• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

26.03.2023

18:00

"GRUPA VAGNER ĆE NAPUSTITI RATIŠTE!" Šok tvrdnja vojnog eksperta! Progožin i njegovi borci imali su OVU ULOGU, sada mogu da se vrate u Južnu Afriku!

Reuters

Vesti

"GRUPA VAGNER ĆE NAPUSTITI RATIŠTE!" Šok tvrdnja vojnog eksperta! Progožin i njegovi borci imali su OVU ULOGU, sada mogu da se vrate u Južnu Afriku!

Podeli vest

Prolećna kontraofanziva Odbrambenih snaga Ukrajine izuzetno je važna i z Ukrajinu i za Rusiju. Moguć je ukrajinski prodor na posebnom delu fronta. a ako ukrajinska vojska krene ka Azovskom moru, neprijatelj će izgubiti kontrolu nad jugom naše zemlje, kaže ukrajinski vojni ekspert Mihail Žirohov.

 Međutim, i ruska vojska se sprema za ofanzivu.

- Mobilisano osoblje koje je prošlo obuku na poligonima Ruske Federacije prebacuje se na liniju fronta - kaže ukrajinski vojni ekspert Mihail Žirohov u intervju za ukrajinski Obozrevatel.

On je komentarisao procenu Blumberga da bi Jevgenij Prigožin, šef PMC "Vagner", mogao bi da smanji svoje aktivnosti u Ukrajini i pređe u Afriku. 

– Pre svega, veoma mi je teško da analiziram postupke takve osobe kao što je gospodin Prigožin, jer on nije samostalna ličnost. Šta će uraditi sa "Vagnerom" zavisiće samo od jedne osobe – predsednika Rusije Vladimira Putina. Prigožin definitivno neće odlučiti... Ovde o svemu odlučuje samo jedan čovek – Putin - kaže Žirohov.

On dodaje da Prigožinove izjave mogu biti i element informacionog rata i pokušaj dezinformisanja Ukrajine i zapadnog sveta kako bi se taj isti "Vagner" zaštitio, recimo, od zapadnih sankcija.

– Apsolutno je očigledno da Prigožin ne predstavlja nikakvu protivtežu i nikakvu opasnost za Kremlj. Ovo je neka vrsta Girkin-Strelkova, koji se čuva da bi odvratio deo patriotske publike. Čak mu je dozvoljeno da kritikuje Putina, a za to neće dobiti ništa - navodi Žirohov.

On ocenjuje da ako osoba u društvu koje je Putin formirao tokom 20 godina kaže nešto protiv Kremlja ili protiv zvaničnog stava, postoji 99% verovatnoće da je to osoba koja je povezana sa Kremljom, ima zajedničke zadatke i zajedničke interese sa njim. 

Foto: Tanjug/AP

Šef "Vagnera" Jevgenij Prigožin

 

Ko će zameniti "vagnerovce"?

Žirohov tvrdi da "Vagner" treba posmatrati samo sa ove tačke gledišta i dodaje da je grupa stvorena zarad "proksi operacija Rusa u inostranstvu".

- Mislim na Afriku, Siriju, Libiju. Siguran sam da će uskoro Putin želeti da povrati uticaj u Africi. Već vidimo aktivnost u Centralnoafričkoj Republici. Ne tako davno pojavio se izveštaj o ubistvu kineskih radnika u jednom od rudnika CAR. Moguća je aktivacija u Siriji ili Libiji. U stvari, Rusi su završili obuku vojnika koji su mobilisani krajem prošle godine i sada "Vagner" više nije potreban. Obavljao je privremenu funkciju dok se ne pripremi potrebna rezerva. Uobičajeno govoreći, "Vagnerom" su zapušene rupe. Sada više to nije potrebno. Zbog toga će, najverovatnije, "Vagner" biti zamenjen kadrovskim jedinicama ruske armije, i biće prenamenjen za ono za šta  je ranije bio angažovan – spoljne operacije pod crnom zastavom - navodi Žirohov.

On, ipak, ocenjuje da Rusi i dalje imaju rezerve za vršenje rotacija u onim jedinicama koje su izgubile određeni procenat ljudstva i da sada sa poligona podižu sveže jedinice mobilisanih:

- Da, lošije su opremljeni, imaju lošije naoružanje, ali ih ima toliko da mogu da nadomeste ogromne gubitke. Prema tome, Rusi i dalje imaju mobilizacionu rezervu, koju još nisu iskoristili. Zato je prolećno-letnja ofanziva veoma važna za nas i za njih.

O najavljenoj ukrajinskoj kontraofanzivi Žirohov kaže:

- Ako dobijemo tešku opremu, pre svega tenkove – omogućavaju nam da probijemo front na jednom području. Ako je to izlaz na Azovsko more, Rusi će izgubiti jug, izgubiće vrlo specifične pozicije... Ovo je čisto teoretski, ali ne očekujem da idemo preko granice 1991. ili čak one od 24. februara 2022. godine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija