• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/blic

19.03.2023

16:25

AMERIČKI RIPER ILI RUSKI ORION - KOJI JE JAČI?! Jednog smatraju NAJBOLJIM na svetu, Moskva ima svog "KECA U RUKAVU", ako dođe do okršaja...

AP/Photo

Vesti

AMERIČKI RIPER ILI RUSKI ORION - KOJI JE JAČI?! Jednog smatraju NAJBOLJIM na svetu, Moskva ima svog "KECA U RUKAVU", ako dođe do okršaja...

Podeli vest

Američki "Riper" protiv ruskog "Oriona" - najmoćniji dron na svetu oboren je nad Crnim morem, a evo kakav je kada se uporedi sa pandanom Kremlja.

Američki dron koji je ruski avion u utorak oborio iznad međunarodnih voda smatra se verovatno najnaprednijim borbenim dronom na svetu.

Američka evropska komanda (EUCOM) saopštila je da su dva ruska borbena aviona Su-27 "izvela nesigurno i neprofesionalno presretanje" bespilotne bespilotne letelice MQ-9 Riper, uspostavivši kontakt sa propelerom drona što je dovelo do njegovog pada u Crno more.

Bespilotna letelica Orion, ruski pandan Riperu, postao je sveprisutan tokom rusko-ukrajinskog rata. Oružane snage Ukrajine tvrde da su oborile četiri takva drona u prvoj godini sukoba.

Međutim, ruska bespilotna letelica nije tako moćna, smatra Semjuel Bendet, ruski analitičar Centra za pomorske analize.

 

 

 

Bendet je za "Njuzvik" rekao da je Riper "mnogo bolji od Oriona pošto leti već dugi niz godina i platforma je mnogo više dokazana u borbi od ruskog drona".

Pre nego što je Riper oboren u utorak, Su-27 su navodno ispuštali gorivo i leteli ispred njega na "nepromišljen, ekološki neispravan i neprofesionalan način".

Brigadni general Patrik Rajder, portparol Pentagona, rekao je u utorak da je ruski avion "u suštini naleteo na MQ-9" i pretrpeo sopstvenu štetu, dodajući da je neophodan proces deklasifikacije pre nego što bilo koji video može biti pušten.

Foto: Reuters

SU-27

Vojni reporter Hauard Altman, pozivajući se na zvaničnika vazduhoplovnih snaga, napisao je na Tviteru da je "postojala namera da se ometa MQ-9, ali se čini da je sudar bila obična nesposobnost".

Vazduhoplovstvo SAD je uputilo istragu vazduhoplovnim snagama Evrope, koje su saopštile da nemaju detalja koje bi dodale izveštaju EUCOM-a.

MQ-9 Riper

MQ-9 Riper, takođe poznat kao Predator B, je letelica sa daljinskim upravljanjem koju je razvio GA-ASI i prvi put je poletela 2001. Sastoji se od posade od dve osobe - jednog pilota i jednog operatera senzora.

GA-ASI ga opisuje kao "veliki evolucioni skok napred u ukupnim performansama i pouzdanosti" u poređenju sa prethodnikom, Predatorom.

Može da dostigne brzinu od 240 КTAS (istinska brzina u čvorovima) ili oko 276 mph. Može da radi do 27 sati u vazduhu na visinama do 50.000 stopa, sa nosivim kapacitetom od 1.750 kilograma koji uključuje 1.360 kilograma spoljnih skladišta.

- Letelica nosi 500 odsto više nosivosti i ima devet puta veću snagu - kaže GA-ASI.

Foto: AP/Photo

Penzionisani general Ratnog vazduhoplovstva Majkl Mozli je 2006. godine nazvao Riper "prvim bespilotnim avionom lovcem" vazduhoplovnih snaga, zbog njegove veće veličine i snage u poređenju sa starijim modelom MQ-1 Predator.

- Riper predstavlja značajnu evoluciju u tehnologiji i angažovanju bespilotnih letelica. Prešli smo sa korišćenja bespilotnih letelica prvenstveno u obaveštajnim, nadzornim i izviđačkim ulogama kao pre Operacije Iračka sloboda, na ulogu pravog lovca-ubice sa Riperom - rekao je tada Mozli.

Američko vazduhoplovstvo saopštilo je da koristi Riper prvenstveno "kao sredstvo za prikupljanje obaveštajnih podataka, a sekundarno protiv dinamičkih ciljeva" zbog njegovih senzora širokog dometa i preciznog oružja koje pruža jedinstvenu sposobnost za izvođenje napada, koordinacije i izviđanja protiv ciljeva visokih vrednosti.

Orion

UAV Orion, poznat i kao Inohodets, razvila je kompanija iz Кronštata za ruske vazdušne snage, mornaricu i specijalne snage.

To je prva bespilotna letelica klase MALE (Medium Altitude Long Endurance) koja je potpuno razvijena u Rusiji i napravljena od domaćih komponenti, navodi ruska novinska agencija Interfaks.

Njegova maksimalna težina pri poletanju je 1.150 kilograma. Može da ostane u vazduhu do 24 sata, krstareći brzinom od oko 124 mph sa maksimalnom visinom od 24.606 stopa.

U decembru 2021. tokom vežbe na Кrimskom poligonu, izviđačka i jurišna bespilotna letelica ispalila je vatru na bespilotno vozilo koje je lebdelo sa rotacionim krilima, "simulirajući manevarski vazdušni cilj", i uništila ga.

Foto: AP/Photo

Orion

Ruska novinska agencija RIA Novosti objavila je tada da se za Orion i druge bespilotne letelice razvija nova raketa sa laserskim navođenjem na bazi ruske protivtenkovske municije. Raketa ima domet od približno 18 kilometara i može da neutrališe "teško oklopna vozila i niskoleteće vazdušne ciljeve male brzine".

U avgustu 2021, pripadnici ruskog Ministarstva odbrane sastali su se sa zvaničnicima Кronštata u okviru zvanične najave nove generacije bespilotnih letelica tipa aviona i bespilotnih helikoptera.

Ruska državna medijska agencija Tass tada je objavila da je jedan od novijih najavljenih modela Inohodets-RU, naslednik Oriona. Opremljen je sa dva motora, ima veliku poletnu težinu i može da nosi veći nosivost u odnosu na svog prethodnika. Predviđeno je da najnoviji sistemi budu isporučeni ruskoj vojsci ove kalendarske godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17