• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

11.03.2023

07:00

VOĐA NAJMNOGOLJUDNIJE ZEMLJE DOBIO NACIONALNU PODRŠKU! Si Đinping najmoćniji lider Kine

Tanjug/AP

Vesti

VOĐA NAJMNOGOLJUDNIJE ZEMLJE DOBIO NACIONALNU PODRŠKU! Si Đinping najmoćniji lider Kine

Podeli vest

Aktuelni predsednik Kine dobio treći uzastopni petogodišnji mandat na čelu države. Svi pre njega vladali su najviše dva mandata, jedino je osnivač moderne države Mao Cedung bio doživotni vladar.

Si je obećao da će izgraditi naprednu, jaku, demokratsku, civilizovanu, harmoničnu i veliku, modernu socijalističku zemlju 

Kineski predsednik Si Đinping (69) najmoćniji je lider u istoriji te zemlje, prema mišljenju mnogih, moćniji čak i od osnivača moderne države Mao Cedunga. Si je u petak dobio treći uzastopni petogodišnji mandat na čelu države i tako postao prvi predsednik Kine kojem je to pošlo za rukom.

Svi do sada vladali su najviše dva mandata, osim Maoa, koji je na čelu najmnogoljudnije nacije na svetu bio do kraja života. 

Najveća ekonomija

Si, koji je prošle godine reizabran na poziciju generalnog sekretara Komunističke partije Kine, što je u toj zemlji najviša funkcija, ponovo je jednoglasno izabran i za predsednika države na 14. nacionalnom narodnom kongresu. Svih 2.952 delegata podržalo ga je na anonimnom glasanju, a potvrđena mu je i funkcija predsednika Centralnog vojnog saveta Kine.

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping

Izabran i zamenik predsednika

Bivši vicepremijer Han Dženg izabran je u petak za zamenika predsednika Kine. Pre toga on je bio najviši zvaničnik zadužen za poslove Hongkonga i Makaoa. Osim toga, bio je i jedan od predsedavajućih Međuvladine rusko-kineske komisije za investicionu i energetsku saradnju. 
Han je bio i na čelu upravljačke grupe Zimskih olimpijskih igara održanih 2022. u Pekingu. 

Sijev izbor za treći uzastopni predsednički mandat omogućen je promenom ustava 2018, kojom je ukinuto ograničenje na dva mandata. 

On je tako u dvorani Doma naroda u Pekingu položio zakletvu, držeći ruku na knjizi kineskog ustava. Obećao je da će izgraditi "naprednu, jaku, demokratsku, civilizovanu, harmoničnu i veliku, modernu socijalističku zemlju". 

Međutim, taj treći mandat na mestu predsednika nije jedino što Sija čini najmoćnijim liderom Kine. Pre toga, 2017. godine, njegov plan za razvoj zemlje upisan je u program Komunističke partije, a "Sijeva misao" uvrštena je i u školski i univerzitetski program. Tu čast je pre njega imao samo Mao Cedung. 

Foto: Tanjug/AP

Si Đinping

Osim toga, za vreme Sijevog liderstva Kina se uzdigla do statusa najveće svetske ekonomije. Ta azijska nacija prestigla je Ameriku na polju inovacija i tehnoloških istraživanja, ubrzan je i razvoj novonastalog svemirskog programa, a napravljen je i veliki skok u odbrambenim sposobnostima, uključujući mornaricu, koja je postala najveća na svetu. 

Čestitke od Putina

Ruski predsednik Vladimir Putin čestitao je u petak Si Đinpingu ponovni izbor za predsednika Kine.

"Odluka Nacionalnog narodnog kongresa dokaz je priznanja vaših zasluga kao šefa države, kao i široke podrške vašem kursu ka daljem društveno-ekonomskom razvoju Kine i zaštiti nacionalnih interesa na svetskoj sceni", naveo je Putin u čestitki.

Foto: AP/Photo

Putin i Đinping

On je istakao da Rusija visoko ceni lični doprinos Si Đinpinga jačanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje između dve države.

"Siguran sam da ćemo zajedničkim delovanjem obezbediti jačanje plodne rusko-kineske saradnje u različitim oblastima", napisao je Putin, dodajući da će biti nastavljena koordinacija zajedničkog rada na najvažnijim regionalnim i međunarodnim pitanjima.

Sve to postignuto je uprkos desetogodišnjim naporima američkih administracija da zaustave ubrzani ekonomski rast Kine, uvođenjem carina i kontrole izvoza, kao i ostalim vrstama sankcija, te jačanjem vojnog prisustva u azijsko-pacifičkom regionu.

Na domaćem planu Si je uspeo da više od 100 miliona ljudi, uglavnom iz ruralnih područja, izvuče iz siromaštva. Poslednjih godina on poziva na mirno ujedinjenje s Tajvanom, odmetnutim kineskim ostrvom, po sistemu "jedna zemlja, dva sistema", koji se primenjuje u slučaju Hongkonga i Makaoa.

Prošle godine Si je objavio planove da taj cilj bude postignut do 2049, kad se obeležava 100 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. 

Borba protiv korupcije

Aktuelni predsednik Kine zaslužan je i za ogromno smanjenje korupcije u zemlji. On je 2018. pokrenuo antikorupcijsku kampanju pod sloganom koji bi mogao da se grubo prevede kao "Očistimo crno i eliminišimo zlo". Kampanja je okončana prošle godine, a prema zvaničnim podacima, za vreme njenog trajanja razbijeno je skoro 40.000 kriminalnih ćelija i korumpiranih kompanija, a 50.000 zvaničnika Komunističke partije i vlade kažnjeno je zbog toga što im je pomagalo. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija