• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

12.04.2023

18:45

PENTAGON: Prevrnućemo svaki kamen da nađemo krivca za curenje poverljivih informacija

Reuters

Vesti

PENTAGON: Prevrnućemo svaki kamen da nađemo krivca za curenje poverljivih informacija

Podeli vest

Curenje podataka bi moglo biti najštetnije objavljivanje poverljivih informacija američke vlade od 2013. godine, kada je hiljade dokumenata objavljeno na sajtu "Vikiliks"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin saopštio je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti istragu nedavnog navodnog curenja poverljivih dokumenata, dok se ne utvrdi njegov izvor.

Rojters navodi da je imao uvid u više od 50 dokumenata sa oznakom "tajno" i "strogo poverljivo", koji su se prvi put pojavili na sajtovima društvenih mreža u martu, i koji navodno otkrivaju detalje o vojnim sposobnostima nekih američkih saveznika i protivnika, ali da nije mogao nezavisno da proveri njihovu autentičnost.

- Nastavićemo da istražujemo i prevrnućemo svaki kamen sve dok ne utvrdimo izvor i obim ovoga -  rekao je u utorak Ostin na konferenciji za novinare u Stejt departmentu.

Ostin, koji je prvi visoki američki zvaničnik koji je prokomentarisao curenje, saopštio je da je Pentagon upoznat sa dokumentima objavljivanim 28. februara i 1. marta, ali da nije siguran da li postoje drugi dokumenti koji su ranije postavljani na internetu.

- To su stvari koje ćemo saznati tokom nastavka istrage - dodao je Ostin.

Direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns rekao je da vlada SAD veoma ozbiljno shvata curenje dokumenata i da su "Pentagon i Ministarstvo pravde pokrenuli intenzivne istrage da utvrde šta se dogodilo".

- Moramo izvući pouke iz toga i o načinima kako možemo pooštriti procedure - rekao je Berns.

Između ostalog, objavljeni dokumenti uključuju detaljne procene sposobnosti i slabosti ukrajinskih i ruskih snaga na bojnom polju, a istražitelji pokušavaju da utvrde koja je osoba ili grupa mogla da ima sposobnost i motivaciju da objavi obaveštajne izveštaje.

Curenje ovih podataka bi moglo biti najštetnije objavljivanje poverljivih informacija američke vlade od 2013. godine, kada je hiljade dokumenata objavljeno na sajtu Vikiliks, navodi Rojters.

Ministarstvo pravde SAD pokrenulo je krivičnu istragu zbog obelodanjivanja dokumenata, navodi britanska agencija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...
Pravo u metu!

Oduzimanje vozila pun pogodak! Načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević o "super radarima", gledanju "kroz prste", električnim trotinetima...

Privremeno oduzimanje vozila, mera koju smo počeli da sprovodimo od sredine februara ove godine, predstavlja pun pogodak i jednu od najozbiljnijih izmena u Zakonu o bezbednosti saobraćaja. Nismo očekivali da ćemo za vrlo kratko vreme oduzeti veliki broj vozila i čini mi se da će toga tek biti. Molim sve vozače da obrate pažnju na saobraćajne propise i ne dozvole sebi da u dužem vremenskom roku ostanu bez auta.

30.04.2024

13:21

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija