• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug/al džazira

15.04.2023

14:00

RATNO STANJE NA SEVEROISTOKU AFRIKE, POGOĐEN PUTNIČKI AVION?! Žestok sukob paravojske i vladinih snaga, dignuti borbeni avioni, zatvoreni aerodromi, oklopna vozila na ulicama (FOTO, VIDEO)

Printskrin/Tanjug/AP

Vesti

RATNO STANJE NA SEVEROISTOKU AFRIKE, POGOĐEN PUTNIČKI AVION?! Žestok sukob paravojske i vladinih snaga, dignuti borbeni avioni, zatvoreni aerodromi, oklopna vozila na ulicama (FOTO, VIDEO)

Podeli vest

U glavnom gradu Sudana, Kartumu, čula se danas jaka paljba kada su izbili sukobi između sudanske vojske i paravojnih snaga za brzu podršku (RSF), javlja Reuters.

Pucnjave i eksplozije dogodile su se u blizini štaba sudanske vojske, ministarstva odbrane i aerodroma u Kartumu, javlja Al Džazira.

Svedok je za Rojters rekao da se pucnjava čula u blizini štaba sudanske vojske i Ministarstva odbrane u centru Kartuma. Izveštač Rojtersa je naveo da su se na različitim mestima u gradu izdizali stubovi dima i da su vojnici raspoređeni po ulicama.

Do sukoba je danas došlo i u severnom sudanskom gradu Merove, rekli su svedoci. Televizija "Alarabija" prikazala je kako se stubovi dima dižu kod vojne baze u tom gradu. 

Svetski mediji javljaju da je sudanska vojska pokrenula vazdušne napade na štab specijalnih snaga u Kartumu, pošto su pobunjeničke snage preuzele kontrolu nad aerodromima u Kartumu i Merovu.

Izveštava se da su dve osobe poginule kada je granata pogodila putnički avion na aerodromu u Kartumu.

Borbe su se proširile i na sedište sudanske državne televizije, kaže voditelj koji se nakratko pojavio u programu. U pozadini su se čuli pucnji dok je bio u etru, javila je novinska agencija Rojters.

Iznad glavnog grada viđeni su borbeni avioni.

Sukobi su usledili nakon višednevnih tenzija između vojske i moćne paravojne grupe RSF. Svedok je rekao za Rojters da je video raspoređene topove i oklopna vozila na ulicama. RSF su saopštile danas da je vojska opkolila jednu od njihovih baza i otvorila vatru iz teškog naoružanja.

Vojska je saopštila u četvrtak da su nedavni pokreti RSF bili bez koordinacije i nezakoniti.  Sudanska vojska upozorila je u četvrtak na rizik od konfrontacije nakon mobilizacije moćne paravojne grupe, javila je britanska agencija.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija