• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

01.04.2023

22:39 >> 22:44

ZELENSKI KRITIKOVAO SB UN! NAPAD DRONOM! VAZDUŠNA OPASNOST! UKRAJINA TRAŽI NUKLEARNO ORUŽJE! MITROPOLITU PAVELU ODREĐEN PRITVOR! Sankcionisane ruske kompanije! Narod brani Kijevsko-pečersku lavru!

Tanjug/AP

Vesti

ZELENSKI KRITIKOVAO SB UN! NAPAD DRONOM! VAZDUŠNA OPASNOST! UKRAJINA TRAŽI NUKLEARNO ORUŽJE! MITROPOLITU PAVELU ODREĐEN PRITVOR! Sankcionisane ruske kompanije! Narod brani Kijevsko-pečersku lavru!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 402. dan.

Zelenski napao SB UN

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski kritikovao je Ujedinjene nacije, nakon što je Rusija počela da predsedava Savetu bezbednosti UN, rekavši da je "teško da se zamisli nešto očiglednije što pokazuje totalnu propast te institucije".

Proglašena vazdušna opasnost u Zaporožju

Uzbuna za vazdušnu opasnost prošena je u Zaporoškoj oblasti, a tačnije u onom delu koji je pod kontrolom kijevskih snaga, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za digitalnu transformaciju.

Sirene su se upalile u 18.23 po lokalnom vremenu, a to je potvrdio i predstavnik lokalne vlasti Anatolij Kurtjov.

Napad dronom u Rusiji

Ukrajinska vojska noćas je bacila sa drona eksploziv na zgradu Doma kulture u selu Dronovka Gluškovskog okruga u Kurskoj oblasti Rusije, saopštio je gubernator oblasti Roman Starovojt na Telegramu.

Kako je precizirao, niko nije povređen u napadu, ali su geleri polomili prozore i oštetili fasade na dve obližnje zgrade.

Oboren ukrajinski Su-27

Ovo je drugi slučaj da su ruski kamikaza dronovi oborili neki ukrajinski borbeni avion od početka Specijalne vojne operacije, navodi "Jurejžan tajms"

Određen pritvor mitropolitu Pavelu

Kijevski sud doneo je odluku da se igumanu Kijevsko-pečerske lavre, mitropolitu Pavelu, odredi kućni pritvor od dva meseca i da se zabrani obraćanje vernicima.

Pozlilo mitropolitu Pavelu

Agencija Tas, pozivajući se na Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPS) javila da je ukrajinski sud odlučio da sasluša večeras mitropolitu Pavela, iako je saslušanje prvobitno odloženo jer je igumanu Kijevo-pečerske lavre u sudnici pozlilo.

"Sud je odlučio da nasilno izvede iz bolnice mitropolita i da saslušanje bude večeras", naveli su iz UPC.

RIA Novosti je prethodno objavila, pozivajući se na Telegram stranicu "strana.ua", da je mitropolitu Pavelu tokom sudskog saslušanja pozlilo, te da je sudija odložio sednicu za 3. april, kao i da je mitropolit potom otišao u bolnicu.

Sankcionisane ruske kompanije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski uveo je sankcije prema 33 ruska državljanina i 225 kompanija, navodi se u ukazu koji je objavljen na sajtu predsednika.

Desetogodišnje sankcije uključuju zamrzavanje imovine, zabranu trgovine i ukidanje licenci, navodi se u obaveštenju.

"Rusko predsedavanje SB UN udarac za međunarodne odnose"

Šef kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak saopštio je na Tviteru da rusko predsedavanje Savetom bezbednosti UN, koje počinje danas, ne predstavlja samo, po njegovim rečima, "sramotu", već i simboličan udarac za sistem međunarodnih odnosa.

Jermak je u svom saopštenju kritikovao i Iran, koji prema tvrdnjama Kijeva i njegovih saveznika snabdeva Rusiju oružjem koje se koristi protiv ukrajinskih ciljeva.

Narod brani Kijevsko-pečersku lavru

 

 

"Ukrajina traži nuklearno oružje"

Državni medij KCNA izvestio je da je sestra severnokorejskog lidera Kim Džong Una – Kim Jo Džong optužila Ukrajinu da traži nuklearno oružje, prenosi Rojters.

Kim je svoju tvrdnju zasnovala na onlajn peticiji za koju je do sada sakupljeno manje od 1.000 potpisa.

Uništen mobilni radar

Ruska artiljerija uništila je noćas kod Hersona ukrajinski mobilni radar za kontrabaterijsku borbu američke proizvodnje AN/TPQ i automobil na kome je prevožena, saopštio je Sputnjiku izvor upoznat sa situacijom. Tom prilikom su poginula tri ukrajinska vojnika, a dvojica su ranjena.

Takođe je saopštio da je juče u području sela Zimovnik u Hersonskoj oblasti uništena haubica 2S3 „akacija“ sa borbenim kompletom i posadom. Ruska artiljerija je tada likvidirala pet ukrajinskih vojnika.

 

Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:

- U pravcu ka Krasnom Limanu ruska vojska likvidirala je 100 ukrajinskih vojnika, a na području Kupjanska još 50
- Na delu fronta ka Donjecku likvidirano je 110 ukrajinskih vojnika i plaćenika, a na južnodonjeckom području i u Zaporoškoj oblasti 50 pripadnika ukrajinskih snaga
- U pravcu ka Hersonu protivnik je takođe imao gubitke u ljudstvu – 40 vojnika, dok je kod mesta Izbicko u Harkovskoj oblasti uništeno skladište brigade ukrajinske teritorijalne odbrane
- Na teritoriji DNR ruska PVO je oborila ukrajinski MiG-29 i helikopter Mi-8

 

 

Sankcije za 33 Rusa

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski uveo je nove sankcije protiv 33 Rusa i 225 preduzeća iz Rusije.
Između ostalog, na sankcionom spisku je bivši direktor kompanije "Motor Sič" Vjačeslav Boguslajev kojeg u Ukrajini optužuju za saradnju sa Rusijom..

 

Sukobi na ulazu u Kijevsku lavru!

 

Rusija na čelu SB UN!

 

Rusija danas preuzima predsedavanje Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija. Kremlj je saopštio da planira da koristiti sva svoja prava u Savetu, a Rusija će sledećih mesec dana predsedavati njegovim sastancima. Poslednji put Rusija je bila na čelu SB u februaru  2022., kada je napala Ukrajinu.

 

Šojgu: Povećana proizvodnja visokopreciznog naoružanja

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu održao je danas sastanak u štabu združenih snaga ruske vojske o snabdevanju trupa oružjem, saopšteno je danas iz ministarstva odbrane Ruske Federacije.

Šojgu je istakao da "ruska vlada i ministarstvo odbrane stalno kontrolišu snabdevanje ruskih snaga oružjem", prenosi TASS.

Prema njegovim rečima, Rusija je značajno povećala proizvodnju visokopreciznog naoružanja.

- Koraci ka proširenju proizvodnih kapaciteta i poboljšanju produktivnosti omogućili su značajno povećanje proizvodnje naoružanja za naše trupe, uključujući konvencionalno i visokoprecizno naoružanje. Sve to nam omogućava da ostvarimo ciljeve koje je postavio vrhovni komandant na osnovu plana specijalne vojne operacije - rekao je Šojgu.

Učesnici sastanka sa ministrom odbrane razgovarali su i o potrebi da se poboljša efikasnosti logističkog sistema.
 

Foto: Tanjug/AP

Sergej Šojgu

 

Iguman poslat u kućni pritvor!

 

 

 

 

Načelnik Generalštaba vojske SAD: Pobeda Ukrajine ove godine malo verovatna!

 

Foto: Reuters

Načelnik Generalštaba vojske SAD general Mark Mili

 

Pretres u Lavri, oglasio se iguman Pavel!

 

Kijev: Osam brigada spremno za napad!

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine tvrdi da je formirano osam brigada za napad na Krim i Donbas i da su spremne za ofanzivu.

Likdiviran dva ukrajinska uporišta

Jedinice grupe „Jug“ su likvidirale dva uporišta ukrajinskih snaga i 15 vojnika kod mesta Marinka na području oko Donjecka, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra grupe Ivan Bigma.

8 NATO projektila na Donjeck

Ukrajinska vojska ponovo granatira Donjeck. Ispaljeno je osam projektila kalibra koje koriste snage NATO.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Američki general Mark Milley rekao je da ove godine Ukrajina neće proterati ruse sa svoje teritorije: " Ne kažem da je nemoguće ali ove godine to se neće desiti, vrlo je verovatno da će ukrajinci vratiti veći deo okupiranog teriorija ali ne sve...." Rusi u Avdivki zbog nedostatka i teškoća ukrajinaca u doturanja PVO sredstava masovno upotrebljavaju avijaciju koja čak koristi slobodne bombe od 500 i 1500 kg, koje trenutno uništavaju rovove u otporne tačke. Gubici ruske avijacije su ovde minimalni, za 2 meseca borbi oboren je samo 1 Su-25 i 1 Su-30 oštećen ( u odnosu na Bahmut gde je za 2 meseca srušeno 11 su-25 i 2 su-24M).

pax_orion

pre 1 godinu

a što ne pišete kako su rusi izgubili jedan od možda 3 Zoopark-1M radara za protutopničku vatru

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija