• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index.hr

08.04.2023

18:06

RAK ĆE ZA 10 GODINA BITI PROŠLOST! Farmaceutske kompanije objavile ohrabravajuće vesti! Vakcine protiv karcinoma i bolesti srca stižu do 2030. godine

Vesti

RAK ĆE ZA 10 GODINA BITI PROŠLOST! Farmaceutske kompanije objavile ohrabravajuće vesti! Vakcine protiv karcinoma i bolesti srca stižu do 2030. godine

Podeli vest

Naučnici kažu da bi milioni života mogli biti spaseni revolucionarnim novim vakcinama za niz stanja, uključujući rak.

Jedna vodeća farmaceutska kompanija uverena je da će lekovi za rak, kardiovaskularne i autoimune bolesti i druga stanja biti gotovi do 2030. godine.

Studije o ovim vakcinama takođe obećavaju, a neki istraživači kažu da je napredak koji bi inače trajao 15 godina postignut za 12 do 18 meseci zahvaljujući uspehu vakcine protiv kovid-19, piše Gardijan.

„Imaćemo tu vakcinu i spasićemo stotine hiljada, ako ne i milione života“

dr. Pol Barton, glavni medicinski direktor farmaceutske kompanije Moderna, rekao je da veruje da će njegova kompanija moći da ponudi takve tretmane za "svaku vrstu bolesti" za samo pet godina. Moderna je napravila uspešnu vakcinu protiv korona virusa i razvija vakcine protiv raka za različite vrste tumora.

Foto: Freepik.com

- Imaćemo tu vakcinu i biće veoma efikasna i spasiće stotine hiljada, ako ne i milione života. Mislim da ćemo moći da ponudimo personalizovane vakcine protiv mnogo različitih vrsta tumora - rekao je Barton.

On je takođe rekao da bi više respiratornih infekcija mogle biti pokrivene jednim injekcijom - štiteći ranjive ljude od Covida, gripa i respiratornog sincicijalnog virusa (RSV) - dok bi terapije mRNA mogle biti dostupne za retke bolesti za koje trenutno nema lekova. Terapije zasnovane na mRNA rade tako što uče ćelije kako da naprave protein koji pokreće imuni odgovor tela na bolest.

Ubrzani napredak mogao bi biti izgubljen ako se nivo ulaganja ne održi

- Mislim da ćemo imati terapije zasnovane na mRNK za retke bolesti koje se ranije nisu lečile, i mislim da ćemo se za 10 godina približiti svetu u kojem možete zapravo identifikovati genetski uzrok bolesti. i popravi ga relativno lako koristeći tehnologiju zasnovanu na mRNA - objašnjava Burton...

Ali naučnici upozoravaju da će ubrzani napredak u protekle tri godine biti uzaludan ako se ne održi visok nivo investicija.

Molekul mRNA daje instrukcije ćelijama da prave proteine. Ubrizgavanjem sintetičkog oblika, ćelije mogu stvoriti proteine koji su potrebni našem imunološkom sistemu. Vakcina protiv raka zasnovana na mRNK bi upozorila imuni sistem na rak koji već raste u telu pacijenta, tako da može da ga napadne i uništi, a da ne uništi zdrave ćelije.

Ovo uključuje identifikaciju fragmenata proteina na površini ćelija raka koji nisu prisutni na zdravim ćelijama - i za koje je najverovatnije da će pokrenuti imuni odgovor - a zatim stvaranje delova mRNK koji će uputiti telo kako da ih proizvede.

Impresivna tehnologija

Prvo, lekari uzimaju biopsiju tumora pacijenta i šalju ga u laboratoriju, gde se njegov genetski materijal sekvencira kako bi se identifikovale mutacije koje nisu prisutne u zdravim ćelijama.

Algoritam mašinskog učenja zatim identifikuje koje su od ovih mutacija odgovorne za rast raka. Vremenom, takođe saznaje koji delovi abnormalnih proteina kodiranih ovim mutacijama će najverovatnije izazvati imuni odgovor. mRNA za najperspektivnije antigene se zatim proizvode i pakuju u personalizovanu vakcinu.

- Mislim da smo poslednjih meseci naučili da mRNA nije samo za infektivne bolesti ili samo za kovid. Može se primeniti na sve vrste bolesti; maligne bolesti, zarazne bolesti, kardiovaskularne, autoimune i retke bolesti... Imamo studije u svim ovim oblastima i sve su veoma obećavajuće -  rekao je Barton za Gardijan.

„Pandemija je ubrzala razvoj ove tehnologije“

Moderna je u januaru objavila rezultate ispitivanja u kasnoj fazi svoje eksperimentalne RSV mRNA vakcine, sugerišući da je bila 83,7% efikasna u prevenciji najmanje dva simptoma, kao što su kašalj i groznica, kod odraslih starijih od 60 godina. Na osnovu ovih podataka, američka Uprava za hranu i lekove (FDA) odobrila je oznaku terapije vakcinom za proboj, što znači da će njena regulatorna revizija biti ubrzana.

U februaru je FDA dodelila istu oznaku Moderninoj personalizovanoj vakcini protiv raka, na osnovu nedavnih rezultata kod pacijenata sa rakom kože melanoma.

„Mislim da je pandemija ubrzala razvoj ove tehnologije. Takođe nam je omogućila da povećamo proizvodnju, tako da smo izuzetno dobri u brzoj proizvodnji velikih količina vakcina“, objasnio je Barton.

Šta Pfizer radi?

Pfizer je takođe započeo klinička ispitivanja u kasnoj fazi vakcine protiv gripa zasnovane na mRNA i radi sa BioNTech-om na ciljanju drugih zaraznih bolesti, uključujući herpes zoster.

- Učenje iz procesa razvoja vakcine protiv covid-19 ubrzalo je naš sveukupni pristup istraživanju i razvoju mRNK. Za samo godinu dana stekli smo decenijsko znanje - rekao je portparol kompanije Pfizer.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!
Društvo

Vesić: Beograd dobija novi tržni centar, "Evroazija" se otvara u avgustu!

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić najavio je danas da se početkom avgusta očekuje otvaranje novog kineskog tržnog centra "Evroazija" na Novom Beogradu. On je naglasio da je ovaj objekat građen apsolutno po svim standardima bezbednost, što je posebno važno ako znamo šta se dešavalo nekoliko puta u kineskim radnjama, jer su oni koristili objekte koji su stari i koji nisu ni bili namenjeni za takvu vrstu prodaje. "Sada imamo ono što zaista je važno, da budu svi bezbedni i kupci i prodavci, ali i da kupci imaju komfor kupovine. Naravno tu će biti i restorana i sve ono što imaju tržni centri", rekao je Vesić.

26.06.2024

10:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija