• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.04.2023

07:00

MAĐARSKI PREMIJER ZABRINUT ZA BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA! Orban: Sve smo bliži trećem svetskom ratu

AP PHOTO

Vesti

MAĐARSKI PREMIJER ZABRINUT ZA BUDUĆNOST ČOVEČANSTVA! Orban: Sve smo bliži trećem svetskom ratu

Podeli vest

Sukob u Ukrajini je sve krvaviji, ali zapadni lideri kao da nisu zainteresovani za mir i pregovore. Ako EU i SAD nastave da šalju naoružanje Kijevu, bojim se da će rat zahvatiti celu planetu, kaže Viktor Orban.

Mađarski premijer Viktor Orban upozorio je u petak da je izbijanje trećeg svetskog rata veoma realna i bliska opasnost, a ne "književno preterivanje" i nekakvo "plašenje naroda". On je naveo da će se oružani sukob u Ukrajini gotovo izvesno preliti na ostatak planete ukoliko Evropska unija i Sjedinjene Američke Države nastave da šalju Kijevu teško naoružanje, umesto da se zalažu za početak mirovnih pregovora i normalizaciju odnosa sa Ruskom Federacijom.

Prešli granicu

Orban je u intervjuu za budimpeštanski radio Košut istakao da rat u Ukrajini iz dana u dan postaje sve krvaviji i brutalniji, a da tome direktno doprinose zapadni lideri, koji su režim Volodimira Zelenskog počeli da naoružavaju najmodernijom i najmoćnijom vojnom opremom. Mađarski premijer zbog toga smatra da više nije preterano reći kako je blizu dan kada će početi novi svetski rat, od kojeg se čovečanstvo, u slučaju nuklearnog sukoba, možda nikad neće oporaviti.

Foto: AP PHOTO

Viktor Orban
Opasno

Brisel razmatra mogućnost slanja mirovnih trupa u Ukrajinu, što bi bio još jedan prelazak 'crvene linije'
Viktor Orban

- Zapad šalje Ukrajini sve jače i modernije oružje, rat iz dana u dan postaje sve krvaviji i brutalniji, ali broj evropskih lidera koji se zalažu za mirno rešenje sukoba uopšte ne raste. EU i SAD se veoma neprijateljski ponašaju prema Ruskoj Federaciji i to je veoma opasna situacija. Mogućnost da izbije treći svetski rat više nije nikakvo književno preterivanje i plašenje naroda, već poprilično realna opcija - rekao je on.

Orban je istakao da se zemlja na čijem se čelu nalazi protivi slanju teškog naoružanja Ukrajini, ali da drugi zapadni lideri ne razmišljaju na taj način.

- Pre godinu dana bilo je dosta sporenja oko toga treba li u Ukrajinu slati teško naoružanje. Mađari su i tada i sada rekli ne. Sada se to pitanje više i ne postavlja. Skoro svi su za to da se Kijev naoruža najmodernijim oružjem. Sada se samo postavlja pitanje koliko tenkova, ili koliko aviona, ili koliko granata sa elementima uranijuma, ili koliko trupa... Kao da mir više nije opcija - objasnio je Orban.

On je naveo da pojedine članice Evropske unije već razmišljaju o slanju "nekakvih mirovnih trupa u Ukrajinu", što bi, po njegovom mišljenju, bilo još jedno prelaženje crvene linije i novi korak ka mogućem sukobu svetskih razmera.

Foto: Reuters

Viktor Orban

Lukašenko: Ili mir ili kraj sveta

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko založio se u petak za prekid vatre i početak mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije, navodeći da sve drugo može dovesti do nuklearne katastrofe.

- Potrebno je zaustaviti neprijateljstva i proglasiti primirje kojim će se i Rusiji i Ukrajini zabraniti da premeštaju trupe, oružje, opremu i ljudstvo. Ukrajinci veruju da će pobediti, ali to je nemoguće, to je glupost. Ne možete da pobedite nuklearnu silu. Ako rukovodstvo u Moskvi u nekom trenutku oseti da će doći do kolapsa Rusije, biće upotrebljeno nuklearno oružje i to će biti kraj sveta.

- Pojedini lideri EU otvoreno zagovaraju slanje nekakvih međunarodnih mirovnih trupa u Ukrajinu, to je postalo legitimno pitanje u razgovorima u Briselu, što je granica koja se ranije nije mogla preći, niti je bilo ko razuman o tome uopšte razmišljao. Sada se o tome otvoreno govori. To je veoma opasno i treba na vreme razmišljati o mogućim posledicama - rekao je premijer Mađarske.

Potcenili Rusiju

Orban je takođe kritikovao Zapad zbog toga što je loše procenio sposobnost Ruske Federacije da se prilagodi nametnutim sankcijama, ocenjujući da one Evropskoj uniji nanose više štete nego koristi.

- Potcenjivanje sposobnosti jedne zemlje da se prilagodi novonastaloj situaciji, naročito ako je ta zemlja velika i moćna poput Rusije, fatalna je greška. Videli smo da se Rusija relativno lako prilagodila zapadnim sankcijama i da su one kontraproduktivne - rekao je Viktor Orban, napominjući da se Mađarska zalaže za "momentalni prekid vatre i dijalog Volodimira Zelenskog i Vladimira Putina".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Duško

pre 11 meseci

Spasiti čovečanstvo možemo samo eliminacijom inicijatora sveg zla na planeti, ili isto tom inicijatoru predati sva prirodna bogatstva sveta da on njima raspolaže, da daje koliko kom hoće i želi. Da umre onaj kog oni odrede, da poživi onaj koji oni hoće !

MAĐARSKA OKREĆE LEĐA RUSIJI!
Planeta

MAĐARSKA OKREĆE LEĐA RUSIJI!

"Spoljna i ekonomska politika Mađarske mora pažljivo da se osvrne na vrstu odnosa koje možemo da uspostavimo i održavamo sa Rusijom", izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

09.03.2023

22:14

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji!

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi!

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija