• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

17.03.2023

22:51 >> 23:05

VAGNEROVCI KONTROLIŠU 70 ODSTO ARTJOMOVSKA! OFANZIVA NA UGLJEDAR! Napad dronovima! Putina traži Hag!

Tanjug/AP

Vesti

VAGNEROVCI KONTROLIŠU 70 ODSTO ARTJOMOVSKA! OFANZIVA NA UGLJEDAR! Napad dronovima! Putina traži Hag!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 387. dan.

Ruska vojska kontroliše 70 odsto teritorije Artjomovska

Ruske jedinice preuzele su kontrolu nad 70 odsto teritorije Artjomovska (ukrajinski Bahmut), saopštio je savetnik vršioca dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Jan Gagin.

Takođe je rekao i da su ukrajinski vojnici pokušali da organizuju kontraofanzivu i da uđu u grad sa strane Časova Jara, međutim, ruska vojska je uspela da osujeti te planove.

Foto: Reuters

Vagner

-U tom potezu se nagomilala velika grupacija vojske, čak i u samom Artjomovsku trenutno se nalazi oko 10.000 ukrajinskih vojnika, dodao je on.

Ruska ofanziva na Ugljedar (VIDEO)

Jurišne grupe marinaca Pacifičke flote i motornizovane pešadije, uz podršku avijacije, nastavljaju ofanzivu na Ugljedar.

▪ Nakon vazdušnog udara jurišnika Su-25, marinci se bore da zauzmu položaje Oružanih snaga Ukrajine i odmah organizuju odbranu.

 

 

Opasnost, napad dronovima!

Vazdušna opasnost proglašena je u Kijevu, kao i u nekoliko regiona na severu i istoku Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Kako se precizira, reč je o Černigovskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti. Lokalni mediji javljaju i da se napadi sprovode, između ostalog, i dronovima.

Oboren ukrajinski Su-24

Su-24 ukrajinskog vazduhoplovstva uništen je kod Bahmuta. Ukrajinski militanti uklanjaju olupine svog frontalnog bombardera.

Medvedev: "Nema potrebe da se objašnjava..."

Zamenik šefa Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev, objavio je danas da nema potrebe da objašnjava gde bi ovaj dokument trebalo upotrebiti i poruku propratio emodžijem toalet papira.

On je tako reagovao na odluku Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina. "Međunarodni krivični sud je izdao nalog za hapšenje Vladimira Putina.

Foto: APphoto

Dmitrij Medvedev

Nema potrebe da se objašnjava gde treba da se koristi ovaj dokument", napisao je Medvedev na svom Tviter nalogu na engleskom jeziku.

Pretpretresno veće MKS, čiju nadležnost Ruska Federacija ne priznaje, izdalo je danas nalog za "hapšenje" predsednika Rusije Vladimira Putina i ombudsmana za decu Marije Lvove-Belove u vezi sa "nelegalnim izvozom dece" iz Ukrajine.

Traže Putina a šta je sa neonacistima

Rusija ne priznaje Međunarodni krivični sud i njegovu nadležnost, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Kako je istakao, dugi niz godina ni međunarodni pravosudni organi, čak ni oni koje Rusija priznaje, ni drugi članovi međunarodne zajednice nisu obratili pažnju na uništavanje civilne infrastrukture i ubistva civila od strane ukrajinskih neonacista u Donbasu.

Hag izdao nalog za hapšenje Putina

Međunarodni krivični sud izdao je nalog za hapšenje za ruskog predsednika Vladimira Putina.

Rusi otkrili zašto je oboren američki dron!

Zapad i Kijev se spremaju za iskrcavanje na Krim. Incidet sa američkim dronom je bio signal za uzbunu, kaže analitičar Aleksandar Artamonov, objašnjavajući pravu opasnost od bespilotne letelice SAD iznad Crnog mora.

Surova taktika u Bahmutu

Pripadnici grupe Vagner šalju zatvorenike da ginu na linijama fronta samo da bi ruskim snagama dali stratešku prednost, rekao je za BBC ukrajinski vojnik stacioniran u istočnom Donjeckom regionu.

 

U Kijevu će biti skraćen policijski čas

Od 26. marta policijski čas u Kijevu trajaće od ponoći do 5 sati ujutru, saopštili su nadležni. Time će policijski čas biti skraćen za sat vremena. Sada traje od od 23 do 5 sati.

 

"Biće uništeni!"

Isporuka borbenih aviona Ukrajini iz niza zemalja NATO, uključujući Poljsku, samo povećava stepen njihove direktne umešanosti u sukob, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

 

Slovačka odobrila prebacivanje 13 lovaca MiG-29 

Slovačka će poslati u Ukrajinu 13 borbenih aviona MiG-29 i deo PVO sistema Kub, odlučila je danas tehnička vlada premijera Eduarda Hegera.

"Slovačka vlada je upravo odobrila slanje 13 aviona MiG-29 u Ukrajinu! Obećanja se moraju ispunjavati. Kada je predsednik Volodimir Zelenski zatražio još oružja uključujući borbene avione, rekao sam da ćemo dati sve od sebe. Drago mi je što drugi rade isto.Vojna pomoć je ključna u obezbeđivanju da Ukrajina može da odbrani sebe i čitavu Evropu od Rusije", napisao je Heger na Tviteru.

Pogođena stambena zgrada u Avdejevki!

Telegram kanali objavljuju snimke posledica vazdušnog napada na Avdejevku blizu fronta. Na jednom se vidi urušeni deo stambene panelne kuće.

O napadu na Avdejevku vazdušnim udarom izvestio je načelnik Regionalne državne uprave Kirilenko. Prema njegovim rečima, nije bilo žrtava.

 

 

 

Šojgu nagradio pilote "suhoja"!

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu dodelio je nagrade pilotima borbenih aviona Su-27, koji su američki dron MK-9 sprečili da naruši granice zone "specijalne vojne operacije", saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

Foto: Tanjug/AP

Ruski "suhoji"u okršaju sa američkim dronom iznad Crnog mora

Vazdušni napadi na istoku i centralnim delovima Ukrajine!

 

 

Si Đinping stiže u posetu Rusiji!


Kineski predsednik Si Đinping posetiće Rusiju od 20. do 22. marta, na poziv predsednika Vladimira Putina, saopštila je danas pres-služba Kremlja.

 
Raketiran Belgorod

Ukrajinske formacije ponovo su izvele raketni udar na Belgorod. Nekoliko projektila je presretnuto sredstvima protivvazdušne odbrane ruskih snaga. Od posledica pada gelera oštećeno oko 60 kuća i više od 30 automobila.

 

Ukrajinska vojska na položajima kod Zaporožja

 

 

Rusi pritiskaju u Bahmutu

U Bahmutu, borci Vagnerovog PMC-a nastavljaju da proširuju svoju zonu kontrole, istovremeno potiskuju ukrajinske snage u severnom i južnom delu grada. Ulične borbe se vode u industrijskoj zoni i u blizini industrijskog kompleksa. Ukrajinske snage se povlače i vrše pregrupisanje u Minkivki. Na jugu, ruske snage nastavljaju ofanzivu da opkole bahmutsku grupu AFU.

 
Maročko: Kijev oprema lažne položaje na Svatovsko-Kremenskom sektoru fronta

 - Kijevske snage bezbednosti pokušavaju da prikriju svoje odbrambene pozicije i aktivno koriste lažne položaje na svatovsko-kremenskom sektoru fronta - rekao je potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko, prenosi RIA.

 - Da bi doveli naše jedinice u zabludu, ukrajinski militanti sprovode inžinjerijske mere da maskiraju svoje položaje, a takođe i opremaju lažne položaje. Na lažnim položajima se koriste modeli oklopnih vozila i artiljerijskih sistema - rekao je ekspert, pozivajući se na sopstvene izvore.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kosta

pre 1 godinu

Znaci opet potiskuju u Bahmutu, a jesu li ukrajinci poceli " masovno da be,e i da se predaju", kao sta ide narativ u ovakvim slucajevima, i " BHmut samo sto nije pao" , po 1000 put,, ili ce "bezobrazni" ukrajinci koji nemaju ni malo obzirs prema pisanju nasih portala pa reade sve suprotno opet da se " bezobrazno" odbrane i ubiju novih 30 000 vagnerovsaca

vasilije

pre 1 godinu

Pa vagner ne kontrolise 70% Bahmuta, to se malo preteralo zabog potreba propagande, oni jos nisu presli reku Bahmutovku koja je udaljena 2km od centra u zapadnom delu. Malo su napredovali u gradskim blokovima na severu i jugu grada tako da otprilike drze 50% grada. Ukrajinske snage jos uvak drze komunikacije prema Casiv Jaru (O-0506 kroz Hromove i juzno od Bogdanivke), te Kostjantinivki (T-0504 kroz Ivanivske i Stupocki). One su povremeno pod vatrom ali vagner jos uvek ne moze da dodje do puteva. Ipak, posebno treba istaknuti da se ove sedmice nastavilo i rusko nastojanje za sirenjem prilaza zoni borbi oko Hromove i Bogdanivke – sta se nastojalo postici dodatnim napredovanjima delimicno na severu, uz magistralu M-03 prema Slovjansku. Ondje se u sredu 15. marta iz vagnera culo i o zauzimanju sela Zaliznjanske i farmi kod sela, koje su im kocile prolaz severno od tog puta, sta su onda juce krenuli da potvrdjuju i brojni ukrajinski nesluzbeni izvori. Ruska ofanziva kod Ugljedara, ponovo je neslavno propala ( evo ovo je vec 7 put u mesec dana), oklopna vozila i pesadija su opet upali u minska polja, koja su ukrajinci postavili oko puteva a puteve drze pod vatrom. Sve 3 ruske brigade ( 40. i 155. i 36)su iako su popunjene novim personalom ponovo izgubile gomilu tehnike i ljudstva. preko 40 oklopnih vozila je ostalo unisteno u minskim poljima. Ukrajinska 73 mehanizovana brigada i 55 artiljerijska brigada koje brane Vuhledar ( Ugljedar) odradjuju odlicno svoj posao dok nazalost ruski general potpukovnik ( bivsi komadant 155 brigade a sad komandant sektora) nikako ne uspeva ni da nacene odbranu grada i gubi tehniku i ljudstvo.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija