• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/thesun

16.03.2023

16:40

AMERIKA SPREMA ODMAZDU ZBOG DRONA! Vašington ima VIŠE NAČINA za kažnjavanje Rusije, razmatra se "Trampov plan", u opciji i VOJNI UDAR?!

AP/Reuters/Pixabay/Google Earth

Vesti

AMERIKA SPREMA ODMAZDU ZBOG DRONA! Vašington ima VIŠE NAČINA za kažnjavanje Rusije, razmatra se "Trampov plan", u opciji i VOJNI UDAR?!

Podeli vest

Sjedinjene Države bi mogle da iskoriste „Trampov plan“ protiv Rusije, kao odgovor na incident sa dronom „MK-9“, piše Tarik Tahir, analitičar britanskog izdanja „The Sun“

Pad američkog drona „MK-9 Reaper“ dogodio se 14. marta na nebu iznad Crnog mora, što je poslužilo za zaoštravanje odnosa Moskve i Vašingtona. Prema verziji Ministarstva odbrane RF, dron je pao u vodu usled oštrog manevrisanja. Međutim, SAD tvrde da je ruski lovac „Su-27“ udario u elisu drona, što je izazvalo pad.

Prema rečima autora, ako američke vlasti žele da Moskvi daju oštar odgovor na incident, onda imaju pet opcija šta da rade.

Vojni napad

Prvi – najopasniji i najagresivniji – da izvrši vojni napad. Tahir podseća da je upravo tako želeo da postupi bivši američki predsednik Donald Tramp, kada je Iran 2019. oborio američki dron na ulazu u Persijski zaliv.

Najdirektniji oblik odmazde – i svakako najopasniji – bio bi direktan napad na ruske ciljeve. Ovo je bio plan akcije koji je Donald Tramp razmatrao još 2019. godine, kada su Iranci raketom oborili američki izviđački dron. Predsednik je navodno odobrio napade na nekoliko iranskih ciljeva, kao što su radarske i raketne baterije.

Foto: Tanjug/AP

Kao rezultat toga, Tramp je otkazao plan deset minuta pre udara, saznavši da će napad odneti živote oko 150 ljudi. Takođe je vredno napomenuti, da izgleda da SAD ne vide incident u Crnom moru kao namernu agresiju.

Štaviše, svaki napad na rusku vojsku nosi užasnu mogućnost eskalacije u nuklearni rat, koji obe strane očigledno žele da izbegnu po svaku cenu“, piše analitičar.

Sajber udar

Drugi odgovor bi mogao biti masivan sajber napad na Rusiju. Svojevremeno su SAD već hakovale iranske kompjuterske sisteme raketnih bacača.

„Ovo bi SAD moglo da pruži realniju opciju za odmazdu protiv Rusije, koja se potencijalno ne završava Armagedonom“, navodi se u članku.

Pooštravanje sankcija

Treća opcija je pooštravanje antiruskih sankcija. Istina, kako je primetio autor, to se dešavalo čitavu prošlu godinu sa početkom ukrajinskog sukoba.

Slanje F-16

Četvrti način osvete mogao bi da bude sporazum SAD, da se u Ukrajinu prebace borbeni avioni „F-16“.

Foto: Reuters

- Do sada je američki predsednik Džo Bajden, isključivao slanje aviona, plašeći se da bi Rusija mogla da ih smatra eskalacijom. Međutim, da li akcije Rusije konačno mogu da ubede Ameriku, da počne da isporučuje avione koje Ukrajina traži - pita analitičar.

Zona zabrane letova

Poslednja opcija, prema autoru, mogla bi biti zona zabrane letova. Volodimi Zelenski je na početku sukoba zatražio od zemalja NATO-a, da uvedu zonu zabrane letova iznad Ukrajine.

SAD bi se mogle suočiti sa sličnim pozivima nakon incidenta s dronovima, ali kao i kod svake vojne opcije, rizici su veliki.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Nikola

pre 1 godinu

...zabrana cega???...hahaha ..pa nije vam to vojska tzv.srbije ili iraka libije sta sve ne..haha tu ce vam biti kraj.

Drago

pre 1 godinu

Nerazumem opciju zabrane leta nad Ukrajinom koja je u ratu sama sa dobom. Kako "nato" da zabrani letove.......

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija