• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

14.04.2023

16:21

SUTRA JE CRNI DAN ZA NEMAČKU! Građani u panici, ovaj POTEZ će imati STRAVIČNE posledice, digli se i NAUČNICI! "Molimo vas, nemojte..."

Pixabay

Vesti

SUTRA JE CRNI DAN ZA NEMAČKU! Građani u panici, ovaj POTEZ će imati STRAVIČNE posledice, digli se i NAUČNICI! "Molimo vas, nemojte..."

Podeli vest

Samo dan pre planiranog isključenja poslednje tri nuklearne elektrane u Nemačkoj, grupa naučnika pozvala je nemačku vladu da odloži isključivanje reaktora.

- Zbog velike pretnje koju promena klime predstavlja za život na našem planetu i zbog očite energetske krize u kojoj se Nemačka i Evropa nalaze zbog prekida isporuka iz Rusije, apelujemo na nemačku vladu da preostale tri nuklearne elektrane ostavi u pogonu - stoji u otvorenom pismu grupe naučnika upućenom nemačkom kancelaru Olafu Šolcu.

Nobelovci protiv gašenja

U pismu, koje su između ostalog potpisali dobitnici Nobelove nagrade za fiziku Klaus von Klitzing i Stepen Ču, navodi se kako bi nuklearne elektrane trebalo zadržati zbog "očite prednosti po proces klimatskih promena".

- Ove elektrane snabdevaju 10 miliona domaćinstava u Nemačkoj električnom energijom, koja je dobijena na način koji ne ubrzava klimatske promene. Time Nemačka godišnje uštedi 30 miliona tona štetnog CO2 - stoji u pismu koje je potpisalo dvadesetak naučnika.

Naučnici ukazuju na ostale zemlje u Evropi, poput Francuske, Poljske ili Velike Britanije, koje su poslednjih godina odustale od isključivanja svojih nuklearnih elektrana.

"Crni dan za Nemačku"

Vođa parlamentarne opozicije Fridrih Merc (Hrišćansko-demokratska unija CDU) žestoko je kritikovala gašenje poslednjih nemačkih nuklearnih elektrana.

- Sutra je crni dan za Nemačku - rekao je Merc. Dodao je kako je "neshvatljivo" da Nemačka isključuje nuklearne elektrane koje su "najsigurnije na svetu".

- Niko u svetu nije reagovao i pogoršanje snabdevanja energijom kao Nemačka - rekao je Merc i ukazao na 400 postojećih nuklearnih elektrana na svetu i na 60 koje su u izgradnji, između ostalog i u Evropi.

Većina protiv gašenja

Prema ispitivanju javnog mnjenja javnog servisa ARD, većina građana Nemačke se protivi isključivanju poslednjih nuklearnih elektrana. Pokazalo se da 59 posto ispitanih ovu političku odluku smatra pogrešnom, dok je 34 posto smatra ispravnom.

Najviše protivnika isključivanja nuklearnih elektrana su simpatizeri CDU-a i populističke Alternative za Nemačku (AfD), dok je najviše zagovornika gašenja među biračima stranke Zeleni.

Odluku o izlasku Nemačke iz sistema snabdevanja električnom energijom iz nuklearnih elektrana donela je vlada bivše kancelarke Angele Merkel (CDU) nakon nuklearne katastrofe u japanskoj Fukušimi 2011. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade

pre 1 godinu

Шолц је у праву: треба спасити свет од Немачке !

Rade R

pre 1 godinu

Ako taku kažu tata Amerikanci, samo gasite, jer to njima odgovara! Koga briga šta odgovara vama!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!
Politika

Počinje „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" u Vašingtonu!

Transatlantska liderska mreža i Evropski centar Atlantskog saveta iz Vašingtona, u saradnji sa Institutom za politiku i ekonomiju Jugoistočne Evrope iz Beograda, organizuju konferenciju „Transatlantski ekonomski forum Jugoistočne Evrope" koja će biti održana danas i sutra, 20. i 21. maja, u američkom Kongresu u Vašingtonu.

20.05.2024

10:52

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka
Srbija

Krstonosni hod do Krfa: Hodočasnici iz Užica stopama predaka

Tri ratna druga, Igor Vukašinović (54), Novica Pejić (63) i Ostoja Medić (68), prošli su danas kroz Užice na svom krstonosnom hodu sa Pala na Krf. Sa njima je i četvrtičlan Petar Dragaš u pratnji sa kombijem, a na put dug 1.200 km pošli su 14. maja.

18.05.2024

15:12