• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Daily Express

20.03.2023

22:40

HTELI DA SLOME RUSIJU, A PROPUSTILI KLJUČNI DETALJ! Ova greška će SKUPO koštati Vašington, samo su UBRZALI proces koji ruši njihovu DOMINACIJU!

Vesti

HTELI DA SLOME RUSIJU, A PROPUSTILI KLJUČNI DETALJ! Ova greška će SKUPO koštati Vašington, samo su UBRZALI proces koji ruši njihovu DOMINACIJU!

Podeli vest

SAD nisu uzele u obzir važnu nijansu, kada su uvele sankcije Rusiji. Ovo je u intervjuu za „Dejli Ekspres“ izjavio Džonatan Vord, osnivač analitičkog centra „The Atlas Foundation“.

Nakon što je počeo oružani sukob u Ukrajini, SAD su najavile uvođenje sankcija Rusiji kako bi slomile njenu ekonomiju. Međutim, Vašington nije uzeo u obzir da Moskva gradi trgovinu ne samo sa zapadnim zemljama, već i sa Pekingom.

Vord je rekao, da Kina pruža Rusiji i ekonomsku pomoć, proširenje saradnje i vojnu pomoć- od početka ukrajinske krize, obe supersile su redovno izvodile vojne vežbe na kopnu, moru i u vazduhu.

- I za Moskvu i za Peking, kinesko-rusko partnerstvo je centralno, za njihove strategije za Evropu i Aziju. Ovo partnerstvo im omogućava, da se suoče sa saveznicima SAD u dva regiona u isto vreme - rekao je ekspert.

Prema analitičaru, glavna greška Vašingtona u uvođenju antiruskih sankcija bila je to, što nije uveo sankcije Kini, potcenjujući prijateljstvo dve zemlje.

Uloga kineskih državnih preduzeća u jačanju rusko-kineskih odnosa je potcenjena – američke sankcije treba da budu usmerene protiv ovih kineskih državnih kompanija koje još uvek posluju na ruskom tržištu.

Nagomilavanje vojske Si Đinpinga na Pacifiku, i ruska „specijalna operacija“ u Ukrajini znače, da se SAD i njeni saveznici sada moraju suočiti sa ovom osovinom u oba regiona, posebno koristeći ekonomsku moć – ne možemo izabrati da se suprotstavimo samo jednom od njih“, tvrdi Vord.

On je takođe dodao, da će se odnosi Moskve i Pekinga ubrzano razvijati, s obzirom na indikativnu posetu Si Đinpinga Moskvi, koja će se održati ovih dana. Prema Vordovim rečima, ako Kina preduzme odlučnije mere, uključujući početak isporuke oružja Ruskoj Federaciji, zapadne zemlje će imati velikih problema.

- Čak i male količine smrtonosne pomoći Moskvi bi promenile igru, posebno ako dođe preko velikih državnih preduzeća kao što je Norinco - upozorio je stručnjak.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 1 godinu

Psihopate na zapadu računaju da će doći do nuklearnog rata i da će Rusija i Kina mnogo više da stradaju od njih, jer je zapad razuđeniji i ekonomski mnogo jači, pa će iza nuklearne katastrofe da zavlada. Sve ostalo su sitne nijanse koje se ispravljaju u hodu. A najviše će da nastradaju NATO zemlje u istočnoj Evropi, pre svih Poljaci i Rumuni.

sledeća vest

Vesti

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda
Politika

Ministar Dačić pozvao građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić pozvao je danas na Zlatiboru građane da odgovornim ponašanjem doprinesu smanjenju broja saobraćajnih nezgoda Dačić je na manifestaciji "Karavan bezbednosti saobraćaja" poručio da se svi učesnici ove kampanje zalažu za podizanje svesti građana o bezbednom ponašanju u saobraćaju i odgovornosti koje nosi vožnja na putu kako bi se smanjili rizici od nesreća.

26.07.2024

19:47

TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!
Live TV

Kijev može biti krajnji Putinov cilj! Evo kakva bogatstva krije prestonica Ukrajine!

Ruski skanderi uništili punkt stranih plaćenika u industrijskoj zoni grada Harkova. Likvidirano oko sto vojnika. EU objavila prvu isplatu milijardu i po evra ruskih rezervi za Ukrajinu. Moskva najavila da će odgovoriti na transfer novca. Peskov najavio da će odgovor biti u skladu sa ruskim interesima. Svedočimo li rasrbljavanju Balkana? Kamala Haris tražila od premijera Izraela da završi rat u Gazi. Na sve ove teme u emisiji "Rat uživo" govorili su istoričar Miloje Pršić i istoričar umetnosti Bojan Bogavac.

26.07.2024

21:51

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)
Live TV

Hrvatska nema podršku EU za sramotnu odluku koju su doneli! Zabrana ulaska u državu crnogorskih zvaničnika ima samo jednu poentu! (VIDEO)

Mandiću, Kneževiću i Bečiću, Hrvatska je zabranila ulazak. Šta žele da postignu hrvatske vlasti donošenjem ove selektivne odluke? Na ovu temu u "Info danu" govorili su Vladimir Dobrosavljević, politički konsultant i Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost. Uživo u program uključio se politikolog i prof. dr Vladimir Pavićević.

26.07.2024

16:32

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)
Live TV

Koliko još civila treba da strada da bi se uništio Hamas? Uslovi u Gazi su nehumani! (VIDEO)

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obratio se prekjuče američkim kongresmenima na zajedničkom zasedanju oba doma Kongresa. On je tokom svog izlaganja tvrdio da je broj civilnih žrtava u Gazi minimalan, potpuno odbacivši realnost u čiju korist svedoče brojni snimci zabeleženi u ratom pogođenom regionu. Ove komentare izraelskog premijera analizirao je profesor dr Milan Petričković sa Fakulteta političkih nauka.

26.07.2024

13:03

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija