• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

16.03.2023

10:10

STRAH SE ŠIRI EVROPOM! ŠVAJCARSKA HITNOM MEROM SPASAVA DAVLJENIKA! "Kredi Svis" uzima 50 milijardi franaka za likvidnost, haos iz SAD se preliva na ostatak sveta?!

Reuters

Vesti

STRAH SE ŠIRI EVROPOM! ŠVAJCARSKA HITNOM MEROM SPASAVA DAVLJENIKA! "Kredi Svis" uzima 50 milijardi franaka za likvidnost, haos iz SAD se preliva na ostatak sveta?!

Podeli vest

Bankarski gigant "Kredi Svis" (Credit Suisse) saopštio je da će pozajmiti do 50 milijardi franaka (54 milijarde dolara) od švajcarske centralne banke kako bi osigurao svoje finansije.


"Kredi Svis" je saopštila da preduzima odlučne mere da ojača svoju likvidnost, dok su akcije banke juče pale za 24 odsto, nakon što je objavljeno da su pronašli "slabost“ u finansijskom izveštavanju.

To je izazvalo opštu prodaju na evropskim tržištima i strahove da će nastupiti veća finansijska kriza, navodi BBC. 

"Moj tim i ja smo rešeni da brzo napredujemo kako bismo pružili jednostavniju i fokusiraniju banku izgrađenu na potrebama klijenata", saopštio je izvršni direktor "Kredi Svise" Ulrih Kerner.

Problemi u bankarskom sektoru javili su se prošle sedmice, kada je u SAD propala "Banka Silicijumske doline" (Silicon Valley Bank), 16. po veličini banke u zemlji, da bi dva dana kasnije usledio kolaps "Signačer banke" (Signature Bank).

Foto: Reuters

Kredi Svis u problemu

Švajcarska nacionalna banka, koja je centralna banka Švajcarske, i Švajcarska uprava za nadzor finansijskog tržišta nastojali su da smire strahove investitora, rekavši da su spremni da pomognu "Kredi Svis-u" ako bude potrebno.

Za švajcarske finansijske institucije važe stroga pravila kako bi se "osigurala njihova stabilnost", a "Kredi Svis" ispunjava zahteve za banke koje se smatraju sistemski važnim, rekli su regulatori.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baki

pre 1 godinu

Koji glupanderi Evropski da ne shvataju da Amerika ima jedan cilj a taj je da uništi Evropu !!!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija