• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/tanjug/sputnik

05.04.2023

10:25

MAKRON STIGAO U KINU, MISIJA JE JASNA! Zapad strepi od odluke Pekinga, lideri EU žele da SRUŠE planove Rusije, od Si Đinpinga sada sve zavisi!

Tanjug/AP

Vesti

MAKRON STIGAO U KINU, MISIJA JE JASNA! Zapad strepi od odluke Pekinga, lideri EU žele da SRUŠE planove Rusije, od Si Đinpinga sada sve zavisi!

Podeli vest

Francuski predsednik Emanuel Makron doputovao je Peking u zvaničnu posetu Kini, tokom koje će razgovarati sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Makron će u poseti Kini boraviti do 7. aprila. Sa Makronom će u poseti Kini boraviti i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Događaji u Ukrajini biće jedna od tema razgovora na sastancima koji će se održati u okviru trodnevne državne posete predsednika Francuske Emanuela Makrona Kini, u pratnji predsednice Evropske komisije (EK) Ursule fon der Lajen.

Jelisejska palata je prethodno obavestila novinare o sadržaju posete, što je nagovestilo da će događaji u Ukrajini biti u centru razgovora sa kineskim vlastima, prenose francuski mediji.

Strah od kineske vojne pomoći Rusiji

Šefica francuske diplomatije Ketrin Kolona, komentarišući pre nekoliko dana sadržaj budućih razgovora u Kini, istakla je da Makron namerava da upozori kinesko rukovodstvo o važnosti da se Peking „uzdrži od vojne podrške“ Rusiji.

Makron je po završetku samita EU 24. marta rekao da će posetiti Kinu u pratnji predsednice Evropske komisije.

- Pozvao sam predsednicu Fon der Lajen da me prati u delu posete kako bih Pekingu predstavio jedinstveni (evropski) glas - rekao je Makron na konferenciji za novinare u Briselu.

 

 

Portparol Evropske komisije Erik Mamer tada je objasnio novinarima da će Makron i fon der Lajen zajedno ići u Kinu, ali da šefica EK neće učestvovati u aktivnostima francuske državne posete. Imaće samo zajednički sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom.

Mamer je kasnije rekao novinarima da program Fon der Lajenove uključuje sastanak u četvrtak sa rukovodstvom Privredne komore EU i Kine, kao i predstavnicima različitih sektora evropske privrede koji su zastupljeni u zemlji.

Predviđen je i sastanak sa premijerom Li Ćjangom. Ona će se popodne, zajedno sa Makronom, sastati sa Si Đinpingom. Nakon toga će obaviti bilateralne razgovore sa kineskim predsednikom.

Ključan stav Pekinga o Ukrajini

U izveštaju na koji se poziva predstavnik EK, predsednik Evropske komisije, govoreći u u Institutu za Kinu "Merkatora" i Centra za evropsku politiku, između ostalog, izjavila je da će stav Kine o situaciji u Ukrajini odrediti razvoj odnosa EU sa Pekingom.

- Budimo iskreni: u zavisnosti od toga kakav odnos Kina bude imala odnos prema ruskim akcijama u Ukrajini, to će odrediti dalje odnose EU i Kine - rekla je Fon der Lajen.

Ona je istovremeno istakla da je cilj EU uspostavljanje diplomatske stabilnosti u odnosima sa Pekingom. "Neophodno je obezbediti diplomatsku stabilnost i otvorenu komunikaciju sa Kinom. Smatram da je odvajanje od Kine neprihvatljivo, to nije u interesu Evrope", rekao je šef EK.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
maestro

pre 1 godinu

ajde malo na ciscenje cipela i ulizivanje koje su to ljige ali na srecu provaljeni su

sledeća vest

Vesti

TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)
Live TV

Živimo u vremenu kad se talas ekstremizacije pojavljuje svuda! Država je efikasno odreagovala na terorizam! (VIDEO)

U Beogradu, večeras nešto pre 19 časova, uhapšena je jedna osoba u Sarajevskoj ulici. Kod nje je pronađen samostrel, sličan onom koji je korišćen u terorističkom napadu pre par dana ispred ambasade Izrela kada je povređen žandarm koji je obezbeđivao objekat. Osim samostrela, kod uhapšenog lica, pronađeni su nož, čakija i nunčake. Ovim povodom, gosti Informerovog vanrednog programa bili su karijerni diplomata Branko Branković, Nikola Belić, novinar "Politike" i Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja.

01.07.2024

22:30

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija