• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

08.04.2023

14:35

KINA BRUITALNO PROBILA CRVENU LINIJU! Ključa Tajvanski moreuz, više od 70 aviona i devet brodova prešlo zonu razgraničenja!

Vesti

KINA BRUITALNO PROBILA CRVENU LINIJU! Ključa Tajvanski moreuz, više od 70 aviona i devet brodova prešlo zonu razgraničenja!

Podeli vest

Kineski ratni brodovi otpočeli su danas trodnevne vojne vežbe u Tajvanskom moreuzu, koje Peking naziva upozorenjem snagama na Tajvanu koje se zalažu za nezavisnost.

Tajvansko ministarstvo odbrane saopštilo je da je 71 kineski avion i devet brodova prešlo danas popodne preko središnje linije Tajvanskog moreuza, nezvanične linije razgraničenja između Kine i Tajvana, u trenutku kada Peking izvodi vežbe oko ostrva koje smatra svojom teritorijom.

Amfibijski desantni brodovi ispalili su jutros više artiljerijskih projektila u oblasti zaliva Luojan, oko 50 kilometara severozapadno od ostrva Macu, u blizini kineskog kopna. Ministarstvo odbrane Tajvana saopštilo je ranije da su 42 kineska aviona i osam brodova jutros prešli srednju liniju Tajvanskog moreuza, javio je Rojters.

Ribarski čamci i ogromni teretni brodovi krstarili su u blizini, izbegavajući područje vežbi.
Ratni brod nije plovio prema ostrvu Macu, koje kontroliše Tajvan, a to područje se smatra prvom metom za Peking u slučaju vojne eskalacije, navodi britanska agencija.

Foto: AP Photo/Ng Han Guan

Kineski avion tokom vežbi

Kineska istočna komanda, jedna od pet komandi Narodnooslobodilačke armije koja nadgleda Istočno kinesko more, uključujući Tajvanski moreuz, saopštila je da će vežbe biti sprovođene tri dana kao, kako je navela, "ozbiljno" upozorenje snagama koje žele nezavisnost Tajvana i kako bi se zaštitio kineskog teritorijalnog integriteta. 

Planirane su vojne vežbe severno, južno i istočno od Tajvana nakon što se tajvanska predsednica Cai Ing-ven sastala u četvrtak sa predsednikom Predstavničkog doma američkog Kongresa Kevinom Makartijem u Kaliforniji, što je Peking osudio.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja
Saopštenje za medije

Kostin instruktor pucanja osuđen na robiju! Lagao da dečak ubica nije pucao iz pištolja

Nakon što je na glavnom pretresu pred Višim sudom u Beogradu 21. juna 2024. godine u svojoj odbrani dobrovoljno opozvao lažan iskaz, Više javno tužilaštvo u Beogradu zaključilo je sporazum o priznanju krivičnog dela sa okrivljenim Ratkom Ivanovićem, predsednikom i odgovornim licem sportskog kluba "Partizan practical Shooting" prema kojem je on priznao da je lažno svedočio prilikom ispitivanja u tužilaštvu 14. jula 2023. godine u istrazi koja se pred ovim tužilaštvom vodila protiv okrivljenog Vladimira Kecmanovića zbog krivičnog dela Teška dela protiv opšte sigurnosti.

25.06.2024

12:55

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija