• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/Beta

17.04.2023

06:15

DESETINE MRTVIH U KRVAVIM BORBAMA U SUDANU! Poginulo 60 civila i veliki broj boraca sa obe strane (FOTO)

Tanjug/AP

Vesti

DESETINE MRTVIH U KRVAVIM BORBAMA U SUDANU! Poginulo 60 civila i veliki broj boraca sa obe strane (FOTO)

Podeli vest

Desetine boraca i oko 60 civila poginulo je u skobima sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu akciju u pokušaju državnog udara u Sudanu, javljaju agencije.

Kako se navodi, vojska je počela vazdušne napade na bazu paravojnih snaga u blizini glavnog grada Kartuma u pokušaju da ponovo uspostavi kontrolu nad zemljom nakon pokušaja državnog udara.

Među poginulima su i tri službenika Ujedinjenih nacija, koji su stradali tokom razmene vatre u vojnoj bazi.

Vojska i RSF, za koje analitičari kažu da imaju oko 100.000 ljudi, bore se za vlast u Sudanu dok političke frakcije pregovaraju o formiranju prelazne vlade još od vojnog udara 2021. godine.

Paravojna grupa je u subotu saopštila da je zauzela predsedničku palatu, rezidenciju šefa vojske, državnu televiziju i međunarodni aerodrom u Kartumu.

Pucnjava i eksplozije čuli su se širom glavnog grada, Na video-snimcima iz Kartuma vidi se dim koji se diže iz nekoliko delova grada, kao i vojni avioni koji lete nisko iznad sudanske prestonice, prenosi RTS.

Sukobi su usledili nakon višednevnih tenzija između vojske i RSF, što bi moglo potkopati dugotrajne napore da se Sudan vrati pod civilnu vlast nakon vojnih udara i političke nestabilnosti.

Sudanska vojska odbacuje svaku mogućnost pregovora i dijaloga sa paravojnim jedinicama.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija pozvao je sve strane u sukobu u Sudanu da odmah prekinu vatru i vrate se pregovorima.

"Članovi Saveta bezbednosti pozivaju strane da odmah prekinu neprijateljstva, obnove mir i vrate se dijalogu za rešavanje trenutne krize u Sudanu“, navedeno je u saopštenju.

Članovi Saveta bezbednosti istakli su i značaj isporuke humanitarne pomoći regionu i potvrdili svoju posvećenost jedinstvu, suverenitetu, nezavisnosti i teritorijalnom integritetu Republike Sudan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije
Društvo

"U Srbiji 2,26 miliona stambenih zgrada": Evo gde se nalaze najstarije

U Srbiji, prema rezultatima poslednjeg popisa obavljenog 2022. godine, postoji 2.261.051 stambena zgrada, navodi se u danas objavljenoj publikaciji "Stambene zgrade", u kojoj Republički zavod za statistiku (RZS) prvi put objavljuje podatke o teritorijalnom rasporedu i osnovnim karakteristikama stambenih zgrada.

09.05.2024

14:25

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija