• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/newsweek

12.03.2023

11:33

ZBOG OVOG SU ĐONOM KRENULI NA RUSIJU?! Putinov plan za 2030. izazvao PANIKU u Vašingtonu, Sovjetski Savez je NIŠTA u odnosu na ono ŠTA RUSI SPREMAJU!?

Vesti

ZBOG OVOG SU ĐONOM KRENULI NA RUSIJU?! Putinov plan za 2030. izazvao PANIKU u Vašingtonu, Sovjetski Savez je NIŠTA u odnosu na ono ŠTA RUSI SPREMAJU!?

Podeli vest

Ruska raketna pretnja Sjedinjenim Državama drastično je evoluirala od kraja Hladnog rata, rekao je za Njuzvik direktor Instituta za ruske pomorske studije (RMSI).

Majkl Petersen, osnivač RMSI-ja i profesor na američkom Vojnom koledžu za mornaricu, pravio je poređenja između tipova ruskih podmornica koje smo videli sada i nekoliko decenija pre, tokom Hladnog rata.

Ruska mornarica je podvrgnuta velikom remontu i modernizaciji od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine kada je bila primorana da napusti mnoge nove brodove.

Prema neprofitnoj Inicijativi za nuklearnu pretnju, Rusija komanduje jednom od najvećih podmorničkih flota na svetu sa oko 58 plovila, uključujući 11 podmornica sa balističkim raketama na nuklearni pogon, koje smatra sastavnim delom svog strateškog odvraćanja.

Pretnja po SAD sada je prešla sa pretnje balističkim projektilima na pretnju krstarećim projektilima, rekao je Petersen za Njuzvik. On je primetio da je tokom perioda Hladnog rata, počevši od 1960-ih i do sredine do kasnih 1980-ih, Sovjetski Savez redovno slao podmornice sa balističkim projektilima na nuklearni pogon da patroliraju sa istočne i zapadne obale Sjedinjenih Država. Te patrolne lokacije su se zatim pomerale tokom vremena kako se tehnologija podvodnog ratovanja poboljšavala i kako se tehnologija podmornica poboljšavala.

Razlika između Sovjetskog Saveza i Rusije

Petersen smatra da je glavna u tome što Rusija danas  ne raspoređuje podmornice sa balističkim projektilima kod obala Sjedinjenih Država.

- To je pomak i to je odraz tehnologije koja se poboljšava - kaže on.

Petersen je rekao da je do kraja Hladnog rata većina podmornica sa balističkim projektilima bila raspoređena u bastione u Barencovom moru i drugde na Arktiku.

Foto: Reuters

- Dakle, to se nije promenilo. Zato što je tehnologija omogućila Rusiji da održi strateške snage balističkih raketa koje imaju dovoljan domet i dovoljno preciznosti za udar sa ovih bastiona - rekao je Peterson.

Ono što se promenilo, objasnio je Petersen, jeste da ruska mornarica sada ima dugotrajne podmornice na nuklearni pogon koje mogu da ispaljuju visoko precizne, konvencionalne krstareće rakete sa nuklearnom bojevom glavom.

- Dakle, prešli smo od pretnje balističkim projektilima na pretnju krstarećim projektilima. To ne znači da pretnja balističkim projektilima ne postoji, ona je još uvek tu. Samo je na drugoj lokaciji - rekao je on.

Putinov plan za 2030. godinu

Rusija je preduzela više obimnih projekata za proširenje svoje podmorničke flote od raspada Sovjetskog Saveza. Tokom proteklih nekoliko godina, Moskva je proizvodila seriju podmornica koje imaju sposobnost da dostignu najkritičnije ciljeve u SAD ili kontinentalnoj Evropi.

Foto: AP/Tanjug

U dokumentu Kremlja koji je Putin potpisao 2017. godine, kao prioriteti su navedeni poboljšanje sposobnosti ruske mornarice, njena razvojna stratešku i operativna uloga i njene buduće ambicije. Takođe, navodi se da nacija „mora da poseduje moćne balansirane flote u svim strateškim oblastima“ do 2030. godine, uključujući brodove namenjene za izvršavanje misija u bližim i daljim morskim zonama i okeanskim područjima, kao i pomorske avijacije i obalskih snaga opremljenih efikasnim visoko preciznim udarnim oružjem i naprednim sistemom baziranja i snabdevanja.

Peterson napominje da je najhitniji prioritet u tom dokumentu i odvraćanje i kažnjavanje spoljne agresije. Američka mornarica takođe prolazi kroz akciju modernizacije i počela je da gradi svoju najveću i najnapredniju podmornicu sa balističkim projektilima klase Kolumbija (SSBN) u junu 2022.

Procenjuje se da ima 64 podmornice u svojoj floti, uključujući podmornice sa balističkim projektilima, navođene rakete podmornice i jurišne podmornice. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kapetan

pre 1 godinu

Po svim indikatorima, Rusija i Amerika defakto poseduju približno jednak arsenal, kako podmornica tako i ostalog naoružanja što bi značilo da su "pata karta" u slučaju sukoba. Ono što Americi svakako ne ide u prilog je činjenica da su na strani Rusije zemlje poput Indije i Kine, Brazil, Meksiko, Iran, Južna Afrika, Kazahstan i Belorusija i mnoge jake države pa u takvoj konstelaciji snaga Amerika, sve sa ostalim članicama NATO saveza, postaje mala maca ... Mislim da će dobro razmisliti pre nego što i pomisle na sumanutu ideju da krenu na Rusiju jer objektivno bi to stvarno bio kraj, ne samo Amerike nego života na Zemlji ...

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade
Društvo

Tošković je dao najviše što je mogao za svoju otadžbinu! Vučević i Mojsilović posetili povređenog pripadnika 72. brigade

Ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović posetili su danas povređenog pripadnika 72. brigade za specijalne operacije, starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji je primljen na Vojnomedicinsku akademiju, nakon zadobijanja teških povreda tokom vežbe desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav u okviru vojnog kompleksa "Orešac".

16.04.2024

18:28

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!
uštedeo ogromne pare

Roleks mu poklonila mama, a ne Vračarci! Evo šta je Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić ispričao o zaplenjenom novcu!

Nikola Kačarević, suprug starlete Tamare Đurić koji je optužen da je bio pripadnik vračarskog klana koji su organizovali odbegli Nikola Vušović i Radoje Zvicer izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je 35.000 evra, koliko je prilikom pretresa pronađeno u njegovom iznajmljenom stanu u kom je pre hapšenja živeo sa porodicom, njihova porodična ušteđevina.

16.04.2024

16:50

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija