• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

14.04.2023

00:15

NAUČNICI NE VERUJU SVOJIM OČIMA! Zavirili DUBOKO ispod površine ZEMLJE i pronašli NEŠTO OGROMNO! "Obmotava celu planetu..."

Pixabaz

Vesti

NAUČNICI NE VERUJU SVOJIM OČIMA! Zavirili DUBOKO ispod površine ZEMLJE i pronašli NEŠTO OGROMNO! "Obmotava celu planetu..."

Podeli vest

Naučnici su pronašli drevno dno okeana koje bi moglo da se obavija oko Zemljinog jezgra. Reč je o tankom, ali gustom sloju koji se nalazi oko 2.900 kilometara ispod površine Zemlje, odnosno na granici između zemljinog jezgra i omotača.

Razumevanje onoga šta se tačno nalazi ispod naših nogu sa što je moguće više detalja ključno je za proučavanje svega, od vulkanskih erupcija do varijacija u magnetnom polju Zemlje koje nas štiti od Sunčevog zračenja.

- Seizmička istraživanja, poput našeg, daju sliku unutrašnje strukture naše planete u najvišoj rezoluciji, a mi smo otkrili da je ta struktura mnogo komplikovanija nego što se ranije mislilo - ističe Samanta Hansen, geolog sa Univerziteta u Alabami.

Hansen i njene kolege koristili su 15 nadzornih stanica zakopanih u ledu Antarktika za mapiranje seizmičkih talasa uzrokovanih zemljotresima tokom tri godine, a njihovo istraživanje objavljeno je u časopisu „Sajens Advensis“ (Science Advances).

Drevno dno se pomera?

Način na koji se ti talasi kreću i odbijaju otkriva sastav materijala unutar Zemlje. Budući da se zvučni talasi kreću sporije u tim područjima, ta područja se zovu zone ultraniske brzine (ULVZ).

 - Analizom hiljada seizmičkih snimaka sa Antarktika, naša metoda snimanja slike visoke rezolucije pronašla je tanke anomalne zone materijala u CMB-u svuda gde smo istraživali. Debljina materijala varira od nekoliko kilometara do na desetine kilometara. To sugeriše da vidimo planine u jezgru, na nekim mestima do pet puta više od Maunt Everesta - rekao je Edvard Garnero, geofizičar sa Univerziteta u Arizoni.

Naučnici tvrde da te zone ultra niske brzine najverovatnije predstavljaju okeansku koru zakopanu milionima godina.

Foto: Pixabay

Iako potopljena kora nije blizu poznatih subdukcionih zona na površini, odnosno zona u kojima pomeranje tektonskih ploča gura stene u unutrašnjost Zemlje, simulacije objavljene u istraživanju pokazuju kako su konvekcione struje mogle da pomere drevno okeansko dno na mesto gde naučnici tvrde da se sad nalazi, duboko ispod površine Zemlje.

S druge strane, teško je stvarati pretpostavke o vrstama stena i njihovom kretanju na temelju kretanja seizmičkih talasa, pa naučnici stoga ne isključuju i druge opcije. Međutim, hipoteza o okeanskom dnu trenutno se čini najverovatnijim objašnjenjem za te ULVZ-ove.

Obmotano oko cele planete

Postoji i pretpostavka da bi ta drevna okeanska kora mogla biti obmotana oko čitavog zemljinog jezgra, iako je to teško znati sa sigurnošću pošto je toliko tanka. Buduća seizmička istraživanja trebalo bi da otkriju čitavu sliku.

Jedan od načina na koji ovo otkriće može pomoći geolozima sastoji se u otkrivanju kako toplota iz toplijeg i gušćeg jezgra prelazi u omotač. Razlike u sastavu između ta dva sloja veće su nego između čvrste površinske stene i vazduha iznad nje, odnosno u prostoru na kojem živi čitavo čovečanstvo.

Naše istraživanje pruža važne veze između plitke i duboke strukture Zemlje i ukupnih procesa koji pokreću našu planetu, naglašava Hansen, prenosi „Sajens Alert“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Srboljub

pre 1 godinu

Šest Bambija za naučnike ! Zbog ovog otkrića već bolje spavam !

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17