• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

21.03.2023

06:15

STIŽE IH MILION, PAKAO ZA RUSE! Putin do JUNA mora da spreči KATASTROFU, Zelenski puca od sreće, Zapad rešen da što pre SLOMI RUSIJU, inače...

Reuters/Printscreen Twitter

Vesti

STIŽE IH MILION, PAKAO ZA RUSE! Putin do JUNA mora da spreči KATASTROFU, Zelenski puca od sreće, Zapad rešen da što pre SLOMI RUSIJU, inače...

Podeli vest

Članice Europske unije u idućih 12 meseci planiraju da pošalju Ukrajini milion komada artiljerijske municije, rekli su danas agenciji dpa diplomate EU.

Za isporuku municije članice bi trebale da dobiju delimičnu naknadu putem EU fonda koji je proteklih meseci poslužio za finansiranje pošiljki oružja Kijevu.

Prema postojećim planovima predviđeno je da će za slanje municije Kijevu na raspolaganju biti ukupno dve milijarde evra. Sporazum je sklopljen zbog bojazni da bi Ukrajini relativno skoro mogla da nedostaje znatna količina važnih vrsta municije .

Ministri spoljnih poslova EU-a odobrili su trofazni akcioni plan čija je svrha opskrbiti ukrajinske snage sa najmanje milion granata od 155 mm i popunjavanje strateške zalihe zemalja EU-a, od kojih su neke gotovo u potpunosti iscrpljene, rekli su predstavnici pet izaslanstava.

Sporazum kao odgovor na hitan apel Zelenskog

Dogovor je pozdravio šef ukrajinske diplomatije Dmitro Kuleba, koji je na sastanku učestvovao putem videokonferencije.

- Više artiljerijske municije za Ukrajinu što je pre moguće. To je bila glavna tema rasprave na današnjem Veću za spoljne poslove EU-a - napisao je Kuleba na Tviteru, dodavši da će taj sporazum "osnažiti mogućnosti ukrajinskih vojnih snaga na bojnom polju".

Sporazum, koji će čelnicima EU-a biti predstavljen na samitu u četvrtak i petak, odgovor je na hitan apel koji je 9. marta uputio ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Milijarda evra iskoristiće se kao naknada državama članicama za municiju koje će se preuzeti iz njihovih skladišta po ceni od 1000 do 1300 evra po granati. Neke danas koštaju i 4000 evra, pojašnjeno je, uz napomenu da cene rastu.

Ugovor predviđa isporuku do 31. Maja.

Druga milijarda će biti upotrebljena za zajedničku nabavku granata od 155 mm namenjenih Ukrajini. Zaključenje ugovora zakazano je za rujan s ciljem smanjenja vremena isporuke na 6 do 8 mjeseci.

Cilj trećeg dela plana je povećati proizvodni kapaciteti desetak tvrtki EU-a u kojima se proizvodi oružje da bi se "popunile zalihe zemalja EU-a i nastavila opskrba ​​ukrajinskih snaga".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Jovo

pre 1 godinu

Jel se neko bavio psihoanalizom ovog psihopate zelenskog

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija