• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji.hr/telegraf

12.04.2023

10:07

SVE PADA U VODU, NOŽ U LEĐA UKRAJINI?! Kijev čekao da se blato osuši, spremio trupe, a onda je, gle čuda, procurio skandal sa američkim tajnim izveštajima... Slučajnost ili...

EPA

Vesti

SVE PADA U VODU, NOŽ U LEĐA UKRAJINI?! Kijev čekao da se blato osuši, spremio trupe, a onda je, gle čuda, procurio skandal sa američkim tajnim izveštajima... Slučajnost ili...

Podeli vest

Ukrajina je navodno bila prisiljena da promeni planove za svoju nadolazeću protivofanzivu zbog curenja osetljivih američkih obaveštajnih podataka.

Neimenovani zvaničnik blizak ukrajinskom predsedniku Zelenskom rekao je za CNN da je Kijev morao da preispita neke od svojih planova nakon što je na internetu objavljen niz poverljivih dokumenata Pentagona, ali nije pojašnjeno na koji će to način učiniti, piše Telegraf.

Ukrajinsko ministarstvo obrane ovog vikenda najavljivalo je ofanzivu videom na kojem se vidi kako vojnici primaju oružje i obuku sa zapada.

"Ono za šta su većini vojski potrebni meseci da nauče, naša vojska savladala je u nekoliko nedelja", pisalo je uz slogan ‘Stiže proleće‘.

Čekali da se blato osuši

Jevgenij Prigožin, vođa plaćeničke grupe Vagner, upozorio je Moskvu da ne potcenjuje protivnapad, rekavši da je Kijev samo čekao da se blato osuši, a zatim su poslali između 200.000 i 400.000 ljudi.

Američki dokumenti koji su procurili uključivali su procene ruskih i ukrajinskih gubitaka na bojnom polju, detalje operacija nadzora iz administracije Zelenskog, kao i iz područja međunarodnih saveznika i Vagnera.

Pentagon je u nedelju saopštio da procenjuje uticaj curenja na nacionalnu bezbednost. Dvojica zvnaičnik odbrane rekli su za Rojters da Pentagon sada ispituje koliko su obaveštajni podaci podeljeni unutar američke vlade.

Neki od fotografiranih dokumenata mogli bi biti dostupni hiljdama ljudi sa bezbednosnim dozvolama američke i savezničke vlade, rekao je jedan od zvaničnika.

Foto: EPA

Ukrajinski vojnik proverava rakete na helikopteru MI-8

Najveća briga za Kijev otkrivena u tim dokumentima je nedostatak municije za protivvazdušnu odbranu, što bi moglo dovesti do toga da su delovi zemlje i nedeljama bez odbrane od ruskih projektila.

Dokument od 28. februara upozorava da će sistemi protivvazdušne odbrane koji štite jedinice na prvoj crti biti postupno smanjeni do 23. maja.

Zalihe projektila za sisteme protivazdušne odbrane S300 iz sovjetske ere, i sistem protivvazdušne odbrane Buk, koji zajedno obezbeđuju oko 90 posto ukrajinske zaštite od borbenih aviona i projektila, potrošiće se do 3. maja, odnosno 13. aprila, procenjuje se u istom dokumentu.

"Ovde i sada"

Portparol ukrajinskih vazdušnih snaga Jurij Ignat u ponedeljak nije demantovao da se Kijev suočava s velikim nedostacima.

- Kvantitet je problem - rekao je Ignat i dodao da je potrebna velika količina sistema privvazdušne odbrane zapadne proizvodnje kako bi se zamenili oni sovjetske proizvodnje.

Dodao je i da se Kijev nada nabavci borbenih aviona F-16 američke proizvodnje, kao i britanskim "tajfunima", ali kaže da će na to čekati jako dugo, prenosi Telegraf.

- Potrebni su nam ovde i sada - ističe Ignat.

Njegovi komentari usledili su nakon što su britanski izvori doveli u sumnju jednu tvrdnju iz dokumenata koji su procurili, sugerišući da je Moskva gotovo oborila britanski izviđački avion iznad Crnog mora.

Britanski ministar odbrane Ben Volas čvrsto stoji pri svom iskazu poslanicima da je ruski borbeni avion samo lansirao projektil u blizini te letelice.

U oktobru je Volas rekao poslanicima da je njegov kolega u Moskvi potencijalnu opasnost pripisao tehničkom kvaru.

Dokumenti koji su procurili pokazuju da je Pentagon taj susret okarakterisao kao ‘zamalo obaranje‘. Međutim, obrambeni izvori govore protiv senzacionalističkog izveštavanja o tom incidentu i ističu da ni na koji način nije došlo do eskalacije.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?
Live TV

INFORMER SPECIJAL! Šta to zna Bajden i šta krišom sprema Trampu?

Završena je prva debata između Bajdena i Trampa koji je pokazao sve Bajdenove negativne strane. Tramp je evidentno bio dominantan i odneo pobedu! Da li će Bajdenovi glasači promeniti mišljenje nakon prvog duela dva predsednička kandidata i koliko su realne šanse za Trampovu pobedu u specijalnoj emisiji govorili su Dejan Miletić, direktor Centra za proučavanje globaliacije i Ilija Kajtez, pukovnik u penziji. Tokom emisije uključivao se veliki broj drugih gostiju, kao i gledaoci Informer TV koji su rekli svoje mišljenje o ovoj temi.

28.06.2024

18:41

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija