• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti/Informer

13.03.2023

19:36 >> 19:40

OD UKRAJINE ĆE NEŠTO OSTATI SAMO AKO PRESTANE DA BUDE UPORIŠTE ZAPADA PROTIV RUSIJE! Američki politikolog Miršajmer jasan, ima li ko da ga čuje u Kijevu?!

Reuters/AP/Fotoilustracija

Vesti

OD UKRAJINE ĆE NEŠTO OSTATI SAMO AKO PRESTANE DA BUDE UPORIŠTE ZAPADA PROTIV RUSIJE! Američki politikolog Miršajmer jasan, ima li ko da ga čuje u Kijevu?!

Podeli vest

Jedini spas za Ukrajinu je da prestane da bude uporište Zapada protiv Rusije, odnosno da postane neutralna, ovako je njenu budućnost ocenio poznati američki politikolog Džon Miršajmer.

Naglasio da će sudbina Ukrajine, u suprotnom biti nezavidna:

- Preti joj da postane propala država koja će izgubiti veći deo teritorije na istoku, a njena privreda će biti uništena.

Miršajmer je dodatno ukazao:

- Rusi sada pokušavaju da unište Ukrajinu tako da ostatak bude toliko slab da ili neće moći da uđe u NATO, ili će to, ako uspe, postati više problem za alijansu nego prednost.

U nastavku je dodatno precizirao svoju ključnu tezu:

- Verujem da je jedini izlaz iz ovog rata i jedini način da se stvori bilo kakav privid stabilnosti u Evropi da se Ukrajina pretvori u neutralnu državu, da napusti želju da postane zapadno uporište na granicama Rusije. Rusi se neće zadovoljiti manjim! Stoga, ako želimo da okončamo ovaj sukob, moramo da idemo ka neutralnoj Ukrajini.

Miršajmer je 1993. pisao da je Kijev trebalo da sačuva nuklearni arsenal na teritoriji Ukrajine, a i da bi bilo dobro da to oružje ima i Nemačka jer bi garantovalo stabilniji mir na planeti.

Tadašnju odluku Ukrajine o odustajanju od nuklearnog arsenala tada je nazvao greškom.

Ali, već 2014. objavio je članak u časopisu Foreign Affairs pod naslovom „Zašto je za ukrajinsku krizu kriv Zapad. Liberalne iluzije su isprovocirale Putina".

U tom tekstu je oštro kritikovao američku politiku prema Rusiji nakon Hladnog rata.

Džon Džozef Miršajmer je rođen u Njujorku 1947. godine. Profesor na Univerzitetu u Čikagu, stručnjak je za međunarodne odnose.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Ovaj tekste je dokaz da je Vučićević kupio diplomu :D Ako i uđe u NATO Ukrajina bez Donbasa za sada onda će rusija opet imati projektile na svojoj granici :D stvarno je vučićević odraz debilnog novinarstva :D ili kako bi se reklo on je dnovinar :D

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija