• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

21.03.2023

16:30

ZELENSKI IGRA DIPLOMATSKU IGRU! Šta Ukrajina rizikuje sa Kinom?

Tanjug/AP

Vesti

ZELENSKI IGRA DIPLOMATSKU IGRU! Šta Ukrajina rizikuje sa Kinom?

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski kritikovao je zemlje poput Mađarske i Nemačke zbog previše približavanja Rusiji, ali on igra dugoročnu diplomatsku igru sa najvećim saveznikom Moskve - kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Postoje dobri razlozi da se Kinezi ne ljute uprkos njihovom „partnerstvu bez ograničenja“ sa Moskvom. Zelenski želi da zadrži Peking na strani kao investitora, trgovinskog partnera i potencijalnog posrednika – umesto da ga odgurne i rizikuje da Si odobri veliki izvoz oružja u Rusiju. U godinama koje dolaze, duboki džepovi Kine će takođe verovatno igrati ulogu u pomoći Ukrajini da se obnovi nakon ratnih razaranja, piše Politiko.

Dok Si poseti Moskvu ove nedelje, rastu spekulacije da bi on konačno mogao da obavi prvi telefonski razgovor sa Zelenskim od početka ruske invazije na Ukrajinu. Iako nijedan poziv nije potvrđen, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da bi pozdravio takav razgovor između Sija i Zelenskog, napominjući: „Smatramo da Narodna Republika Kina i sam predsednik Si treba direktno da čuju ukrajinsku perspektivu, a ne samo rusku“.

Peking i Kijev nisu baš stranci. Pre rata, Kina je bila vodeći trgovinski partner Ukrajine, kao i veliko tržište za crnomorski ječam i kukuruz. Takođe je mnogo investirao u ukrajinsku infrastrukturu, kao što su luke i telekomunikacije. Nastojeći da izbegne sukob sa takvim ključnim partnerom, Kijev je čak bio uzdržan tokom glasanja u UN prošle godine za osudu kineskog progona ujgurske muslimanske manjine.

Iako su zvaničnici EU i NATO u februaru reagovali sa krajnjim skepticizmom na kineski plan od 12 koraka za okončanje rata u Ukrajini, sam Zelenski je naglasio da je spreman da drži otvorena vrata za dijalog pod vođstvom Kine.

- Mislim da činjenica da je Kina počela da priča o Ukrajini nije loša. Ali pitanje je šta sledi posle reči. Mislim da neki od kineskih predloga poštuju međunarodno pravo i mislim da možemo da radimo na tome sa Kinom. Zašto ne? Naš cilj je da okupimo mnoge oko sebe kako bismo izolovali Rusiju - rekao je Zelenski na konferenciji za novinare u Kijevu.

Ovakvo viđenje Kine kao potencijalnog posrednika u miru ima ozbiljno podeljena mišljenja. Mnogi kritičari primećuju da je glavni cilj Kine da održi strateški savez sa Rusijom koji joj može pomoći da bude protivteža demokratskom Zapadu. Komercijalni problemi i njen imidž posrednika zauzimaju drugo mesto.

Zapad je skeptičan, Oleksandar Merežko, šef spoljnopolitičkog odbora ukrajinskog parlamenta, rekao je za Politiko da se ne čini verovatnim da će Peking uticati na Moskvu „jer ne želi da zaustavi Putina“. Peter Stano, portparol EU za spoljne poslove, takođe je sumnjao u podobnost Kine kao poštenog posrednika.

- Kina odbija da prizna ko je agresor, a ko žrtva. Peking stavlja Rusiju na isti nivo sa Ukrajinom - koja je pod brutalnim i ilegalnim napadima, čime se krši povelja UN, ista povelja koju Kina tvrdi da štiti - rekao je Stano i dodao: „Svi su dobrodošli da posreduju za mir. Ali pre svega, to moraju prihvatiti dve uključene strane.“

Nasuprot tome, Vita Golod, predsednica Ukrajinskog udruženja sinologa, tvrdila je da bi Peking mogao da odigra korisnu ulogu: „Kini je potrebna Evropa. I sada to može da pokaže kroz pozitivan uticaj. Može da stvori imidž posrednika u ovom ratu, baš kao što je Peking pomirio iransko–saudijski sukob i postao pravi mirotvorac“.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija