• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.03.2023

13:09

ŠOK OTKRIĆE ZAPADNIH MEDIJA, KO JE OVDE LUD?! Dok Evropa pritiska SUVERENE države, OGROMNE količine RUSKE nafte se SLIVAJU pravo u EU?!

AP/Reuters/Fotomontaža

Vesti

ŠOK OTKRIĆE ZAPADNIH MEDIJA, KO JE OVDE LUD?! Dok Evropa pritiska SUVERENE države, OGROMNE količine RUSKE nafte se SLIVAJU pravo u EU?!

Podeli vest

Zavisnost EU od ruske nafte i gasa je prošlost, tvrdi predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, ali ukrajinski zvaničnici i poslovni ljudi iz energetike smatraju da se velike količine ruskih energenata, posebno nafte, i dalje slivaju u Evropu, čime se finansira ratna mašinerija ruskog predsednika Vladimira Putina, piše Politiko EU.

Kako navodi Politiko EU, posrednici kupuju rusku sirovu naftu i zaobilaznim putem je prevoze do Evrope.

- Prijatelj iz Njujorka mi se žalio da bubašvabe uvek nađu neku rupicu da mu uđu u stan, upravo tako Rusija čini sa svojim energentima. Te rupe Evropa mora da začepi i onemogući Rusiju da krvavim novcem finansira svoju ratnu mašineriju koji uništava našu zemlju i ubija naš narod - izjavio je za briselski portal Oleh Ustenko, ekonomski savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

Nafta može lako da se meša s drugim pošiljkama u tranzitnim zemljama pa se stvaraju pošiljke kojima je naročito teško da se odredi zemlja porekla,a proces prerade, neophodan za svaku praktičnu primenu, uklanja tragove primarnih sirovina, navodi Politiko.

S druge strane, brodovi plove pod raznim zastavama i nimalo ne doprinose transparentnosti: neki pomorci su optuženi da raznim načinima pomažu Rusiji da prikrije zemlju porekla izvozne sirovine.

Evropska unija je zabranila uvoz ruskih fosilnih goriva od početka rata u Ukrajini u februaru 2022., uz određene izuzetke: ograničene količine sirove nafte, gasa i tečnog gasa (LNG) , kao i naftnih proizvoda.

Foto: Reuters

Međutim, velike količine ruske sirove nafte, a to je mnogo veći izvor prihoda nego poslovanje s gasom, i dalje se isporučuju na globalna tržišta a neki stručnjaci misle da te količine ulaze u Evropu na "mala vrata", navodi portal.

- Od uvođenja sankcija količine sirove nafte koje Rusija izvozi uglavnom su stabilne. Moguće je da se ruska nafta i dalje prodaje u EU i zapadnim zemljama putem posrednika - kaže Sad Rahim, vodeći ekonomista trgovačkog društva Trafigura.

Jedna od potencijalnih ruta je Azerbajdžan koji se graniči s Rusijom i početna je točka naftovoda Baku-Tbilisi-Čejhan (BTC) kojim upravlja kompanija BP. Luka Čejhan u Turskoj veliko je čvorište iz kojeg se sirova nafta šalje u Evropu, a u Čejhan se sliva i velika količine nafte iz Iraka preko naftovoda Kirkuk-Čejhan.

Podaci pokazuju da je Azerbajdžan dnevno izvozio 242.000 barela više nego što je proizvodio od aprila do jula 2022., saopštio je Belami uz konstataciju da to budi sumnju da se sankcije zaobilaze.

Podaci u koje je Politiko imao uvid o isporukama sirove nafte iz Čejhana pokazuju nedavni pad izvoza s oko 3 miliona tona mesečno početkom 2022. godine na oko 2 miliona tona ove godine.

Foto: Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

U isto vreme Turska je prošle godine udvostručila direktan uvoz ruske nafte i odbila da uvede sankcije Rusiji uprkos tome što istovremeno nudi vojnu i humanitarnu podršku Ukrajini.

Finski Centar za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) upozorio je prošle godine da "novi put za rusku naftu do EU prolazi Turskom koja je danas sve važnije odredište za rusku sirovu naftu".

U Turskoj se ta ruska nafta prerađuje u derivate, a oni ne podležu sankcijama pri prodaji, navodi Politiko.

Britanska nevladina organizacija "Global vitnes" objavila je u ponedeljak izveštaj u kojem se navodi da se ruska nafta prodaje po cenama koje daleko prevazilaze limit od 60 dolara, koji su zemlje G7 odredile u decembru prošle godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maestro

pre 1 godinu

sve te sankcije su samo na papiru u fazonu mi vrsimo pritisak u stvarrnosti se samo posrednik promenio sve funkcionise isto kao i pre samo na drugu foru

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije
Politika

Dačić: Preporuka o prijemu KiM u SE predstavlja kršenje interesa Srbije

Prihvatanje preporuke od strane Odbora za političke poslove Saveta Evrope (SE) da takozvano Kosovo i Metohija bude primljeno u Savet Evrope predstavlja direktno kršenje interesa Srbije, našeg suvereniteta i integriteta ali i kršenje principa na kojima počiva sam Savet Evrope, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

28.03.2024

09:44

TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)
Live TV

Ekspert prokomentarisao nestanak male Danke (2)! Posavetovao građane: Evo šta je važno da uradite kako bi pomogli u potrazi za devojčicom! (VIDEO)

Tokom čitave noći veliki broj pripadnika policije, vatrogasaca, žandarmerije i Gorske službe spašavanja tokom noći pretraživali su teren Banjskog polja, gde je u utorak u 13.45 sati nestala dvogodišnja Danka Ilić. Na ovu temu, u emisiji "Info jutro" Informer TV govorio je Miloš Jevtić, novinar i ekspert za specijalne jedinice.

27.03.2024

09:36

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija