• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

26.03.2023

17:01

DOK SE ZAPAD BIJE SA PUTINOM, KINEZI DOMINIRAJU! MMF objavio nestvarne podatke, Kina iz KRIZE izašla kao apsolutni POBEDNIK, ako se ovako nastavi...

AP/Pixabay

Vesti

DOK SE ZAPAD BIJE SA PUTINOM, KINEZI DOMINIRAJU! MMF objavio nestvarne podatke, Kina iz KRIZE izašla kao apsolutni POBEDNIK, ako se ovako nastavi...

Podeli vest

Ekonomija Kine ima snažan skok, njen privredni rast će činiti oko jedne trećine ovogodišnjeg rasta globalne ekonomije, rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva u govoru održanom na Kineskom razvojnom forumu 2023.

Georgijeva je snažan privredni oporavak Kine opisala kao „pupoljak“ u svetskoj ekonomiji, čiji je oporavak trenutno teško ometen pandemijom, geoekonomskom podelom i rizikom u oblasti finansijske stabilnosti, prenosi Kineski međunarodni radio (CRI).

Ona je ukazala da oporavak kineske ekonomije donosi ohrabrujuću vest za svetsku ekonomiju.

Prema analizama MMF-a, svaki procentni rast kineske ekonomije bi pomogao da prosečan rast u drugim azijskim ekonomijama bude veći za 0,3 odsto, navela je Georgijeva.

MMF je u januaru ove godine povećao prognozu ovogodišnjeg ekonomskog rasta Kine na 5,2 odsto, sa 4,4 odsto predviđenih u oktobru prošle godine, preneo je Tanjug.

Georgijeva je u govoru iznela nekoliko predloga u vezi sa budućim ekonomskim rastom Kine.

Prema njenom mišljenju, težište ekonomskog rasta bi trebalo da, sa rasta zasnovanog na investicijama, prelazi na rast utemeljen na potrošnji, a takođe je veoma važan zeleni rast, što će Kini pomoći da ostvari kvalitetniji i inkluzivniji rast.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"
Politika

Malović: Puna podrška projektu "Rio Tinto"

Član predsedništva Srpske Napredne Stranke Branislav Malović kaže da "posle propalog "svelitijumskog sabora" u Loznici na Vidovdan svakome u Srbiji je jasno da apsolutno ne postoji nijedan razlog da se ne krene dalje sa ovim projektom".

02.07.2024

21:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija