• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/sputnjik

16.03.2023

08:04

SIRIJA PRIZNAJE NOVE RUSKE GRANICE! Asad uz Putina: Zelenski sa svojom nacističkom vojskom ratuje u ime Zapada!

Tanjug/AP

Vesti

SIRIJA PRIZNAJE NOVE RUSKE GRANICE! Asad uz Putina: Zelenski sa svojom nacističkom vojskom ratuje u ime Zapada!

Podeli vest

Zapad već vodi treći svetski rat – rukama ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog i u proksi formatu, izjavio je sirijski predsednik Bašar Asad u ekskluzivnom intervjuu za Sputnjik. On je dodao da Damask priznaje nove granice Rusije.


- Smatram da je treći svetski rat u toku, iako je drugačiji po formi. Mislim na to da su svetski ratovi ranije vođeni na tradicionalan način. Vojske nekoliko država borile su se protiv nekoliko drugih. Sada postoji ova situacija, iako zbog savremenog oružja, posebno nuklearnog, postoji odvraćanje od tradicionalnog rata, tako da se ratovi kreću ka proksi formi - rekao je Asad koji se juče u Moskvi sastao sa ruskim predsednikom.

On je dodao da Zelenski danas ratuje u ime Zapada sa svojom nacističkom vojskom.

- Ista stvar, teroristi su vojske koje deluju u ime Zapada u Siriji i drugim regionima - naglasio je Asad.

Damask priznaje nove ruske regione

Sirijski predsednik je poručio da Damask priznaje nove granice Rusije sa pridruženim teritorijama DNR, LNR, Hersonskom i Zaporoškom oblasti.

Prema njegovim rečima, ove teritorije su istorijski bile ruske i Sirija ih je priznavala još pre početka specijalne operacije, a takav stav Damaska je zasnovan na istorijskim činjenicama.
Sirijski lider je podvukao da narod u Siriji sa velikim oduševljenjem podržava Rusiju i njenu specijalnu operaciju u Ukrajini, kao i da će nakon pobede Moskve u svetu biti mirnije i bezbednije.

- Upravo ovaj rat će početi da menja globalnu ravnotežu, budući da je deo stradanja u Siriji, Iraku i mnogim drugim zemljama prouzrokovao unipolarni svet - smatra sirijski predsednik.

 

 

Rusko prisustvo u Siriji ne treba da bude privremeno

Asad je takođe komentarisao rusko vojno prisustvo u Siriji i ocenio da je dobra ideja povećanje njenog vojnog prisustva, kao i da ukoliko Rusija želi da proširi baze ili poveća njihov broj, to je pitanje tehničkog ili logističkog karaktera.

- Vojno prisustvo Rusije u Siriji ne treba da bude privremeno i ograničeno samo na borbu protiv terorizma - ocenio je Asad.

On smatra da velike sile ne mogu da se brane niti igraju odgovarajuću ulogu na svetskoj sceni ograničavajući prisustvo samo na svojim državnim teritorijama.

- One to moraju da rade van njihovih granica preko saveznika u svetu ili pomoću vojnih baza - dodao je sirijski lider.

U Kremlju su 15. marta održani pregovori predsednika Rusije Vladimira Putina i sirijskog lidera, koji je stigao u zvaničnu posetu. Predsednici dve države su održali sastanke sa delegacijama, a zatim tet-a-tet.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Istina

pre 1 godinu

E, to se zove iskreno i duboko prijateljstvo dva predsednika i dve države! Asad ne zaboravlja ....

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta
Društvo

"Tomahavk ima ogromnu količinu eksploziva, evakuacija je neophodna" - Niški deminer o uklanjanju neeksplodirane rakete sa gradilišta

Slađan Vučković (52), nekadašnji deminer Vojske Savezne republike Jugoslavije, koji je ostao bez obe ruke u razminiravanju Kopaonika, kazao je za naš portal da je pametno što je naređena evakuacija naselja Stevan Sinđelić jer ukoliko se sa gradilišta zaista uklanja Tomahavk, to ubojno sredstvo sadrži ogromnu količinu eksploziva – čak 454 kilograma.

20.04.2024

11:55

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!
Fudbal

Detonacija! Gvardiola napušta Siti!

"Mančester siti razmišlja o budućnosti bez Pep Gvardiole. Sve manje veruju da će produžiti ugovor koji ističe 2025. godine", javlja španski portal "Relevo".

20.04.2024

10:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija