• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT Balkan

11.04.2023

19:40

PUCNJAVA U KARABAHU! Ima ranjenih vojnika (VIDEO)

telegram/printscreen

Vesti

PUCNJAVA U KARABAHU! Ima ranjenih vojnika (VIDEO)

Podeli vest

Prema informacijama jermenskog Ministarstva odbrane, azerbejdžanska vojska je otvorila vatru na jermenske vojnike u blizini sela Tek, međutim, prema informacijama azerbejdžanskog vojnog resora, za početak napada kriva je jermenska strana

Oružane snage Azerbejdžana koristile su minobacače tokom granatiranja u pravcu sela Tek u jermenskoj Sjunikskoj oblasti na granici, saopštilo je Ministarstvo odbrane Jermenije.

Prema njihovim informacijama, ima poginulih i ranjenih jermenskih vojnika a jermenska strana je preduzela uzvratne akcije.

- Prema dosadašnjim podacima, na jermenskoj strani ima mrtvih i ranjenih. Dodatne informacije daće jermensko Ministarstvo odbrane - navodi se u izveštaju.

Međutim, i azerbejdžansko Ministarstvo odbrane javlja da su položaji republičke vojske "izloženi intenzivnom granatiranju" na granici sa Jermenijom i da je azerbejdžanska vojska kao odgovor "preduzela adekvatne mere".

- Jedinice jermenski oružanih snaga su 11. aprila sa svojih položaja u pravcu naselja Dig u rejonu Goris na položaje azerbejdžanske vojske u pravcu Lačin otvorile vatru iz malokalibarskog naoružanja - navodi se u izveštaju.

Prema navodima ministarstva, a usled provokacije poginuli su i povređeni vojnici Azerbejdžanske vojske.

- Činjenica da je do provokacije Jermenije došlo uoči ozbiljnih poziva međunarodne zajednice na pregovore o mirovnom sporazumu pokazuje da Jermenija nije zainteresovana za mirovni proces. Ovakve vojne provokacije Jermenije istovremeno prate provokativna politička dejstva i izjave - navodi se u saopštenju azerbejdžanskog Ministarstva spoljnih poslova.

Provokacije Jermenije protiv Azerbejdžana, kršeći norme i principe međunarodnog prava, ne samo da narušavaju teritorijalni integritet i suverenitet Azerbejdžana, već i ozbiljno ugrožavaju regionalni mir i bezbednost, navodi se u saopštenju i dodaje da ovakve akcije Jermenije treba da budu odbačene i osuđene od strane međunarodne zajednice na ozbiljan način.

Krajem septembra 2020. u Nagorno-Karabahu obnovljena su borbena dejstva koja su bila nastavak dugogodišnjeg sukoba i u kome je stradalo mnogo civila. Baku i Jerevan međusobno su se optuživale za izbijanje sukoba. Strane su nekoliko puta pokušavale da postignu primirje, ali je uspešan bio pokušaj postignut 10. novembra 2020.

Lideri Rusije, Azerbejdžana i Jermenije, Vladimir Putin, Ilham Alijev i Nikol Pašinjan, potpisali su tada zajedničku izjavu o potpunom prekidu borbenih dejstava u Nagorno-Karabahu. Kako se navodi u izjavi, jedan deo regiona prelazi pod kontrolu Azerbejdžana, strane će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Avgusta prošle godine ponovo je došlo do eskalacije napetosti. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su azerbejdžanske oružane snage prekršile primirje u zoni sukoba, u oblasti visoravni Saribaba.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija