• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

13.04.2023

07:30 >> 22:19

ZELENSKI NAJAVIO KONTRAOFANZIVU! RUSKA ARTILJERIJA RAZARA KIJEVSKE SNAGE! Rusi napreduju u Bahmutu! Uhapšeni ukrajinski diverzanti! Novi detalji o ubistvu Tatarskog!

Tanjug/AP

Vesti

ZELENSKI NAJAVIO KONTRAOFANZIVU! RUSKA ARTILJERIJA RAZARA KIJEVSKE SNAGE! Rusi napreduju u Bahmutu! Uhapšeni ukrajinski diverzanti! Novi detalji o ubistvu Tatarskog!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 414. dan.

Američki pukovnik: Rusi imaju oružje koje će spaliti zapadne tenkove

Ruski protivtenkovski raketni sistemi spaliće ukrajinske „leoparde” i „abramse” u slučaju ofanzive Oružanih snaga Ukrajine, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona pukovnik Daglas Mekgregor na svom Jutjub blogu.

 

Slovačka zabranila preradu žitarica iz Ukrajine


Ministarstvo poljoprivrede i regionalnog razvoja Slovačke zabranilo je preradu i prodaju žitarica iz Ukrajine koje se nalazi u toj republici.

Zabrana se odnosi i na brašno već napravljeno od njega. Novinska agencija TASR, pozivajući se na ministarstvo, javila je da su u ukrajinskoj pšenici koja je stigla u republiku pronađeni pesticidi koji su zabranjeni u Evropskoj uniji i koji negativno utiču na zdravlje ljudi.

Ministar poljoprivrede Slovačke Samuel Vlčan saopštio je u sredu da su laboratorijska ispitivanja potvrdila povećan sadržaj pesticida u pšenici koja je stigla iz Ukrajine. U pitanju je oko 1.500 tona. Bratislava je o tome obavestila države EU.
 

Zelenski najavio kontraofanzivu?

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski obratio se građanima zemlje, nakon sastanka vojnog kabineta - poseban format sastanka uz učešće sektora odbrane, komandanata, obaveštajnih službi i ključnih zaposlenih u kabinetu predsednika Ukrajine.

Bitka na pravcu Lisičanska: Ruska artiljerija uništava kijevske snage

 

 

(VIDEO) FBI UHAPSIO OSUMNJIČENOG ZA OBJAVLJIVANJE TAJNIH DOKUMENATA PENTAGONA!

Foto: printscreen

Stravične tvrdnje Prigožina!

Pakao Bahmuta i Soledara progutao nezamislivo veliki broj ukrajinskih vojnika, tvrdi šef Vagnera.

NEMCI NAJAVLJUJU VELIKI PREOKRET!

Foto: Reuters/Fotoilustracija

Vagner napreduje na severozapadnim delovima Bahmuta

 

 

Moravjecki: Poraz Ukrajine - kraj za Zapad

Ukoliko Ukrajina izgubi u sukobu sa Rusijom, to bi moglo da dovede do kraja „zlatnog doba“ za zapadne zemlje, izjavio je premijer Poljske Mateuš Moravjecki koji boravi u poseti Americi.

 

Borbe kod Ugljedara: Specijalne snage bacačima granata uništavaju ukrajinske položaje 

Ruski borci precizno pucaju na neprijateljske vatrene tačke koje su identifikovane dronom sa montiranog bacača granata SPG-9.

 

 

Ogromna sila kreće na Ruse?

Kijev je pripremio ogromnu silu za kontraofanzivu, rekao je Jevgenij Prigožin, osnivač Vagner grupe, na sastanku Sajber fronta Z, video je objavljen na Telegram kanalu pokreta.

 

Uhapšeni ukrajinski diverzanti


Ukrajinski diverzanti uhapšeni su u Melitopolju, napisao je na svom telegram kanalu vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

- U pitanju su tri muškarca, starosti 49, 30 i 26 godina. Svi su umešani u terorističke napade u regionu i članovi su diverzantsko-izviđačke grupe Ukrajine - objasnio je on.

Uhapšeni su digli u vazduh prugu, a pripremali su i pokušaje atentata na radnike železničke stanice i službenike administracije.
 

SU-34 uništava ukrajinske pozicije u Zaporožju

 

 

Novi detalji o ubistvu Tatarskog


Državljanin Ukrajine Jurij Denisov, koga FSB sumnjiči da je organizovao teroristički napad na ratnog reportera Vladlena Tatarskog, radio je u Službi bezbednosti Ukrajine, rekao je njegov poznanik za Sputnjik.

- Radio je za SBU - rekao je agenciji stanovnik grada Snježno.

Na pitanje da li je to bila tajna za komšije, sagovornik agencije je odgovorio odrečno.
 

EU proširila crnu listu za Rusiju


Evropska unija je proširila svoju crnu listu za Rusiju, dodajući na nju dva pravna lica - grupu "Vagner" i Federalnu novinsku agenciju (RIA FAN), objavio je službeni glasnik EU.

„Savet smatra da na spisak fizičkih i pravnih lica, organizacija i organa na koje se primenjuju restriktivne mere treba dodati dva pravna lica“, navodi se u tekstu.
 

Patrušev: SAD raspiruju sukobe oko Rusije

Vašington vrši pritisak na neke zemlje kako bi uvkao njihove građane u ukrajinski sukob, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev.

Zidojče cajtung: Nemačka će dozvoliti Poljskoj slanje aviona Ukrajini

Nemačka vlada će dozvoliti Poljskoj da isporuči Ukrajini borbene avione, sovjetske proizvodnje koje je Varšava dobila iz zaliha bivše Istočne nemačke (DDR), objavio je list Suddeutsche Zeitung.

List je pojasnio da će, prema rečima nemačkog ministra odbrane Borisa Pistorijusa, koji se sada nalazi u Maliju, odluka "biti doneta danas".

Ranije je postalo poznato da su poljske vlasti zvanično zatražile od nemačke vlade da odobri isporuku borbenih aviona MiG-29 Ukrajini.
 

HITNA REAKCIJA KREMLJA, RUSI OVO NEĆE DOPUSTITI!

Foto: Reuters/AP

Istraga!

Rusija vodi istragu o snimci navodnog odrubljivanja glave ukrajinskom vojniku. Kancelarija ruskog državnog tužioca saopštila je u četvrtak da vodi istragu o video snimku navodnog odrubljivanja glave ukrajinskom vojniku. Rusija je saopštila da će se više o ovom jezivom zločinu znati kada se utvrdi autentičnost snimka.

 

Pojavio se snimak dejstva termitnih bombi!

 

Zapalio se ispred ukrajinskog konzulata!

63-godišnji Ukrajinac zapalio ispred Generalnog konzulata Ukrajine. Službenik za štampu Glavne uprave gradske policije u Krakovu Pjotr Špeh rekao je da je "čovek na ukrajinskom vikao i tražio da se vrati u domovinu i brani svoju zemlju od Rusa, a zatim se polio zapaljivom materijom i zapalio vatru."

Prolaznici ugasili plamen. Prevezen je u bolnicu, lekari navode da je u teškom stanju.

 

Ukrajinci blokirani na periferiji Bahmuta!

Grupa ukrajinske vojske praktično je blokirana na zapadnoj periferiji Artjomovska (ukrajinski Bahmut), izjavio je savetnik vršioca dužnosti lidera DNR Jan Gagin. On je dodao da se u tom delu grada i dalje nalaze civili.

 

Vazdušna uzbuna u celoj Ukrajini!

 

 

 

Svetska banka: 200 miliona za energetsku infrastrukturu 

Svetska banka je saopštila da će finansirati 200 miliona dolara za pomoć u popravljanju ukrajinske energetske i grejne infrastrukture, a da će partneri i drugi obezbediti još 300 miliona dolara kako se projekat širi. Donacija od 200 miliona dolara biće iskorišćena za hitne popravke ukrajinskih tranzicionih transformatora, mobilnih toplotnih kotlova i druge kritične opreme za hitne slučajeve, navodi se u saopštenju Svetske banke.

Svetska banka je do sada izdvojila više od 23 milijarde dolara za hitnu finansijsku pomoć Ukrajini, uključujući obaveze i obećanja donatora. Od toga je više od 20 milijardi dolara isplaćeno kroz nekoliko projekata, navodi se u saopštenju. Ukrajinska energetska infrastruktura pretrpela je štetu od 11 milijardi dolara tokom prošle godine i jedna je od najkritičnijih oblasti u kojima je Kijevu potrebna hitna podrška, rekla je u sredu potpredsednica Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju Ana Bjerde.

Tokom jesenjih i zimskih meseci više od polovine ukrajinske elektroenergetske mreže je oštećeno, što je dovelo do nestanka struje širom zemlje i doprinelo nestašici hrane, grejanja i vode, saopštila je Svetska banka. Većina elektrana je od tada ponovo priključena na mrežu.

 

LNR: "Hajmarsima" gađano Svatovo, oštećena bolnica

Ukrajinska vojska ispalila je jutros tri rakete iz sistema „hajmars“ na Svatovo u LNR i tom prilikom oštećena je centralna bolnica. Još uvek se utvrđuje broj ranjenih.

 

Vagner pokušao da kupi oružje

Poverljivi američki obavještajni dokument sugerišu da je privatna vojna kompanija Vagner pokušala da kupi oružje i vojnu opremu od Turske, zemlje koja je članica NATO-a, piše CNN. Dokument pokazuje da je Vagner spreman da uložiti finansijska sredstva kako bi dodatno ojačao svoje sposobnosti.

Turska se kao članica NATO-a smatra partnerom SAD-a i zemalja koje pružaju vojnu pomoć Ukrajini, a u ovoj zemlji je i glavna američka vojna baza u kojoj se skladišti nuklearno oružje, pa služi kao dodatno upozorenje za odvraćanje ruske agresije protiv članica NATO-a.

 

Rusi gađali termitnim bombama

Ruske oružane snage su termitnim granatama pogodile vatreni položaj ukrajinske vojske u pravcu Donjecka, javljaju RIA Novosti.

Termitne bombe prave se mešavinom metala u prahu, aluminijuma ili magnezijuma i oksida nekog drugog metala, uglavnom gvožđa. Smeša se zapali pri pucanju projektila i dostiže temperaturu sagorevanja do 2300-2700 stepeni. Ovo je najčešći tip zapaljivog oružja, koji omogućava gađanje neprijateljskih snaga na otvorenim područjima i u skloništima, kao i vojnu opremu i materijalne vrednosti. Glavni štetni faktor zapaljivog oružja je toplotna energija. Takvi projektili izazivaju požar, koji se ne može ugasiti.

Ovo oružje je upareno sa višecevnim raketnim sistemom Grad, pojašnjavaju RIA Novosti.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija