• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

10.04.2023

10:28

GLOBALNI MEGAPOTRES! BRIKS konačno nadmašio G7, Zapadu se NE PIŠE DOBRO, ako se još pridruže Meksiko i Egipat...

Reuters

Vesti

GLOBALNI MEGAPOTRES! BRIKS konačno nadmašio G7, Zapadu se NE PIŠE DOBRO, ako se još pridruže Meksiko i Egipat...

Podeli vest

Zemlje koje čine zajednicu BRIKS, Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, po ukupnom učešću društvenog bruto proizvoda u svetskoj privredi pretekle su zemlje članice G7, Kanadu, Francusku, Nemačku, Italiju, Japan, Britaniju, SAD i EU.

Sadašnja petorka BRIKS-a učestvuje sa 31,5 odsto globalnog BDP-a, dok je udeo G7 pao na 30 procenata.

Kako se očekuje udeo zemalja BRIKS-a do 2030. godine porašće na više od 50 odsto globalnog BDP-a. Uz to najavljeno proširenje ove zajednice sigurno će uvećati te procente.
Zemlje članice G7 čine oko 10 odsto svetske populacije, dok s druge strane, samo Indija i Kina čine oko 35 odsto.

Procenti u globalnom BDP-u do 2019. godine bili su skoro izjednačeni. Članice Grupe 7 činile su 31,5 odsto globalnog BDP-a, a BRIKS 30,7 odsto.

Unutar samog BRIKS-a, dominira kineska privreda koja sama čini 17,6 odsto globalnog. Iza nje je Indija sa sedam odsto, Rusija 3,1 odsto, Brazil 2,4 odsto i Južna Afrika (0,6 odsto) svetskog BDP-a

Osim toga BRIKS najavljuje proširenje, Bangladeš, Egipat i UAE su se već pridružili Novoj razvojnoj banci BRIKS-a, a brojne druge zemlje spremne su da učine isto.

Međutim, uskoro se može očekivati novi potres jer je i Meksiko izrazio spremnost da pristupi BRIKS-u.

Ovaj potez bi mogao da izazove i reakciju SAD koje ne gledaju blagonaklono da njihov sused trguje po nešto drugačijim pravilima nego do sada.

Ovo će dovesti do značajnih globalnih promena, baš onako kako i kineski predsednik Si Đinping izneo ruskom predsedniku Vladimiru Putinu dok je odlazio iz Moskve posle njihovog prošlonedeljnog samita, prenosi Politika.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

A najveći uništitelj države Srbije i srpskog naroda Srbiju i dalje gura u EU, iako i moj četvoronogi petogodišnji multimešanac zna da Srbija nikad neće postati članica te američke filijale.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!
Fudbal

Everton srušio Liverpul, Junajted slomio uporni Šefild!

Fudbaleri Evertona pobedili su u derbiju nadoknađenog 29. kola velikog rivala Liverpul sa 2:0, dok je Mančester junajted tek pred kraj susreta sa Šefild junajtedom uspeo da "prelomi" 4:2. Jako važne pobede ostvarili su igrači Bornmuta nad Vulvsima 1:0 i Kristal palasa protiv Njukasla 2:0.

24.04.2024

23:05

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija