naoružavanje.

U prilog svojoj tezi, Kačinjski je dodao da je jasno da je Rusiji bilo teško da započne Specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini kada je kroz nju tekao gas za Evropu.

- Bez ove investicije ("Severnog toka") ruska Specijalna operacija protiv Ukrajine bila bi praktično nemoguća - rekao je Kačinjski i zaključio da je postavljanje bilo kakvih uslova Ukrajini poduhvat u korist Rusije.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!
Politika

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

18.04.2024

12:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija