• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

24.03.2023

17:29

ŠVAJCARCI ZABEZEKNUTI! Otkud naše oružje u Ukrajini

Tanjug/AP

Vesti

ŠVAJCARCI ZABEZEKNUTI! Otkud naše oružje u Ukrajini

Podeli vest

Sprovodimo istragu da saznamo kako su dva oklopna transportera švajcarske proizvodnje "orao 1" završila kod Ukrajinaca, rekao je portparol švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomiju Fabijan Majenfiš

Portparol švajcarskog državnog sekretarijata za ekonomiju (SECO) Fabijan Majenfiš saopštio je da Švajcarska sprovodi istragu kako bi otkrila kako su dva oklopna transportera švajcarske proizvodnje "orao 1" završila kod ukrajinskih trupa.

- Švajcarska nastavlja da razjašnjava činjenice i trenutno je u kontaktu sa Nemačkom u vezi ovog pitanja. Nije poznato koliko će dugo trajati ova razjašnjenja - rekao je on za "RIA Novosti".

Majenfiš je dodao da je 90-ih godina 36 oklopnih vozila "igl 1" isporučeno danskoj vojsci, a da je 2012. Danska podnela zahtev za isporuku 27 takvih vozila privatnoj nemačkoj kompaniji.

- Odgovarajući na direktan zahtev Ministarstva spoljnih poslova Švajcarske i SECO, predstavnici resornog odeljenja danskog Ministarstva spoljnih poslova potvrdili su da Danska nije prenela nijedno od kupljenih vozila 'Igl' u Švajcarsku bez njene saglasnosti - naveo je on i dodao da će samo broj šasije omogućiti jedinstveno praćenje porekla vozila, ali da SECO nema tu informaciju.

Podsetimo, ranije su švajcarski mediji objavili fotografije dva oklopna transportera "orao 1" švajcarske proizvodnje koje koriste ukrajinske trupe u Donbasu.

Prethodno je Švajcarska, pozivajući se na princip vojne neutralnosti, odbila zahteve Nemačke, Španije i Danske za isporuku municije proizvedene u konfederaciji u Ukrajinu. Kako su vlasti naglasile, Švajcarska može da odbije ponovni izvoz vojnog materijala ako je zemlja za koju su namenjeni uključena u međunarodni oružani sukob.

Rusija je ranije poslala notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će "svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju".

Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije saopštilo je da se zemlje NATO-a "igraju vatrom" isporučujući oružje Ukrajini. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Vesti

Oštre kritike sa svih strana na račun bivšeg NATO generala: Za Ponoša ništa što rade protivnici Srbije nije opasnost za bezbednost naše otadžbine i naroda
Politika

Oštre kritike sa svih strana na račun bivšeg NATO generala: Za Ponoša ništa što rade protivnici Srbije nije opasnost za bezbednost naše otadžbine i naroda

Omiljeni NATO general Zdravko Ponoš tokom gostovanja na tajkusnkim medijima podržao je Aljbina Kurtija i to što je dronovima špijunirao vojsku Srbije?! Ponoš je Kurtijevo špijuniranje dronovima vojsku Srbije nazvao "nekim izviđačkim aktivnostima u okruženju", a takođe je premijera lažne države i pravdao rečima da nije te dronove nabavio da ih drži u magacinu?!

06.07.2024

08:19

TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)
Live TV

Avioni F16 su podvala za Ukrajinu! Kolektivni Zapad ima tajni cilj zbog kog isporučuje zastarelo oružje! (VIDEO)

U Ukrajinu stigao treći Patriot iz Nemačke. Putin dočekao Orbana u Kremlju. Steže se obruč oko Srbije! Šta stoji iza NATO izviđačkih aktivnosti u našoj zemlji. Na ovu i druge važne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su Svetislav Lutovac, stručnjak za bezbednost i kontraterorizam i pukovnik Milorad Đošić. Uživo u program putem vajber uključenja javio se novinar i ratni reporter Igor Damnjanović koji je komentarisao trenutnu situaciju na ukrajinskom frontu. Politikolog Andrea Lović javio se uživo u program gde je komentarisao situaciju u Velikoj Britaniji nakon pobede laburista na izborima.

05.07.2024

19:52

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija