• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Pravda.rs

04.04.2023

19:55

KIJEV JOŠ NE PRIZNAJE, ALI... VAGNEROVCI UZELI SVE VAŽNIJE OBJEKTE U BAHMUTU! Ukrajinci grčevito brane zapadne četvrti grada...

Tanjug/AP

Vesti

KIJEV JOŠ NE PRIZNAJE, ALI... VAGNEROVCI UZELI SVE VAŽNIJE OBJEKTE U BAHMUTU! Ukrajinci grčevito brane zapadne četvrti grada...

Podeli vest

Jedinice privatne vojne kompanije "Vagner" kontrolišu skoro sve administrativne i industrijske objekte Bahmuta (rus. Artjomovsk). Pod kontrolom Oružanih snaga Ukrajine trenutno se uglavnom nalaze stambene zgrade u zapadnim četvrtima grada, piše agencija FAN.

Danas je javljeno da su „muzičari" završili čišćenje industrijske zone na severu Bahmuta, koja je poznata i kao AZOM. Ovo je izvestio ratni reporter Aleksandar Simonov. Pored toga, železnička stanica Bakhmut-1 je došla pod kontrolu Vagnerove grupe.

Završeno je i zauzimanje okruga Centar. Prethodno je javljeno o zauzimanju administracije okruga Bakhmut i Gradskog veća. Zgradu Gradskog veća Bahmuta digli su u vazduh ukrajinski vojnici tokom povlačenja. Sada se jurišne operacije nastavljaju u pravcu zapada. 

 - Muzičari su se ukopali u Sibircevoj ulici, prišli stadionu Metalurg i zauzeli školu broj 11. Na jugu, borci Vagnerove grupe su krenuli u Roždestvensku ulicu i nastavili da se kreću prema stadionu Avangard - piše ratni reporter Aleksandar Simonov.

Oružane snage Ukrajine sada drže samo zapadne četvrti grada sa pretežno stambenim objektima, dok su skoro svi administrativni i industrijski objekti pod kontrolom Vagnerove grupe. Ovo potvrđuje validnost izjave biznismena Jevgenija Prigožina o pravnom zauzimanju Bahmuta, piše u izveštaju FAN-a.

Vagnerova grupa kontroliše sledeće objekte:
- Bahmutska fabrika građevinske keramike;
- Fabrika nameštaja;
- Bahmutska fabrika "Strojdetalj";
- Kompanija "SINIAT";
- Rudnik gipsa ODO "SINIAT";
- Artjomovski pogon penušavih vina ("Artvineri");
- "Cvetmet";
- Radionica "STA";
- Pogon "Vostokmaš";
- Makejevski pogon metalnih konstrukcija;
- Radionica Bahmutskog elektrotehničkog kombinata;
- Pogon "Prommaš";
- Štamparija;
- Artjomovski mašinski pogon „Vistek";
- Pekara Artjomovsk;
- Eksperimentalno mašinsko postrojenje za rudarsku i tehnološku opremu industrije soli (na severu).
Pod kontrolom PMC "Vagner" su dve železničke stanice - "Stupki" i "Bahmut-1", kao i trolejbuski depo.
„Muzičari" su od ukrajinskih vojnika oslobodili crkvu-zvonik  SvetogJovana Krstitelja i crkvu Svetog Nikolaja Čudotvorca istočno od reke Bahmutke.

Takođe, Oružane snage Ukrajine su izbačene iz svih administrativnih zgrada Bahmuta - okružne državne uprave, ruševina gradskog veća, međuokružnog tužilaštva i gradskog okružnog suda. 

Osim toga, „vagnerovci" kontrolišu zgrade škola br. 1, br. 5, br. 9, br. 10 i br. 11, hotel „Ukrajina", kao i Dom kulture i razonode Evgenij Martinov i gradsku pijacu.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija