• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

11.04.2023

10:21

SVESNO GURAJU UKRAJINU U PROPAST?! Isplivale crne prognoze Amerikanaca o kontraofanzivi Kijeva! "Nemaju snage..."

Reuters

Vesti

SVESNO GURAJU UKRAJINU U PROPAST?! Isplivale crne prognoze Amerikanaca o kontraofanzivi Kijeva! "Nemaju snage..."

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države sumnjaju da će očekivana ofanziva ukrajinske vojske doneti značajne rezultate, objavio je „Vašington post“, pozivajući se na dokumente američkih obaveštajnih službi koji su procurili na internet.

Izdanje navodi da se ovakav stav primetno razlikuje od javnih saopštenja administracije američkog lidera Džozefa Bajdena o održivosti ukrajinskih snaga, što će verovatno ohrabriti kritičare koji pozivaju na pregovore.

„Prema procenama obaveštajnih službi SAD, problemi Ukrajine sa koncentrisanjem vojske, municije i tehnike mogu dovesti do toga da njene oružane snage u 'značajnoj meri' ne opravdaju prvobitne ciljeve koji se tiču očekivane kontraofanzive i koji su usmereni na povrat regiona koje je Rusija zauzela ovog proleća“, navodi Vašington post.

Kako se ističe, u dokumentima sa oznakom „strogo poverljivo“ od početka februara sadržano je upozorenje o značajnim „nedostacima formiranja snaga i logistike“ i verovatnoće da će ovakva operacija samo dovesti do „neznatnih teritorijalnih osvajanja“.

Prema informacijama lista, u dokumentu se ističe da se strategija Kijeva gradi oko povratka teritorija na istoku uz istovremeno kretanje ka jugu u pokušaju da se „preseče kopneni most Rusije prema Krimu“.

Foto: Reuters/AP/Google Earth/Fotomontaža

Pritom, potencijal ojačane ruske odbrane zajedno sa „stalnim nedostacima Ukrajine u pripremi i isporukama municije, verovatno će uticati na odugovlačenje progresa i povećati gubitke tokom ofanzive“.

Prema pisanju izdanja, nekoliko nedelja nakon što je bio pripremljen dokument koji je procurio na društvene mreže, američki zvaničnici razgovarali su sa ukrajinskim vlastima kako bi se uverili da ofanzivne ambicije Kijeva odgovaraju njegovim mogućnostima.

Jedan visoki ukrajinski zvaničnik koji je bio sagovornik „Vašington posta“ izrazio je uverenost da dokumenti koji su procureli teško da će omesti kontraofanzivu. Prema njegovim rečima, od novembra je bilo „očigledno da će sledeća kontraofanziva biti usmerena ka jugu: najpre Melitopolj, zatim Berdjansk“, ali precizno mesto, dodao je on, „mogu da promene nedelju dana ranije“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!
Partizan

Željko je tu, a šta će biti sa ekipom? KK Partizan čeka burno leto, evo ko sigurno ostaje!

Košarkaški klub Partizan u subotu je uradio najvažniji posao u ovoj sezoni, pošto je zadržao trenera Željka Obradovića na još minimum dve godine! Kako je proslavljeni stručnjak i sam rekao, ekipu sada čekaju izazovi i borba za preostala dva trofeja, u ABA ligi i u Superligi Srbije, a onda i jednako bitan posao vezan za narednu sezonu, a to je sklapanje tima koji će biti konkurentan na najjačoj evropskoj sceni.

28.04.2024

12:30

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija