• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

31.03.2023

20:03

PUTINOV UDARAC ZAPADU! Predsednik Rusije potpisao novu globalnu strategiju! Prioritet eleministanje SAD i neprijateljskih zemalja

Reuters/Google Earth

Vesti

PUTINOV UDARAC ZAPADU! Predsednik Rusije potpisao novu globalnu strategiju! Prioritet eleministanje SAD i neprijateljskih zemalja

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas novi ruski strateški dokument koji ima za cilj ograničavanje „zapadne dominacije“. U dokumentu se navode Kina i Indija kao ključni partneri za budućnost Rusije.

Kako je preneo AFP, novi strateški dokument je zacementirao duboki raskol u stilu hladnog rata između Moskve i Zapada, koji se drastično produbio nakon ruske invazije na Ukrajinu.

- Prioritet Ruske Federacije je eliminisanje ostataka dominacije SAD i drugih neprijateljskih zemalja u svetskoj politici - navodi se u strateškom dokumentu koji je danas potpisao Vladimir Putin.

Termin „neprijateljske zemlje“ Rusija koristi da opiše zemlje, pre svega u Evropi i Severnoj Americi, koje su osudile rusku invaziju na Ukrajinu i uvele sankcije Moskvi.

U dokumentu od 42 stranice objavljenom na zvaničnom sajtu Kremlja navodi se da Rusija planira da „stvori uslove da svaka zemlja odbaci neokolonijalističke i hegemonističke ciljeve”.

Foto: AP/Photo

Vladimir Putin

„Ovo je neophodno zbog korenitih promena“

Najavljujući potpisivanje dokumenta na sednici ruskog Saveta bezbednosti, Putin je rekao da je ažuriranje ruske strategije za globalnu scenu „neophodno zbog korenitih promena u svetu“.

Ova strategija, navodi AFP, odražava Putinov sve izraženiji antizapadni stav zbog sankcija i vojne pomoći Zapada Ukrajini. Takav stav je bio veoma primetan tokom Putinovog govora o stanju nacije održanog prošlog meseca.

Podsećanja radi, Rusija je zbog napada na Ukrajinu sve više izolovana na globalnoj spoljnopolitičkoj sceni i pokušava da ojača svoje političke i ekonomske veze sa afričkim i azijskim zemljama, poput Kine i Indije, koje su zauzele neutralniji stav. prema ruskoj invaziji.

Veze sa Kinom i Indijom

Rusija u novoj strategiji izdvaja veze sa Kinom i Indijom i ističe važnost „produbljivanja veza i koordinacije sa prijateljskim suverenim globalnim centrima moći i razvoja koji se nalaze na evroazijskom kontinentu“.

Putin je nedavno održao sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u Moskvi i pohvalio rusko-kineske veze. Naime, Moskva je povećala izvoz energenata u Kinu i Indiju nakon što je skoro potpuno odsečena od evropskih tržišta zbog sankcija Zapada.

Foto: Tanjug/AP

Đinping i Putin

U dokumentu je Rusija opisana kao „država civilizacije“ čiji je zadatak da „odbrani ruski svet“, koji je zauzvrat opisan kao „povezane kulture na evroazijskom kontinentu“.

U dokumentu se pominje „ruski svet“ i „egzistencijalna pretnja Rusiji“

Koncept „ruskog sveta“ Kremlj koristi da opravda invaziju na Ukrajinu. On tvrdi da ratom u Ukrajini ruska vojska brani ukrajinsku manjinu koja govori ruski.

U strategiji se takođe navodi da će Rusija braniti „tradicionalne duhovne i moralne vrednosti“ od „pseudohumanističkih i drugih neoliberalnih ideoloških pozicija“. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da novi dokument priznaje egzistencijalnu prirodu bezbednosti i razvoja njihove zemlje, vođen akcijama neprijateljskih država.

- Sjedinjene Američke Države su direktno imenovane kao glavni podstrekač antiruskih osećanja -  rekao je Lavrov i dodao: „Politika Zapada je da oslabi Rusiju na svaki mogući način. To je nova vrsta hibridnog rata“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 11 meseci

samo neka se ruska prčija drži u svojim granicama. ne treba nam. neka služi kini jer ju je putin prodao kinezima u roblje. a indija neće tako lako na rusku stranu jer neće da izgubi pristup zapadu. a kina će potonuti zajedno sa rusijom bez zapada. zapad treba i kini i rusiji ali kina i rusija ne trebaju zapadu

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija