• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

08.04.2023

10:20

IMA TU NEŠTO I O KINI... Novi detalji curenja američkih tanjih dokumenata za Ukrajinu, Ministarstvo odbrane SAD pokrenulo hitnu istragu!

Tanjug/AP

Vesti

IMA TU NEŠTO I O KINI... Novi detalji curenja američkih tanjih dokumenata za Ukrajinu, Ministarstvo odbrane SAD pokrenulo hitnu istragu!

Podeli vest

Američko ministarstvo pravde pokrenulo je istragu o mogućem "curenju" poverljivih dokumenata Pentagona o pomoći SAD i NATO-a Ukrajini, koji su postavljeni na nekoliko sajtova društvenih medija, ali su možda izmenjeni ili korišćeni kao deo kampanje dezinformacija.


Dokumenti, koji su objavljeni na društvenim mrežama, kao što je Tviter, označeni su kao tajni, datiraju od 23. februara do 1. marta i pružaju detalje o isporuci naoružanja i opreme Ukrajini sa preciznijim rokovima i količinama nego što SAD generalno objavljuju, preneo je AP.

Agencija navodi da to nisu ratni planovi i da ne pružaju detalje o planiranoj ofanzivi u Ukrajini, kao i da pojedine netačne informacije, uključujući procene gubitaka ruskih vojnika, koje su znatno niže od cifara koje su javno objavili američki zvaničnici, navode pojedine zvaničnike i analitičare da dovedu u pitanje autentičnost objavljenih dokumenata.

Portparol Pentagona, Sabrina Sing, rekla je u petak da je ministarstvo odbrane formalno uputilo slučaj ministarstvu pravde na istragu. 

"Veoma je važno zapamtiti da su se poslednjih decenija najuspešnije operacije ruskih specijalnih službi odvijale u fotošopu", rekao je portparol ukrajinske vojne obaveštajne službe Andrij Jusov za ukrajinsku televiziju.

Zelenski sa Amerikancima

Jusov je istakao da se, na osnovu preliminarne analize, u objavljenim materijalima vide lažne cifre o gubicima na ruskoj i ukrajinskoj strani, sa delom informacija prikupljenih iz otvorenih izvora.
Međutim, kancelarija ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog objavila je u petak da se Zelenski sastao sa visokim vojnim osobljem da bi se razmotrile mere  za, kako je navedeno, sprečavanje curenja informacija u vezi sa planovima odbrambenih snaga Ukrajine.

Ukoliko su objavljeni dokumenti u bilo kojem stepenu autentični, curenje poverljivih podataka je zabrinjavajuće i postavlja pitanja o tome koje druge informacije o ratu u Ukrajini mogu da se distribuiraju, ukazuje AP.

Foto: EPA

Istraga će utvrditi kako su tajni dokumenti Vašingtona dospeli u javnost

Rusija već zna

Američki zvaničnici u petak nisu jasno objavili koje je poreklo dokumenata, kakva je njihova autentičnost i ko ih je zapravo prvi objavio na internetu. O dokumentima je prvi izvestio "Njujork tajms".  "Tajms" je zatim kasnije u petak objavio da je više dokumenata koji se odnose na Ukrajinu, kao i na druge osetljive teme nacionalne bezbednosti, kao što su Kina i Bliski istok, počelo da se pojavljuje na društvenim mrežama.

Jedan neimenovani američki zvaničnik je rekao da početni dokumenti liče na podatke koje svakodnevno proizvodi Zajednički štab američke vojske, iako su pojedine cifre pogrešne. 

Zvaničnik je napomenuo da, čak i da su legitimni, SAD veruju da ti dokumenti imaju malu stvarnu obaveštajnu vrednost zbog toga što sadrže veliki deo informacija koje bi Rusija već mogla da zna ili bi mogla da prikupi sa bojnog polja. 

U odeljku pod nazivom „Ukupni procenjeni gubici“, jedan objavljeni dokument navodi 16.000-17.500 ruskih žrtava i do 71.000 ukrajinskih žrtava. Prema zvaničnim američkim podacima od prošlog novembra, Rusija je izgubila više od 100.000 vojnika, a i Ukrajina je takođe izgubila otprilike toliko. 
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05